Improving people's lives blog > Producten > 7 tips voor het kiezen van jouw rollator

7 tips voor het kiezen van jouw rollator

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Ben je toe aan een hulpmiddel die je ondersteunt tijdens het lopen? Zoek je meer stabiliteit tijdens een wandeling? Of wil je graag weer zelfstandig de deur uit voor een ommetje? Een rollator biedt prettige loopondersteuning. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de juiste rollator uitkiest. Maar het kiezen voor de juiste rollator kan soms lastig zijn. Daarom delen wij 7 tips die je helpen bij het maken van de ideale rollator keuze.

Tip 1: De juiste rollator voor jouw lengte

Rollators komen voor in vele soorten en maten. Daarom is het belangrijk dat je een rollator kiest die past bij jouw lengte en jouw bouw. Wanneer een rollator niet de juiste hoogte heeft, kan dit zorgen voor vervelende lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan pijn in je rug, nek en schouders. Een te lage rollator kan zelfs gevaarlijk zijn. Je loopt dan te ver van de rollator vandaan, waardoor je onvoldoende steun krijgt. De juiste maat rollator zorgt voor een goede loophouding. De handvatten kan je vervolgens naar wens afstellen.

Tip 2: Een lichte of zware rollator

Ben je vrij lang of ben je iets zwaarder? Of heb je evenwichtsproblemen waardoor de rollator je veel vastigheid gaat bieden? Dan heb je een sterke, robuuste rollator nodig voor voldoende stabiliteit en veiligheid. Hierdoor heeft de rollator een grotere draagkracht en kan je veiliger op stap. Een hele zware rollator is overigens minder praktisch wanneer je weinig kracht in je armen hebt. Een lichte rollator is dan een betere keuze.

Tip 3: Een rollator voor binnen of buiten?

Waarvoor ga je de rollator gebruiken? Is dit vooral binnenshuis? Of wil je er ook buiten mee op pad? Voor het kiezen van de juiste rollator is het belangrijk dat je de gebruiksmomenten in gedachten houdt. Voor binnenrollators is het fijn als de rollator makkelijk wendbaar is. Hierdoor hebben deze rollators vaak kleinere wielen en daardoor een kleinere draaicirkel. Buitenrollators moeten voldoende stabiliteit en veiligheid bieden. Ook wanneer je bijvoorbeeld een stoeprand of heuveltje oploopt. Buitenrollators zijn daarom vaak stevig en uitgerust met grotere comfortabele wielen.

Tip 4: Opvouwbare en inklapbare rollators

Ga je vaak met het openbaar vervoer, zoals de bus of de trein? Dan is het prettig als je goed wendbaar bent wanneer je langs de stoeltjes in het openbaar vervoer manoeuvreert. Daarnaast is het fijn als de rollator niet te zwaar is, zodat je zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. Een lichtgewicht rollator is dan een goede keuze. Ook wanneer een rollator vaak achterin de auto gaat, is inklapbaar model aan te raden. Berg je de rollator graag op wanneer thuis bent? Dan is het prettig als deze niet teveel ruimte inneemt. Het inklappen van een rollator is daarom geen overbodige luxe: het biedt je vele voordelen!

Tip 5: Bepaal waarvoor je de rollator wilt gebruiken

Een rollator is een prettig hulpmiddel die velen zekerheid en stabiliteit biedt tijdens het lopen. De reden waarom mensen kiezen voor een rollator, kan per persoon verschillen. Afhankelijk van jouw wensen of de onderliggende redenen kies je de rollator die het beste bij je past. Gebruik je de rollator voor looptraining binnenshuis? Dan is de Gemino 30 Walker geschikt. Gebruik je vooral een rollator voor het wandelen van langere afstanden? Dan heb je baat bij een lichter model met grote wielen. Heb je evenwichtsproblemen? Dan is bijvoorbeeld een zwaardere rollator beter. Ook voor Parkinson-patiënten is er een speciale Parkinson rollator om de ultieme ondersteuning te bieden.

Tip 6: Uitbreiden met accessoires is een voordeel

Een rollator geeft je veel vrijheid en zelfstandigheid terug. Het is daarom extra fijn wanneer je de rollator uit kan breiden met extra accessoires, zoals een dienblad, een rugsteun of een rollatorparaplu. Ook de mogelijkheid om een rollatortas aan het hulpmiddel te bevestigen, is heel fijn. Zo kan je bijvoorbeeld zelf je boodschappen of je hobbyspullen meenemen. Kies voor een rollator die je kan uitbreiden met accessoires. Zo kan je de rollator volledig afstemmen op jouw wensen en behoeften.

Tip 7: Vraag advies op maat aan

Duizelen de keuzes voor je ogen? Geen zorgen! Een rollator lijkt op het eerste oog een simpel product. Maar voor velen is een rollator uiteindelijk hun steun en toeverlaat. Het biedt ondersteuning, stabiliteit en daarmee vrijheid. Het is daarom belangrijk dat een rollator past bij jouw voorkeuren en hulpvraag.

Wij begrijpen dat je misschien meer hulp nodig heeft bij je keuze. Je kan een gratis adviesgesprek voeren bij één van de Gemino dealers in de buurt. Hier kijkt een specialist mee naar de rollator die het beste past bij jouw situatie. Maak vrijblijvend een afspraak!