Improving people's lives blog > Senioren > 5 tips om jouw rollator veilig te gebruiken

5 tips om jouw rollator veilig te gebruiken

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Heb je extra ondersteuning nodig? Een rollator is hiervoor een goed hulpmiddel. Met een rollator kan je weer zelfstandig op pad. Bijvoorbeeld voor een ritje met de bus, een wandelingetje door het park of boodschappen halen in de supermarkt. Met de juiste steun, kan je weer genieten van je vrijheid. Maar om het meest uit je ondersteuning te halen, is het belangrijk dat je de rollator veilig en goed gebruikt. Daarom delen wij vijf tips met instructies.

Hoe kan ik veilig mijn rollator gebruiken?

Tip 1: Stel je rollator goed af

Het komt regelmatig voor dat rollators niet goed zijn afgesteld. Hierdoor krijg je een verkeerde loophouding, wat kan zorgen voor vervelende klachten. Denk hierbij aan rug-, nek- of schouderpijn. Daarnaast is een verkeerde loophouding onveilig. Staan de duwhandvatten te laag afgesteld? Dan biedt een rollator onvoldoende steun. Zorg daarom dat je rollator goed is afgesteld. Lees hier waar je op moet letten. Bij onze Gemino dealers ben je verzekerd van advies en ondersteuning. Hier kan je terecht met je vragen, maar ook voor hulp bij het afstellen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent

Wanneer je met een rollator gaat wandelen, is het heel belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Als het slecht weer is of als het buiten donker is, kan het zijn dat de omgeving je minder goed ziet. Daarom zijn alle Gemino rollators standaard uitgerust met zes geïntegreerde reflectoren. Om je extra veilig voort te bewegen met de rollator is het advies om ook verlichting op jouw rollator te plaatsen.

Tip 3: Installeer een vertraagrem

Een rollator biedt zelf al een lichte weerstand om ervoor te zorgen dat het hulpmiddel niet plotseling vooruit rolt wanneer je daar niet op berekend bent. Toch is het aan te raden om ook een vertraagrem op de rollator te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de rollator niet wegrolt wanneer je deze loslaat, maar het biedt ook extra veiligheid wanneer je bijvoorbeeld een stoepje of helling afloopt. Wanneer je geen sleeprem gebruikt, is het sowieso altijd verstandig om op deze momenten een beetje te remmen om de controle over je looppas te bewaren.

Tip 4: Plan af en toe een onderhoudsbeurt

Om ervoor te zorgen dat je veiligheid gewaarborgd blijft, moet je de rollator goed onderhouden en soms laten checken. Door deze controles weet je hoe de remmen ervoor staan en of onderdelen geen slijtage vertonen. Ondanks dat de Gemino rollators van hoge kwaliteit zijn, is het raadzaam om te weten dat de rollator goed is afgesteld en het hulpmiddel je voldoende stabiliteit blijft bieden.

Tip 5: Neem tijdens wandelingen voldoende rust

Je veiligheid is extra gewaarborgd als je tijdens een wandeling voldoende rust neemt. Lopen kan heel inspannend zijn. Zorg daarom voor genoeg rustmomenten en verdeel je energie. Zo kan je ervoor kiezen om even bij te komen op een bankje, maar je kan de Gemino rollator ook voorzien van een rugsteun. Hierdoor kan je in elke situatie ervoor kiezen om even te gaan zitten.