Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Wat zijn toegankelijke wandelroutes om te lopen met jouw rollator?

Wat zijn toegankelijke wandelroutes om te lopen met jouw rollator?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Blijven bewegen is heel belangrijk. Wandelen is een goede en toegankelijke manier om voldoende beweging te krijgen. Wij leggen je uit waar je leuke wandelroutes kan vinden en geven je tips over hoe je veilig op stap gaat met jouw rollator.

Waar kan je leuk wandelen met je rollator?

Er zijn tal aan toegankelijke wandelroutes die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Bossen en duinen hebben vaak verharde en toegankelijke paden. Hier zou je goed kunnen wandelen met jouw rollator.

In alle provincies zijn er prachtige stukjes om te wandelen. Ga voor jezelf na hoe het met je conditie gesteld is en kies daar een leuke route op uit. Als je net begint met wandelen, is het aan te raden om met een wat kortere route te beginnen. Wanneer je wat meer ervaren bent met wandelingen maken met jouw rollator, kan je voor een langere route kiezen.

Waar vindt je wandelroutes die geschikt zijn voor de rollator?

Er zijn verschillende bronnen waar je passende wandelroutes kan vinden. Veel van deze routes zijn geschikt voor zowel een rolstoel als een rollator. Een goede bron waar je wandelingen kan vinden is op de website van Staatsbosbeheer. Op deze website kan je routes vinden die al beginnen bij 400 meter.

Op de website van Natuurmonumenten vind je ook veel geschikte wandelroutes. Door heel Nederland zijn er routes die je goed kan lopen met je rollator. Per route vind je de lengte van de wandeling, zodat je in kan schatten welke passend is voor je. Kies een route waar verharde en begaanbare paden beschikbaar zijn. Hier kan je veilig lopen met jouw rollator.

5 Bijzondere wandelroutes die toegankelijke zijn voor de rollator

Op de website van Staatsbosbeheer zijn er heel veel toegankelijke wandelroutes te vinden. Als je op de website bij toegankelijkheid ‘rolstoelvriendelijk’ aanklikt, vind je routes die je met je rollator kan wandelen. Hieronder vind je onze favorieten.

Route 1: Wandelroute familiepad Harskamp

Bij deze mooie route wandel je door een zeer bosrijk gebied. Doordat de paden in het bos verhard zijn, kan je makkelijk met jouw rollator door het bos wandelen. Het bos is een losloopgebied voor honden, dus je mag je  huisdier meenemen op de wandeling!

Route 2: Het Zeven Dwergen Pad in Flevoland

Deze route neemt je mee op een sprookjesachtige speurtocht door het bos. Door het bos zijn er zeven dwergen verspreid die allemaal een eigen natuuropdracht hebben. Een leuke route om met je (klein) kinderen te wandelen.

Route 3: Vennenwandeling Klotterpeel

Deze 1,6 kilometer lange route laat je de mooie vennen van Klotterpeel zien. Er is het hele jaar door van alles te zien en te beleven. Ontdek tijdens je wandeling de vele dieren die er leven. Langs de route ligt een restaurant waar je een kopje koffie kan drinken.

Route 4: Eiland de Bol

Midden in het Groene Woud ligt riviereiland De Bol. De route laat je de mooiste plekken zien van dit eiland. Let je wel vooraf op de waterstand; bij hoogwater is er een kans dat de strekdam onder water staat!

Route 5: Familiepad Meinweg

In Limburg kan je een prachtig rondje wandelen door de heidevelden van de Meinweg. Je vindt hier eeuwenoude eiken en dennenbossen. Ook is er halverwege de route een uitkijktoren.

Belangrijk bij wandelen met uw rollator

In een eerder artikel hebben wij al uitgebreid opgeschreven waar je op moet letten als je op pad gaat met je rollator. Het is van belang dat je altijd je eigen veiligheid in acht neemt. Kies bijvoorbeeld voor de juiste rollator. Op onze website vind je informatie over hoe je de juiste rollator uitkiest. Zorg er daarbij voor dat jouw rollator goed afgesteld staat. Als je rollator niet goed afgesteld staat, bestaat de kans dat je een verkeerde loophouding aanneemt en daar vervelende klachten door krijgt. Stel de rollator dus op de juiste manier af.

Wij helpen je graag bij het uitzoeken van de beste rollator, zodat je zelfstandig kan blijven bewegen. Heb je advies nodig of be je benieuwd welke rollator goed bij je past? Maak dan een afspraak bij een Gemino dealer in de buurt.