Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Fiets- en wandelroutes voor mensen met een beperking

Fiets- en wandelroutes voor mensen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

De dagen worden langer en warmer. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten. Tijd om naar buiten te gaan, de natuur in!

Heb jij het gevoel dat je beperking een belemmering vormt om actief de natuur in te gaan? Er zijn wel degelijk genoeg mogelijkheden om er op uit te trekken. Dus of je nu wel of geen beperking hebt, er is geen reden om achter de geraniums te blijven zitten.

Maar je moet ze natuurlijk wel weten te vinden… Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal tips hoe je toegankelijke routes kan vinden en noemen we een paar leuke en bijzondere opties.

De natuur is (toegankelijk) voor iedereen

De vrijwilligersorganisatie Groen & Handicap is een Nederlands kenniscentrum dat zich inzet voor ‘een toegankelijk landschap, natuur én openbare recreatiegebieden voor iedereen’. Hun gratis handboek Samen op pad voor beheerders van natuurgebieden of wandelpaden staat vol met informatie over het aanbrengen van voorzieningen die de bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid en informatievoorziening van natuurgebieden verbeteren. Die informatie is vooral voortgekomen uit de bijdrage van mensen met een beperking.

Lunchen tijdens het wandelen.

Voorbereid op pad

Het is natuurlijk belangrijk te weten welke wandelroutes precies geschikt zijn voor je. Dit hangt uiteraard af van je beperking en bijvoorbeeld wat voor rolstoel je gebruikt.

Twee van de grootste natuurorganisaties van Nederland maken zich sterk om ervoor te zorgen dat iedereen van de natuur kan genieten en dat het hebben van een beperking je niet beperkt in het eropuit trekken in de natuur.

Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten hebben door het hele land rolstoelvriendelijke wandelroutes uitgezet, waarbij gezorgd is voor extra toegankelijkheid voor iedereen. Op de websites vind je alle benodigde informatie over de routes, zoals wat voor ondergrond de paden hebben of er hellingen zijn onderweg en waar je kan uitrusten.

Groen & Handicap heeft ook veel handige informatie voor bezoekers van natuurgebieden. Verder is er een speciale website, wandelen met een beperking waarop een lijst te vinden is met allerlei soorten wandelingen door het hele land. Er staat duidelijk bij voor wat voor soort rolstoel (handbewogen, geduwd, elektrisch) de wandeling toegankelijk is, of er toiletten zijn, of geleidehonden mee mogen en hoe lang de routes zijn.

Bij sommige wandelroutes staat een vraagteken omdat de gegevens nog niet bekend zijn. Als je de wandeling kent, kan je je ervaringen delen zodat anderen daarvan kunnen profiteren.

Kom naar De Hoge Veluwe!

Heb je altijd gedacht dat De Hoge Veluwe niet echt iets voor jouw was omdat je in een rolstoel zit of een mobiele beperking hebt? Dan heb je het mis, dus ga er maar gauw een keer heen! Het grootste natuurgebied van Nederland heeft ook voor mensen met een beperking veel te bieden. Het feit dat je misschien niet over smalle, zanderige paadjes kan lopen, betekent zeker niet dat de Veluwe niet toegankelijk voor je is.

Er zijn verschillende wandelroutes die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, variërend van 1 tot 5 kilometer. Zo is er het 4.1 km lange Landschappenpad, dat speciaal werd aangelegd voor het 75-jarige jubileum. Deze cultuurhistorische route voert je langs een aantal hoogtepunten van het Park, zoals de Franse Berg, de fundamenten van het nooit afgebouwde Grote Museum en kunstwerken van Moore, Rimckus en Rückriem.

Heb je geen rolstoel, maar ben je slecht ter been om lang te lopen? Er zijn 3 witte rolstoelen beschikbaar die je van tevoren online kan reserveren, helemaal gratis!

De Deelensche Wasch op De Hoge Veluwe.

Fietsen op de Veluwe

Als je op de fiets de natuur in wilt is de Veluwe een uitstekend gebied. Je kan hier verschillende soorten fietsen huren, afhankelijk van wat je nodig hebt. Zo zijn er verschillende soorten tandems en elektrische fietsen voor mensen met een beperking, fietsen met lage instap en driewielers.
Ook is er een elektrische rolstoelfiets waar je in een zitkuip kan plaatsnemen, terwijl iemand anders fietst. Er is zelfs een speciale elektrische rolstoelfiets waar je je eigen rolstoel op kan zetten!

De fietsen kunnen worden afgehaald bij de rijwielherstelplaats, vlakbij het bezoekerscentrum. Om te voorkomen dat alle fietsen bezet zijn, is het mogelijk de fietsen online te reserveren. Je ziet daar meteen hoeveel fietsen er nog beschikbaar zijn op de dag van je keuze.

En het mooiste, de fietsen zijn voor mensen met een beperking helemaal gratis!

De Koperen Kop op De Hoge Veluwe.

Daag jezelf uit en maak van je rolstoel een troon!

Wil je een echte (meerdaagse) uitdaging? Dan is de Koninklijke Weg wat voor jou! Dit geheel rolstoeltoegankelijke lange afstandspad van 170 kilometer loopt tussen Den Haag en Apeldoorn (van Paleis Noordeinde, via Soestdijk, door het Groene Hart, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, om te eindigen bij Paleis Het Loo) en is verdeeld in 21 etappes variërend van 5 tot 15 kilometer.

Bij de route is er rekening mee gehouden dat je langs toegankelijke horecagelegenheden komt en tussen de etappes terecht kan bij toegankelijke accommodaties voor de overnachtingen.

De website informeert je ook over alle andere belangrijke gegevens, zoals bereikbaarheid met het openbaar vervoer en tips hoe je je op de tocht moet voorbereiden.

De Koninklijke Weg loopt van Noordeinde, via Soestdijk naar Het Loo.

Vier de natuur

Afgelopen 5 juni was het Wereldmilieudag (World Environment Day). Dit event wordt sinds 1974 jaarlijks georganiseerd door de Verenigde Naties en wordt omschreven als “A global celebration of nature, a day to reconnect with the places that matter most to you.” (een wereldwijde viering van de natuur, een dag om weer in contact te komen met de plekken die het belangrijkst voor je zijn).

Het heeft als doel om wereldwijd de aandacht te vestigen op het belang van het beschermen van het milieu en de natuur, en hoe iedereen daar een steentje aan kan bijdragen. Elk jaar wordt er een specifiek actueel probleem aan de kaak gesteld. Het thema van 2018 is het tegengaan van de plasticvervuiling.

Ga je de natuur in? Draag dan je steentje bij door je afval zoals plastic flesjes en verpakkingen niet achter te laten. Of neem zelfs een extra tasje mee en raap plastic op dat je onderweg misschien tegenkomt!

Hoe schoner we de natuur houden, hoe meer we ervan kunnen genieten!

Foto's via Wikimedia Commons en De Koninklijke Weg