Improving people's lives blog > Gezondheid > De beste fitness oefeningen voor rolstoelers

De beste fitness oefeningen voor rolstoelers

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Behoud van spierkracht en een goede conditie zijn belangrijk voor mensen die een rolstoel gebruiken. Daar heb je elk dag profijt van. Je kan meer en je hebt meer weerstand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk beter. In deze blog gaan we op zoek naar de beste rolstoeloefeningen om je lichaam en geest te versterken.

Oefeningen in je rolstoel: hoe begin je?

Hoe breng je de motivatie op om te beginnen met fitness oefeningen in je rolstoel?
Het is niet altijd makkelijk om die stap te zetten: onzekerheid, gebrek aan tijd, etc. Waar begin je en hoe bouw je het op?

Om jezelf te motiveren kan je denken aan de voordelen die je eruit haalt: wat levert een betere conditie op? Wat is het je waard om je sterker te voelen? Sporters zeggen dat ze zich lekkerder voelen na een training. Dit komt door bepaalde stofjes die het lichaam aanmaakt. Wil je dat bereiken dan moet sport een onderdeel van je vaste ​​routine worden.

Dan is er nog het probleem van de oefeningen zelf. Wat zijn de beste oefeningen voor iemand in een rolstoel? Zijn ze geschikt voor jou? Kan je ze doen wanneer jij het wilt, zonder hulp van anderen? Hoe lang en hoe vaak moet je een oefening doen?

Voordat je begint raden we je aan om deskundig advies te zoeken voor de antwoorden op al deze vragen. Eventueel kan je een vriend of familielid meenemen die je kan helpen alles te onthouden en je kan assisteren tijdens je eerste trainingssessie. Naarmate je routine en vertrouwen opbouwt zal je minder hulp nodig hebben. Alhoewel er ook oefeningen zijn die je sowieso niet alleen kan doen en bedoeld zijn om in groepjes van twee of meer uit te voeren.

Raadpleeg in elk geval ook een arts die je gerichte oefeningen en advies kan geven die passen bij jouw situatie. Hij of zij kan je ook vertellen welke sporten voor jou eventueel geschikt zijn.

Voordelen van fitness oefeningen in een rolstoel

  • Het zorgt voor sterkere spieren, een betere conditie en een betere gezondheid
  • Je houdt je gewicht beter onder controle. Beweging stimuleert de spijsverbetering die trager wordt bij langdurig stilzitten in een rolstoel
  • Het verbetert je lenigheid, mobiliteit en spierkracht en leert je om beter naar je lichaam te luisteren. Allemaal zaken die in je dagelijkse activiteiten goed van pas komen
  • Het is goed voor je lichamelijke conditie: betere bloedcirculatie, lichaamshouding en rompstabiliteit. In een rolstoel hebben je nek, schouders en rug het dagelijks zwaar te verduren. Trainen maakt deze zones sterker en kan helpen om pijnklachten te verminderen
  • Bewegen en sporten stimuleert de aanmaak van endorfine in je lichaam. Deze neurotransmitter werkt als een soort natuurlijke drug en geeft je een prettig en relaxt gevoel. Als je je somber of gestrest voelt, helpt endorfine om je gemoedstoestand te verbeteren
  • Het vergroot je onafhankelijkheid en zelfstandigheid, omdat je meer dingen zelf kunt doen

Fitness oefeningen maken je geestelijk en lichamelijk sterker. Geeft je zelfvertrouwen en meer energie voor dagelijkse bezigheden.

Verschillende soorten oefeningen met voorbeelden

Warming-up en rekoefeningen in een rolstoel

Beginnen met een goede warming-up is belangrijk bij elke sport en elke vorm van lichaamsbeweging, ook in een rolstoel. Het opwarmen van de spieren voorkomt blessures. Sporters in een rolstoel zijn extra gevoelig voor armblessures. Met name peesontstekingen komen veel voor. Dagelijkse rek- en strekoefeningen brengen de spieren en pezen op lengte en voorkomt spierpijn.

Kracht- en weerstandsoefeningen in een rolstoel

Voor krachttraining kan je halters gebruiken, andere vrije gewichten of krachttraining apparaten. Met dit soort oefeningen versterk je je armen en romp. Dit zijn de lichaamsdelen die je het meest gebruikt bij het hoepelen met een handbewogen rolstoel. Je kunt ook push-ups doen door je handen op de zitting naast je bovenbenen te plaatsen en dan proberen om jezelf omhoog te duwen.

Een andere manier om je spieren te trainen is met weerstandsbanden of fitness elastieken die je aan de achterzijde van de rolstoel vast maakt. Hoe harder je aan het elastiek trekt, hoe groter de weerstand. Ook hiermee kun je het bovenlichaam versterken. Je kunt er je biceps mee trainen, maar ook je romp en schouders. Er zijn diverse oefeningen mogelijk met rechte of schuine, draaiende bewegingen.

 

Aerobics en cardiofitness in een rolstoel

Dit zijn oefeningen die de hartslag en ademhaling verhogen en versterken het hart en de vaten. Sporten zoals rolstoelbasketbal en rolstoelrugby lenen zich hier uitstekend voor. Maar ook met andere leuke, minder inspannende activiteiten zoals rolstoeldansen bereik je hetzelfde doel.
Nog een manier om aan duurtraining te doen is op de atletiekbaan. Wheelen (op de langere afstanden) is een goede manier om je hartconditie te verbeteren en je armen te versterken.

Lenigheidsoefeningen in een rolstoel

Met yoga en andere vergelijkbare activiteiten kan je je lenigheid, concentratie en ademhaling verbeteren. Neem dit soort oefeningen ook mee in je training. Als je last hebt van stijve spieren, ga dan een sport beoefenen die je lenigheid bevordert.

Ondersteuning voor een actieve levensstijl

Bij Sunrise Medical helpen we je graag om je eigen gezonde en actieve levensstijl te vinden. Daarom maken we je ook met veel plezier wegwijs in de wereld van de rolstoelsport.
Ben je na het lezen van dit artikel nog niet uit welke sport je zou willen gaan doen? Lees dan ook de blog Welk van deze 10 rolstoelsporten past bij jou? of één van de andere blogs over sporten op onze website.

Sunrise Medical heeft een breed assortiment aan rolstoelen voor veeleisende sporters, met specifieke modellen voor het beoefenen van rolstoeltennis, rolstoelhandbal, rolstoelbasketbal en handbiken.

Bezoek onze pagina's over sportrolstoelen en vastframe handbikes en aankoppelfietsen voor meer informatie.