Wat zijn ultra-lichtgewicht rolstoelen?
Er bestaan lichtgewicht rolstoelen en ultra-lichtgewicht rolstoelen. Lichtgewicht rolstoelen zijn nagenoeg altijd gemaakt van aluminium en hebben een gewicht vanaf ongeveer 10 kg. Hightec ontwikkelingen op het gebied van materiaal en materiaalgebruik hebben geleid tot een nieuwe categorie, namelijk de ultra-lichtgewicht rolstoelen. Speciale productietechnieken voor aluminium, maar ook het gebruik van titanium of zelfs carbon stellen ons in staat om rolstoelen te produceren vanaf een gewicht van 6 kg (of zelfs een tilgewicht van minder dan 4 kg). In de basis geld dat hoe minder een rolstoel weegt, hoe makkelijker je ermee kan rijden.
Wat weegt een lichtgewicht rolstoel?
De (ultra-)lichtgewicht rolstoelen van QUICKIE wegen grofweg tussen de 6 kg en 14 kg. QUICKIE levert zowel lichtgewicht rolstoelen met een vast frame als rolstoelen die opvouwbaar zijn. De vastframe rolstoelen zijn over het algemeen lichter van gewicht dan de opvouwbare varianten, omdat ze uit minder onderdelen bestaan.
Wordt een lichtgewicht rolstoel vergoed via de zorgverzekering?
Als je een lichtgewicht rolstoel wilt kopen, krijg je deze meestal (deels) vergoed vanuit de Wmo (gemeente). Je kan de rolstoel ook zelf kopen vanuit een PGB dat je van je gemeente en zorgverzekeraar ontvangt.
Wat is het verschil tussen een gewone (standaard) rolstoel en een (ultra)-lichtgewicht rolstoel?
(Ultra)-lichtgewicht rolstoelen (verkrijgbaar als vouwframe en vastframe rolstoel) worden standaard gemaakt van aluminium, titanium of carbon. Ze zijn daardoor veel lichter en makkelijker in gebruik dan een standaard rolstoel. (Ultra)-lichtgewicht rolstoelen zijn ideaal voor iedereen met een actieve lifestyle. Ze maken ook meer maatwerk mogelijk en zijn makkelijker aan te passen met verschillende functionele opties, frame- en accentkleuren.
Wanneer kiezen voor een ultra-lichtgewicht rolstoel?
Een ultra-lichtgewicht rolstoel is een uitstekende keuze als je je voornamelijk zelf voortbeweegt. Door het lage gewicht is het makkelijk om snelheid te maken en te manoeuvreren. Dit voorkomt overbelasting van het bovenlichaam. Ook als je rolstoel regelmatig opgevouwen of opgeklapt moet worden en in de auto moet worden getild (door jezelf of een ander), is het prettig een zo licht mogelijke rolstoel te hebben.