Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > 8 rolstoelvriendelijke steden in het buitenland

8 rolstoelvriendelijke steden in het buitenland

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Reizen is leuk, je kijkt er vaak al lang naar uit, maar het kan vaak ook stressvol zijn. Reizen met een rolstoel is altijd een uitdaging en een goede voorbereiding is een must. In een eerdere blog hebben we je al een aantal tips gegeven over waaraan je moet denken wanneer je gaat reizen met je rolstoel per vliegtuig.

In deze blog willen we je een aantal rolstoelvriendelijke steden laten zien. Want wanneer je jouw reis goed plant en je de juiste locatie boekt, staat er niets meer in de weg voor een onvergetelijke reis!

Om te beginnen een aantal zaken waaraan je moet denken bij het plannen van je reis naar een stad:

  • Is de stad rolstoeltoegankelijk?
  • Heeft deze een barriĆØrevrije toegang tot openbaar vervoer, restaurants, winkels, hotels en andere belangrijke faciliteiten?
  • Hebben de taxi's in de stad rolstoelhellingen?
  • Zijn de trottoirs breed genoeg, goed onderhouden en gunstig voor het voortbewegen van een rolstoel?
  • Zijn medische hulpdiensten makkelijk toegankelijk in de stad?
  • Is de omgeving 'sensorisch positief'? Een stad met luchtvervuiling is bijvoorbeeld niet ideaal voor iemand met ademhalingsproblemen, zoals astma.
  • Zijn er in de stad hotels met rolstoelvriendelijke kamers en badkamers?

Weet je nog niet waar je naar toe wilt gaan, dan zijn dit een aantal Europese toegankelijke steden om te overwegen voor je volgende vakantie of citytrip.

Milaan

Deze historische stad in Italiƫ werkt voortdurend aan de toegankelijkheid van de stad. Zo zijn er veel verbeteringen aangebracht in het vervoerssysteem, zijn er architectonische belemmeringen weggenomen en de sfeer is verbeterd om mensen met verschillende zintuiglijke beperking te verwelkomen. Het is dan ook niet verrassend dat de stad in 2016 de EU Access City Award won.

Kathedraal van Milaan.

Enkele bezienswaardigheden die het waard zijn om van te genieten in Milaan zijn de indrukwekkende kathedraal van Milaan (Duomo Santa Maria Nascente) en zijn gotische kunstwerken, het kasteel van Sforza (Castello Sforzesco) en de middeleeuwse vesting waarin kunstwerken tentoongesteld worden, Brera met zijn botanische tuin (Orto Botanico di Brera) en de grote opera Teatro alla Scala die bekend staat om zijn Italiaanse klassiekers.

Gdynia

Als het gaat om openbaar vervoer dat toegankelijk is voor iedereen, behoort de havenstad Gdynia aan de Baltische kust van Polen tot de top van de wereld. Met Braille-bewegwijzering voor mensen met een visuele beperking, voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen bij restaurants en musea en informatieborden die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel, zou een lijst van toegankelijke steden onvolledig zijn zonder Gdynia.

Gdynia aquarium.

Gdynia beschikt ook over vele toeristische attracties, waaronder het 59 jaar oude maritieme museum Dar Pomorza, het Gdynia Aquarium met haaien en piranha's en het marine-museum ORP Blyskawica, waar een torpedojager uit de Tweede Wereldoorlog wordt tentoongesteld.

Berlijn

Als hoofdstad van Duitsland krijgt Berlijn, op zijn zoektocht om volledig toegankelijk en barriĆØrevrij te zijn, veel aandacht van de regering. Het implementeren van het uitgebreide gehandicaptenbeleid is van belang geweest om de toegankelijkheid van de stad te verbeteren. De stad heeft zelfs de EU City Access Award gewonnen in 2013 voor zijn inspanningen om een ā€‹ā€‹toegankelijk vervoerssysteem en een barriĆØrevrije omgeving te creĆ«ren. Bovendien zijn veel restaurants, bars, musea en theaters in Berlijn goed bereikbaar.

Brandenburger Tor in Berlijn.

Als je Berlijn bezoekt kan je veel bezienswaardigheden zien. De Berlijnse Muur en zijn prachtige graffitikunst. Het historische Reichstag gebouw met zijn glazen koepel. De grote monumentale stadspoort Brandenburger Tor. En het spectaculaire Museum Island in de rivier de Spree.

Dit zijn allemaal geweldige attracties die je niet mag missen tijdens je trip naar Berlijn. Kijk ook eens op de site van Mobidat, hier vind je allemaal rolstoelvriendelijke hotels, bars, attracties etc. per wijk.

Lissabon

Een perfecte bestemming voor een stedentrip is Lissabon, de op Ć©Ć©n na oudste hoofdstad in Europa die alleen door Athene overtroffen wordt. De ideale ligging aan de kust betekent ook dat je nooit ver verwijderd bent van de prachtige blauwe Atlantische zee. De adembenemende uitzichten vanaf de spectaculaire miradouros, de overheerlijke Portugese keuken en de boeiende geschiedenis bieden jou een uitgebreide keus aan activiteiten.

Miradouro de GraƧa in Lissabon.

Het vervoer is prima geregeld. Helaas zijn de oudere trams niet rolstoeltoegankelijk, maar daarentegen de nieuwe trams wel en deze brengen je naar alle bijzondere bezienswaardigheden. Ook is het taxivervoer relatief goedkoop en goed te doen met een rolstoel. De bestrating van de stad is de laatste jaren sterk verbeterd, zodat steeds meer winkels, restaurants en terrasjes voor iedereen toegankelijk zijn.

Barcelona

Barcelona wint aan reputatie als een doenlijke bestemming voor reizigers met een beperking. Ondanks dat er nog een aantal toegankelijkheidsproblemen zijn, werkt de gemeente er hard aan om de stad helemaal aan te passen voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Veel mensen beweren dat het Ć©Ć©n van de meeste geavanceerde steden voor mobiliteit en toegankelijkheid van Europa is.

Voetbalclub van wereldklasse, prachtige stranden en dromerige architectuur. Er valt zoveel te beleven in Barcelona. Wanneer je je wilt verplaatsen in deze stad, kan je dat makkelijk met de bus doen. Veel bussen zijn uitgerust met speciale toegang voor mensen met een handicap. Deze kan je herkennen aan het internationale gehandicaptensymbool op de buitenkant van de bus.

GaudĆ­'s Park GĆ¼ell in Barcelona.

Ook hotels en restaurants zijn meer en meer ingericht voor rolstoelgebruikers. Kijk voor goede tips op de website van Barcelona Tips.

Wil je iets verder weg? Overweeg dan eens de volgende 3 steden:

Seattle

Deze prachtige stad in de staat Washington, aan de westkust van de Verenigde Staten, heeft een vervoerssysteem dat al bijna vier decennia toegankelijk is. Rolstoelgebruikers krijgen korting op vervoer. Daarnaast biedt de stad een paratransit minibusdienst, een programma om ritten te delen en speciale kaarten die eenvoudig de toegankelijke routes aangeven. Hierdoor kunnen mensen met een handicap probleemloos hun weg vinden in de stad.

De Space Needle toren in Seattle.

Attracties in de stad die de moeite waard zijn, zijn onder andere de op natuur gerichte Woodland Park Zoo dat 92 hectare groot is, Pike Place Market en zijn diversiteit aan verleidelijke zeevruchten, het Museum of Pop Culture dat gewijd is aan sciencefiction, popmuziek en popcultuur en de ontzagwekkende Space Needle, de beroemde trekpleister van de stad.

Tel Aviv

In de afgelopen jaren heeft Israƫl veel inspanningen geleverd om zijn steden toegankelijk te maken voor mensen met speciale behoeften. In het geval van Tel Aviv zijn de buslijnen in de binnenstad zeer toegankelijk met een rolstoel. Ze zijn zelfs uitgerust met technologie die mensen met een visuele beperking helpt om in de stad de weg te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van luidsprekers om bushaltes aan te kondigen.

Tel Aviv heeft ook duidelijke bouwvoorschriften die garanderen dat nieuwe woningen rolstoeltoegankelijk zijn en dat restaurants en winkels hellingen hebben waar nodig. Hotels in Tel Aviv zijn uitgerust met noodknoppen, toegankelijke kamers, brede deuren en speciale badkuipen.

Het museum voor Joodse geschiedenis en cultuur Beit Hatfutsot in Tel Aviv.

Enkele geweldige bezienswaardigheden in Tel Aviv zijn het museum voor Joodse geschiedenis en cultuur Beit Hatfutsot en Yarkon Park (Ganei Yehoshua Park HaYarkon) met zijn botanische tuin en vijver.

Denver

Je zou denken dat een stad in de Rocky Mountains een nachtmerrie zou zijn voor rolstoelreizigers. In het geval van Denver, een Amerikaanse metropool geworteld uit het oude Westen-tijdperk en de hoofdstad van Colorado, is het tegenoverstelde het geval, omdat de topografie vrij vlak is.

Denver is niet alleen een van de meest toegankelijke steden van de VS, maar het biedt ook een assortiment aan culturele en recreatieve activiteiten. Het heeft een metrovervoerssysteem dat volledig toegankelijk is en access-a-ride is een service die je van deur-tot-deur kan brengen. Als je kijkt naar het feit dat veel musea voldoende toegankelijkheidsmogelijkheden bieden en dat er speciale rondleidingen zijn voor mensen met gehoorproblemen, begin je te zien waarom Denver op deze lijst staat.

Pretpark Elitch Gardens in Denver.

Denver heeft ook vele attracties die het bezoeken waard zijn. Downtown Aquarium, bijvoorbeeld, zal je verbluffen met zijn onderwatertentoonstellingen en eetcafƩ. Dan is er nog het Denver Museum of Nature and Science en zijn bioscoop gespecialiseerd in 3D-films. Elitch Gardens Theme Park is nog een andere geweldige plek om te bezoeken als je in Denver bent.

Natuurlijk zijn er ook dichter bij huis voldoende steden die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zoals de havenstad Rotterdam.

In 2017 won Rotterdam de tweede prijs bij de Access City Awards. Het is na Amsterdam de grootste stad van Nederland en thuis van de belangrijkste zeehaven. De stad heeft circa 624.000 inwoners waarvan zo’n 30.000 heeft aangegeven een handicap te hebben. Er is een groot openbaar vervoersnetwerk, waarvan 80% van alle haltes toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dit percentage blijft maar stijgen.

In 2014 zijn er richtlijnen voor buitenruimtes opgesteld om toegankelijkheid te verbeteren. Deze zijn gemaakt op basis van een dialoog tussen de gemeente en belanghebbenden.

De overdekte Markthal in Rotterdam.

Er zijn verschillende toeristische attracties in Rotterdam die je niet mag missen, zoals Ć©Ć©n van de oudste dierentuinen in Nederland Diergaarde Blijdorp, de sfeervolle Laurenskerk, de 185 meter hoge Euromast en de overdekte Markthal waarvan de binnengevel met een groot kunstwerk is bekleed.

Download de Rotterdam Tourist App voor meer informatie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer toeristische steden in Nederland en in het buitenland die toegankelijk zijn en zeker een bezoekje waard.

Succes met de voorbereidingen en we wensen je alvast een fijne en ontspannende reis!

Een stedentrip gaat zoveel makkelijker met het juiste mobiliteitshulpmiddel. Bekijk het assortiment van lichtgewicht rolstoelen, elektrische rolstoelen en scootmobielen van Sunrise Medical.

Foto's via Wikimedia Commons