Improving people's lives blog > Senioren > Heb je recht op een rollator vergoeding?

Heb je recht op een rollator vergoeding?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Als je op zoek bent naar een geschikt hulpmiddel om weer zelfstandig en zelfverzekerd op pad te gaan, is het een goede stap om eens te kijken naar een passende rollator. Deze is helaas niet gratis. Daarom laten wij je zien op welke manier je een rollator kan financieren. Het is tenslotte wel een hulpmiddel dat je echt nodig hebt!

Rollator vergoedingen: 2 manieren

Zorgverzekeraars vergoeden niet meer standaard een rollator vanuit het basispakket. Daarom ontvang je dus meestal geen vergoeding meer bij de aanschaf van een rollator. Toch zijn er een aantal situaties waarin je wel financiële steun kan ontvangen:

1: Medische indicatie

Heb je vanwege medische redenen een complex loophulpmiddel nodig? Dan heb je een kans om de rollator vergoed te krijgen bij je zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet je een medische diagnose aanvragen bij je arts of behandelend specialist.

Een voorbeeld van een complex loophulpmiddel is een Parkinson rollator, zoals de Gemino 30 Parkinson. Deze worden  door de meeste verzekeraars vergoed. Van het Zilveren Kruis, CZ en Menzis weten wij dat dit het geval is en dat je een vergoeding voor deze rollator krijgt wanneer deze medisch noodzakelijk is. Neem contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden voor een vergoeding van een rollator te bespreken.

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld loophulpmiddelen met gewichtsondersteuning, achterwaartse rollators, Heavy Duty rollators met gebruikersgewichten > 150 kg of kinderrollators zoals bijvoorbeeld onze Gemino 30 S.

2: Aanvullende verzekering

De basisverzekering dekt de rollators niet meer, heb je een aanvullende verzekering is er een kans om toch een financiële tegemoetkoming te ontvangen vanuit hun hulpmiddelenbudget. Heb je een aanvullende verzekering? Vraag dan bij je zorgverzekering of je de rollator vergoed krijgt of wellicht een compensatie bij de aanschaf van een rollator.

Meer bewegingsvrijheid buitenshuis met een rollator.

Zelf een rollator kopen of huren

Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding via de verzekering of ondersteuning via de Wmo? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf een rollator te kopen of te huren. Je kan één van onze dealers bezoeken als je op zoek bent naar een passende rollator. Hier krijg je uitstekend advies over de ideale rollator voor jouw situatie. Zij zoeken samen met jou naar de rollator die exact past bij je situatie en leefstijl.

Kom je niet in aanmerking voor een vergoeding via de zorgverzekering? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf een rollator te kopen of te huren. Je kan één van onze dealers bezoeken als je op zoek bent naar een passende rollator. Hier krijg je uitstekend advies over de ideale rollator voor jouw situatie. Zij zoeken samen met jou naar de rollator die exact past bij je situatie en leefstijl.

Wanneer u een rollator niet zelf kunt betalen is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Neem hierover contact op met je gemeente.