Improving people's lives blog > Senioren > De voordelen van een Parkinson rollator

De voordelen van een Parkinson rollator

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Veilig en zelfstandig kunnen bewegen, dat is natuurlijk wat je graag wil. De ziekte van Parkinson kan dit bemoeilijken. Parkinson is een ingewikkelde ziekte in de hersenen die het evenwicht aantast, maar ook het gevoel van stabiliteit vermindert. Een speciale rollator is daarom een goed loophulpmiddel om zelfstandig te kunnen gaan wandelen en zo weer een stukje vrijheid terug te krijgen. Vooral bij de ziekte van Parkinson is een ommetje maken en regelmatig een frisse neus halen belangrijk. Het lichaam bewegen en in conditie blijven zorgt er namelijk voor dat je fysiek zo sterk mogelijk blijft. Gemino heeft daarom speciaal een Parkinson rollator ontworpen. De rollator zorgt voor extra steun en stabiliteit en geeft je een stukje bewegingsvrijheid terug. Ga veilig en vertrouwd op pad met een speciale Parkinson rollator.

De extra veiligheid van een Parkinson rollator met sleeprem

De Gemino 30 Parkinson rollator heeft een aantal kenmerken en eigenschappen die ervoor zorgen dat iemand met de ziekte van Parkinson volledig op het hulpmiddel kan vertrouwen. De rollator is speciaal ontworpen en afgestemd op de specifieke behoefte van een Parkinsonpatiënt. Zo is de rollator standaard uitgerust met een vertraagrem die extra weerstand biedt tijdens het lopen. Hierdoor heb je een gelijkmatig looptempo. De hoeveelheid van de weerstand kan je zelf instellen, waardoor de rollator aan te passen is aan jouw kunnen.

Ook is de Parkinson rollator voorzien van een omgekeerd remsysteem. Wanneer je tijdens het lopen de hendels loslaat, zal de rollator onmiddellijk stoppen. Dit verhoogt jouw veiligheid wanneer je lichaam onverwacht bevriest tijdens een wandeling. Bevriezing is een van de symptomen die bij Parkinson kan optreden. Het voelt op dat moment alsof de benen aan de grond genageld zijn en op hun plek vastplakken.

Een Parkinson rollator met laser helpt je tijdens bevriezing

Een andere bijzonderheid van de Gemino Parkinson rollator is de laserfunctie. Parkinsonpatiënten kunnen vooral tijdens het lopen een bevriezing van het lichaam ervaren: een loopblokkade. Het voelt op dat moment alsof de benen aan de grond genageld zijn en op hun plek vastplakken. Dit gebeurt vaak bij bijvoorbeeld het veranderen van de looprichting of het starten en stoppen van de looppas. Om deze blokkade te doorbreken, helpt het vaak om de focus naar de grond te verleggen.

Daarom heeft Gemino een hulpmiddel aan de rollator toegevoegd om je te ondersteunen wanneer dit gebeurt. Als bevriezing optreedt, kan je met een knopje de laser inschakelen. Hierdoor verschijnt een groene lichtstraal op de grond tussen de twee wielen. Je focus kan je nu verleggen op de streep. Door vervolgens (in gedachten) een stap over de groene lijn te zetten, activeer je je hersenen om deze beweging te maken. Hierdoor overwin je de loopblokkade.

De vergoeding van een Parkinson rollator

Wanneer je een rollator nodig hebt vanwege een medische indicatie dan is de kans dat de rollator vergoed wordt groot. Voor Parkinson rollators geldt dus dat deze veelal vergoed worden, maar dit is niet bij alle verzekeraars het geval. Bij ons is bekend dat het Zilveren Kruis, CZ en Menzis een Parkinson rollator vergoeden. Neem daarom contact op met je verzekeringsmaatschappij om na te gaan of de rollator ook onder je persoonlijke dekking valt. Wel geldt voor alle maatschappijen dat je een medische diagnose moet aanvragen bij je behandelend arts of specialist om in aanmerking te komen voor een rollator.

Meer weten over rollator vergoedingen? Lees ons blog.

Een Parkinson rollator van Gemino

Ons ontwikkelingsteam heeft de Gemino 30 Parkinson met veel zorg ontworpen. Hierdoor kan je stabiel, veilig en vertrouwd op pad. Je kan dagelijks buiten trainen zonder angst en je bent verzekerd van passende hulp bij de ziekte. Naast de eerder besproken extra eigenschappen, zoals de sleeprem en de groene laser, is de Parkinson rollator ook licht van gewicht en makkelijk opklapbaar door het bijzondere vouw-kliksysteem. Door het compacte formaat kan de rollator makkelijk mee op reis of opgeborgen worden. Daarnaast kan je alle Gemino rollators uitrusten met allerlei handige accessoires, zodat de rollator volledig past bij je persoonlijke voorkeuren.

Voordelen van een Parkinson rollator op een rij

  • Omgekeerd remsysteem.
  • Vertraagrem voor een evenredig looptempo.
  • Groene laserstraal voor overwinnen loopblokkade.
  • Eenvoudig in te klappen.
  • Veelal vergoed door de verzekeraar.

Ben je geïnteresseerd in een Parkinson rollator van Gemino? Ga dan vooral langs bij een erkende Gemino dealer in je buurt. Hier ben je verzekerd van nauwkeurig advies die aansluit bij je leefstijl en wensen. Wil je meer weten over Gemino? Bekijk dan de brochure.