Delen:
Take it offline!
This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.
Downloaden PDF
Wereldwijd leven er zo’n 10 miljoen mensen met de ziekte van Parkinson. In Nederland zijn dat meer dan 63.000 mensen. Deze complexe ziekte treft zowel mannen als vrouwen van allerlei leeftijden. De ziekte is bij niemand hetzelfde. In dit artikel vertellen we je hoe de ziekte eruit ziet en welke symptomen erbij komen kijken.
Wat is parkinson voor ziekte?
Bij de ziekte van Parkinson sterven er langzaam hersencellen af. Hierdoor gaat het lichaam anders bewegen. Dat komt doordat de hersenen minder prikkels versturen naar de rest van het lichaam. Bewegingen worden trager, bewegingen blijven uit of je gaat erg beven.
Is parkinson hetzelfde als dementie?
Parkinson en dementie zijn niet hetzelfde. Parkinson is een neurologische aandoening waarbij 35 tot 55 procent van de mensen uiteindelijk dementie krijgt. Dat wordt parkinson dementie genoemd.
Hoe ontstaat parkinson?
Parkinson ontstaat door afstervende cellen in de zwarte kernen van de hersenen. Vaak komt dat door een tekort aan de stof dopamine in de hersenen. Dit zorgt voor de eerste symptomen van parkinson. Mogelijke oorzaken zijn leeftijd, een stoornis in de stofwisseling en eventuele aanraking met giftige stoffen. Ook jonge mensen kunnen de ziekte van Parkinson krijgen. Vaak is dit dan genetisch bepaald.
Parkinsonisme
Parkinsonisme is een verzamelnaam voor alle symptomen die bij de ziekte van Parkinson horen. Sommige ziektes veroorzaken namelijk dezelfde klachten als de ziekte van Parkinson, terwijl dit soms geen parkinson is. Er zijn een aantal parkinsonismen te onderscheiden:
- Toxisch parkinsonisme: Blootstelling aan giftige stoffen in een werk- of leefomgeving
- Vasculair parkinsonisme: Een verslechterde doorbloeding van de hersenen
- Atypisch parkinsonisme: Ziektes die corresponderen met de ziekte van Parkinson
- Medicamenteus parkinsonisme: Het gebruik van bepaalde medicijnen
Parkinson herkennen
Parkinson is te herkennen aan een aantal symptomen. Zo worden de bewegingen kleiner en trager. Het zwaaien van je arm zal bijvoorbeeld niet meer zo eenvoudig gaan als voor de ziekte. Ook beweegt het gezicht minder dan voorheen. Emoties worden minder zichtbaar op het gelaat. Nog een kenmerk is het beven van de handen. Vaak beginnen de klachten aan één kant van het lichaam. Maar hoe verder de ziekte vordert, hoe meer de klachten zich verspreiden naar de andere kant.
Diagnose parkinson
Je hebt niet direct de ziekte van Parkinson als je een keer een trillende hand hebt. Parkinson is niet vast te stellen door middel van een hersenscan. Dat maakt het soms lastig om vast te stellen of er echt sprake is van parkinson. Om dit vast te stellen, kijkt een neuroloog naar uiterlijke tekenen van de patiënt. Vaak wordt er toch een hersenscan gemaakt om zo andere ziekten uit te kunnen sluiten.
Gevolgen van parkinson
Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, heeft dat een aantal gevolgen. De mogelijke lichamelijke gevolgen zijn het trillen van lichaamsdelen, evenwichtsstoornissen, bevriezing tijdens het lopen en het trager en moeilijker bewegen. Vooral deze bevriezing, maakt het dagelijks leven soms lastig. Tijdens het lopen voelt het plots alsof de voeten aan de grond vastgeplakt zitten. Meestal gebeurt dit bij het starten met lopen of tijdens het veranderen van richting. Hierdoor bestaat de kans dat je uit balans raakt en valt. Door deze gevolgen, kan het lastig zijn om je dagelijkse bezigheden te blijven doen.
Naast de fysieke gevolgen zijn er ook een aantal mentale gevolgen. Zo zijn depressie, psychose en dementie kenmerken van psychische symptomen van parkinson. Daarbij werkt het brein minder snel dan normaal, waardoor je trager denkt.
Is er een behandeling mogelijk?
In principe zijn er geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen verhelpen. Het is niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die het makkelijker maken om te kunnen bewegen. Ook zijn er middelen waardoor je minder beeft. Houd er wel rekening mee dat deze medicijnen bijwerkingen kunnen geven. Denk aan misselijkheid, duizeligheid, verstopping en een droge mond. Met bepaalde medicijnen mag je ook geen auto meer rijden. Bespreek alle eventuele bijwerkingen met je (huis)arts.
Wat kan je zelf doen?
Een echte behandeling is niet mogelijk, maar er zijn een aantal dingen die je kan doen om het verloop van de ziekte zo comfortabel mogelijk te maken. Probeer bijvoorbeeld zo fit mogelijk te blijven door iedere dag minimaal een halfuur te bewegen. Maak een wandeling, een fietstocht of ga zwemmen. Merk je dat het bewegen niet meer zo eenvoudig gaat? Schakel dan een fysiotherapeut in om hierbij te helpen. Een paar stevige, platte schoenen kunnen je ook helpen om te kunnen blijven wandelen.
Hulpmiddelen Parkinson
Naast de medicijnen zijn er ook een aantal hulpmiddelen die het leven met parkinson makkelijker maken. Zo vind je bij Sunrise Medical een rollator die speciaal ontwikkeld is voor mensen met parkinson. Deze Parkinson rollator zorgt ervoor dat je veilig op pad kan.
De Gemino 30 Parkinson rollator is uitgerust met een vertraagrem (sleeprem). Deze zorgt ervoor dat de rollator genoeg weerstand biedt, zodat er een gelijkmatig looptempo aangehouden kan worden. Verder heeft deze rollator een omgekeerde remfunctie. Zodra je de hendels van de rollator los laat, stopt de rollator met rollen. Dat verhoogt je veiligheid tijdens een bevriezing. De omgekeerde remfunctie zorgt ervoor dat de rollator niet verder rijdt wanneer je de controle verliest. Ook een laserlijn helpt tijdens zo’n moment van bevriezing. Door te focussen op de laserstrepen, kan de loopblokkade opgeheven worden.
Heb je vragen over de Parkinson rollator? Dan adviseren wij je om een afspraak te maken bij één van onze erkende Gemino dealers. Hier krijg je vrijblijvend advies over de Parkinson rollator.
Wil je je vooraf alvast inlezen over deze rollator? Bekijk dan onze brochure of bezoek de productpagina van de Gemino 30 Parkinson rollator voor meer informatie! Lees alles rustig door om goed voorbereid te zijn voor je afspraak. Lees ook ons blogartikel over ‘Het verloop van parkinson’.