Improving people's lives blog > Subsidies en voordelen > Werk zoeken met een beperking (vanuit je rolstoel)

Werk zoeken met een beperking (vanuit je rolstoel)

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Vlot het bij jou ook nog niet zo met het vinden van een baan? Je bent niet de enige. En ook de overheid lukt het nog onvoldoende om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Maar het omstreden plan voor loondispensatie is van de baan. In afwachting van nieuwe plannen van staatssecretaris Van Ark: wat kan je zelf doen?

Een eerlijke kans op een baan

Vooropgesteld: iedereen heeft recht op een baan, op loon naar werk en op gelijke behandeling. Ook jij verdient een eerlijke kans op werk, loon en pensioen. En zoals rolstoelster Noortje van Lith het in haar succesvolle petitie tegen loondispensatie en haar brief aan Rutte verwoorde: ‘Wie bepaalt dat alle mensen met een beperking minder productief zijn in zijn/haar werkzaamheden?’ Mensen die moeten knokken voor een baan zijn juist vaak meer gemotiveerd!

UWV en vacaturesites

De aangewezen instantie om werk te vinden is het UWV, maar dat weet je vast allang. Op de website van UWV Perspectief vind je veel praktische tips en informatie over werk zoeken. Voor vacatures via het UWV check je Werk.nl.

Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere vacaturesites: Monsterboard, Jobbird, Indeed, de Nationale Vacaturebank, noem ze maar op. Ben je specifiek op zoek naar bedrijven die mensen met een beperking oproepen te solliciteren? Dan kan je als zoekterm ‘arbeidsongeschikt’ of ‘participatiebaan’ invullen.

Je kan je ook inschrijven bij een gespecialiseerd uitzendbureau zoals Emma at Work of Deltalent bijvoorbeeld. Zij richten zich specifiek op mensen met een arbeidsbeperking.

Uitgaan van je eigen kracht

Behalve vacaturesites afspeuren is het ook belangrijk om aan je zelfvertrouwen, je CV en je presentatie te werken. Je bent meer dan je beperking alleen, straal dat dus ook uit!

Zorg dat je weet wat je wilt en waar je kwaliteiten liggen. Schrijf voor jezelf op wat je zoekt of juist niet wilt. Vraag mensen in je omgeving waar je goed in bent en oefen om die positieve eigenschappen ook te benoemen in een gesprek. Wie kan een aanbeveling schrijven die je kan gebruiken?

Op zoek naar je droombaan.

Maak een goed profiel aan op LinkedIn of social media. Koester je netwerk niet alleen om werk te vinden, maar gewoon om in contact te blijven met mensen. Ben geïnteresseerd en blijf jezelf. Grote kans dat daar dan uiteindelijk wat goeds uitrolt!

Aarzel niet om hulp in te schakelen als je er zelf niet uitkomt. Vraag vrienden of een professional om je te helpen met je CV, het zoeken en met gesprekken.

Via via

Een relatief succesvolle manier om aan een baan te komen is via familie, vrienden en bekenden. Het is persoonlijker. Er is meer begrip, meer tijd en de gunfactor is vaak groter. Als je in gesprek raakt voordat een vacature uitgezet wordt, voorkom je dat je de concurrentie aan moet met honderden andere CV’s en kandidaten.

Het vergt natuurlijk wel wat lef en feeling om dit voor elkaar te boksen. Laat mensen weten dat je op zoek bent en wat je zoekt. Stuur open sollicitaties naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Probeer bedrijven over de streep te trekken met een voorstel voor een proefplaatsing of stage.

Werkgevers de weg wijzen

Er zijn voordelen en regelingen voor werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking in dienst nemen: loonkostenvoordeel, loondispensatie, proefplaatsing, no-riskregeling, vergoedingen voor werkplekaanpassingen etc. Maar werkgevers zien vaak op tegen het uitzoekwerk, de onzekerheden en de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt.

Zorg dat je weet welke voordelen en regelingen er zijn en wijs werkgevers de weg. Of zorg voor een jobcoach die het proces voor jou en een werkgever kan begeleiden.

Welke voordelen en regelingen zijn er voor werkgevers.

Gunstige arbeidsmarkt

De vraag naar werknemers neemt toe en zal door vergrijzing blijven stijgen de komende jaren. Krapte op de arbeidsmarkt dus. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die niet aan het standaardprofiel voldoen. En dat is goed nieuws voor jou! 

Wat kan je verwachten van de overheid?

Staatssecretaris Van Ark heeft begin september plannen gepresenteerd voor een nieuw ‘Breed offensief om meer mensen met een beperking aan werk te helpen’. Zo komen er op korte termijn regionale servicepunten die werkgevers en werknemers gaan matchen. Dat klinkt positief. Misschien kunnen die je helpen om de baan te vinden waarvan je droomt!

Meerwaarde en persoonlijkheid geven de doorslag

Veel rolstoelers zijn door hun ervaringen echte doorzetters. Dat spreekt bedrijven wel aan. Jouw doorzettingsvermogen, persoonlijkheid en levenservaring kunnen het verschil maken. Soms vind je zo zelfs een baan die voor je gemaakt lijkt!

Neem het voorbeeld van rolstoeler Anton de Rooij. Anton werkt bij Sunrise Medical, waar hij vanuit het Experience Center mensen adviseert over de beste rolstoel voor hem of haar. Als geen ander kan Anton mederolstoelgebruikers helpen als ze in het Experience Center komen om de verschillende Quickie rolstoelen uit te proberen. Want naast zijn vakkennis heeft Anton iets unieks te bieden: zijn eigen ervaring!