Improving people's lives blog > Inspiratie > Even voorstellen: ik ben Anton de Rooij

Even voorstellen: ik ben Anton de Rooij

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Hoi ik ben Anton de Rooij, professioneel rolstoelbasketballer in onder andere het Nederlands team en adviseur in het Experience Center bij Sunrise Medical. Ik ben niet geboren met een beperking, maar mijn beperking heeft in mijn leven heel veel moois gebracht!

Ik ben geboren op 27 september 1967 in Raamsdonksveer. Als klein jongentje speelde ik altijd voetbal buiten op straat en bij de club. Ook deed ik aan judo, maar ik lag meer op de mat dan dat ik stond. Toen ik 10 jaar was kwam ik in aanraking met motorcross en ik was direct verkocht. Ik heb veel wedstrijden gereden, in binnen- en buitenland. De mooiste tijd heb ik beleefd toen ik samen met John van de Berk en Dave Strijbos reed. Zij zijn echt twee toppers in de motorcross.

Motorcross ongeval

Anton de Rooij in actie!

In 1987 ben ik tijdens een motorcrosswedstrijd hard gevallen en heb ik een dwarslaesie opgelopen. Dat was fysiek en emotioneel erg zwaar. Toch wilde ik mijn leven niet opgeven en heb ik de draad weer opgepakt. Nee, niet met motorcross want dat was verleden tijd, maar met rolstoelbasketbal.

In mijn revalidatieperiode ben ik in aanraking gekomen met verschillende rolstoelsporten, waaronder tennis en basketbal. Met basketbal had ik gelijk een klik; de snelheid, de acties, het fysieke contact en het teamverband passen echt bij mij.
Gelukkig bleek ik ook nog wat talent ervoor te hebben! Met motorcross was ik 7 dagen per week bezig, dit heeft mij ook goed geholpen bij het rolstoelbasketbal. Je moet hard trainen en best veel laten. Het komt zeker niet vanzelf aanwaaien om goed te worden, maar mijn harde werken werd beloond.

De Man van 700

In 1989 werd ik opgeroepen om met het Nederlands team te gaan trainen en in datzelfde jaar speelde ik mijn eerste officiële wedstrijd voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Het was en is nog steeds magisch om voor je land uit te komen. Ik ben met het Nederlands team al in veel verschillende landen geweest, waaronder Japan, Spanje en ook tijdens de paralympische zomerspelen in Rio de Janeiro was ik erbij. Nu in het jaar 2018 speel ik als vijftigjarige nog steeds in het Nederlands team. Daarnaast ben ik sinds kort ook assistent-bondscoach, een mooie 'stap' voor na mijn carrière als speler.

Op 28 maart j.l. heb ik mijn 700e interland gespeeld! Het was een prachtige wedstrijd met heel veel enthousiaste toeschouwers (900). Vrienden, collega’s, rolstoelbasketbalfans, bekende en minder bekende sporters, ze waren er allemaal bij.

"700" Limited Edition shirt van Anton.

Diverse bekende mensen, waaronder Erika Terpstra hebben mij middels een filmpje gefeliciteerd en succes gewenst. Ik ben zelfs op de Nederlandse televisie geweest bij Hart van Nederland van SBS6 en bij de NOS tijdens het radioprogramma Langs de Lijn. Dit alles heeft heel wat teweeggebracht, bij mijzelf en ook voor de sport. Het was echt een onvergetelijke avond.

Eén met mijn rolstoel

Rolstoelbasketbal is in de loop van de tijd wel wat veranderd. In de begin jaren was de sport een stuk statischer. Nu mag je als speler veel meer, het gaat sneller en je hebt meer fysiek contact. Hierdoor is het niet alleen voor de speler veel uitdagender geworden, maar is het ook veel aantrekkelijker om ernaar te kijken.

Ook is het materiaal waarmee er gespeeld wordt veranderd. Vroeger speelden we bijvoorbeeld zonder een anti-tip wiel en bijna geen camber. Gelukkig zijn de rolstoelen, waarmee we tegenwoordig spelen, wat dat betreft veel beter geworden. En met mijn volledig opmaat gemaakte Quickie All Court Pro ben ik één met mijn rolstoel, waardoor ik nog meer uit mezelf haal en zo nog beter presteer.

Rolstoelbasketbal is mijn leven

Sporten is voor mij heel belangrijk, ik ben hier vanaf jongs af aan al mee bezig. Maar sporten is voor iedereen belangrijk, zeker wanneer je gebruik moet maken van een rolstoel. Sporten zorgt voor sterkere spieren, een betere conditie en een goede gezondheid. Je houdt je gewicht beter onder controle en het zorgt voor een betere bloedcirculatie.

Rolstoelbasketbal is mijn leven, het heeft mij heel veel gebracht. Ik heb de hele wereld rondgereisd, ik heb heel veel medailles gewonnen (zie de bijlage) en het allermooist, ik heb via deze sport de vrouw van mijn leven gevonden. Mijn vrouw Carina de Rooij, speelt ook rolstoelbasketbal en is teamcaptain van het Nederlands team de Orange Angels.

Of ik dit alles had kunnen bereiken wanneer ik geen dwarslaesie had opgelopen? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik geniet van het leven, ik heb een prachtig gezin, speel een fantastische sport en ik heb een geweldige baan bij Sunrise Medical, waar ik vanuit het Experience Center mensen zoals jou en mij kan adviseren voor de beste rolstoel.   

Life is good!

Anton de Rooij - Enjoy Life.