Improving people's lives blog > Producten > Welke handbike past bij jou?

Welke handbike past bij jou?

Geplaatst:

Delen:

Net zoals er veel soorten fietsen zijn, bestaan er ook verschillende soorten handbikes die aangepast zijn aan de behoeften en voorkeuren van de rijder. Of je nu oud of jong bent, of je nu van A naar B wilt rijden, je een fietstocht door de natuur wilt maken of dat je juist een nieuwe sport wilt uitproberen, er is altijd een handbike die bij jou en jouw behoeften past. Er zijn zelfs handbikes die je met trappers kan bedienen of geheel met elektrische aandrijving.

Welke handbike past bij mij?

Deze vraag kan aan de hand van verschillende factoren beantwoord worden. Daaronder vallen:

  • De mate van je beperking: je mobiliteit beïnvloed welke aandrijving voor jou geschikt is. Er zijn handbikes die met de benen worden bediend, andere die volledig afhankelijk zijn van de kracht in je armen, en weer andere waarbij een combinatie van deze twee methodes gebruikt wordt.
  • Het doel voor gebruik: afhankelijk van waarvoor je een handbike wilt gebruiken zijn er verschillende modellen. Voor een pleziertochtje door de stad of het platteland moet de handbike net aan andere specificaties, voldoen dan wanneer je aan een sportwedstrijd wilt meedoen. Net als bij gewone fietsen verschillen de ontwerpen ook aanzienlijk.
  • Aanpassingsmogelijkheden: elke handbike kan tot op zekere hoogte worden aangepast aan de berijder en zijn of haar rolstoel. Hieronder vallen zittingen, sturen, verwijderbare frames enzovoorts. Daarom kan je het beste de modellen zelf gaan bekijken en uitproberen, voordat je er een kiest!
  • Alleen of in tandem: misschien wil je liever niet alleen fietsen of heb je iemand nodig die je helpt met rijden. Hiervoor zijn er tandem-modellen die speciaal ontworpen zijn voor mensen met een handicap.
  • Aankoppelen of speciale vastframe fiets: er zijn handbikes die aan je rolstoel gekoppeld kunnen worden, zodat je snel kan wisselen tussen rolstoel en handbike. Daarnaast zijn er ook sportmodellen van handbikes. Hierin lig je in een vrijwel horizontale positie om de snelheid te optimaliseren.

Met de Attitude Junior kunnen de kleintjes lekker actief zijn.

Zoals je inmiddels al hebt begrepen zijn er veel verschillende opties voor mensen met een beperking. Voor het gemak richten we ons op twee soorten fietsen die geschikt zijn wanneer je een lichamelijke beperking hebt, dit zijn de aankoppelfietsen en de vastframe handbikes waarin je ligt.

Aankoppelen en gaan!

Door het eenvoudige aan- en afkoppelen van de handbike kan deze prima geïntegreerd worden in je dagelijks leven. Het is inderdaad zo simpel als aankoppelen en eropuit gaan. Dat een handbike je nog mobieler maakt is natuurlijk een groot voordeel. Tegelijkertijd biedt een handbike je ook medisch-therapeutische voordelen. Je bouwt een goede conditie op, je traint de spieren van je hele bovenlichaam en je verbetert je lichaamshouding. Hierdoor kan bijvoorbeeld blijvende schade door een eenzijdige houding voorkomen worden.

Een aankoppelhandbike kan makkelijk en heel snel aan de rolstoel bevestigd worden. Ze hebben vaak een ergonomische handgreep en speciale steunwielen, zodat je de fiets met slechts één hand kan bedienen. Bij Sunrise Medical kan je met de QUICKIE Attitude serie kiezen uit vier verschillende modellen. Deze aankoppelfietsen hebben een lichte constructie, waardoor ze heel manoeuvreerbaar zijn.

Als je je spieren flink wilt gebruiken tijdens het fietsen, dan is de handbewogen variant de Attitude Manual wellicht iets voor jou. Heb je wisselende kracht, veel steile hellingen bij jou in de buurt of gewoon elektrische ondersteuning nodig tijdens het fietsen dan kan de Attitude Hybrid versie met een kleine elektromotor een goede keuze zijn. Met de Attitude Power kan je je volledig op je fietstocht concentreren aangezien deze je met 100% elektrische aandrijving voorttrekt. De Attitude Junior biedt op zijn beurt zelfs voor de kleintjes sportieve mogelijkheden en natuurlijk veel plezier.

Duik in de sportwereld met de Shark!

Onze andere serie, de QUICKIE Shark, is ontworpen voor de recreatieve- en de topsporter. Deze handbikes worden niet aangekoppeld, maar zijn volwaardige vastframe handbikes met twee achterwielen en een speciale, vrijwel horizontale, zitting. Je doet alles met je armen, van sturen tot de aandrijving en remmen. Onze Shark modellen zijn er in verschillende uitvoeringen.

Als je de sport eerst eens wilt uitproberen en geen grote sportieve ambities hebt, dan is de Shark RT en Shark RT Performance heel geschikt. De voorvork kan in hoogte worden versteld. Door de brede wielbasis is dit model heel stabiel. Ook de voetsteunen kunnen makkelijk worden versteld, zodat je ze in een voor jou comfortabele positie kan instellen. De Shark RS en Shark RS Performance daarentegen zijn speciaal ontworpen voor topsporters. De wielbasis is minder breed en het zwaartepunt ligt lager, waardoor je aerodynamischer bent en bochten kan nemen met hoge snelheid.

Een #TeamSunrise atleet uit Polen die gebruik maakt van de Shark RS tijdens de Paralympische Spelen in London van 2012.

Natuurlijk zijn er nog andere handbikes in de markt. Welke handbike het ook wordt, laat je goed informeren en maak vooral een proefrit.

Succes met je zoektocht! En kijk ook zeker eens naar onze andere blogs, we publiceren regelmatig artikelen over een actief leven en vrije tijd.