Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Rolstoelvriendelijke hotels in Nederland en Vlaanderen

Rolstoelvriendelijke hotels in Nederland en Vlaanderen

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Een leuk hotel vinden waar jij met je rolstoel comfortabel kunt overnachten én toegang hebt tot alle faciliteiten? Laten we eerlijk zijn, dat valt niet altijd mee. Zelfs in hotels met rolstoeltoegankelijke kamers is het in de praktijk vaak toch een beetje behelpen.

Let’s face it: een rolstoel maakt het plannen van een vakantie, uitstapje of zakenreis een uitdaging. Maar zeker niet onmogelijk: dat bewijzen de hotels die we hieronder beschrijven.

Wat mag je verwachten van een rolstoelvriendelijk hotel?

Toegankelijkheid begint nog voordat je de deur van het hotel doorgaat. Zijn er invalideparkeerplaatsen aanwezig? En kan je makkelijk van de parkeerplaats naar de hoofdingang? Is het hotel eventueel ook via openbaar vervoer bereikbaar voor jou?

Daarnaast mag je verwachten dat de algemene ruimtes van het hotel toegankelijk zijn: lobby, bar, restaurant, terras… En er zijn natuurlijk rolstoeltoegankelijke toiletruimtes of MIVA-toiletten. Bonuspunten zijn er voor de hotels waar je ook terecht kan in de fitnessruimte, het zwembad, de spa of de sauna.

Bij het ontwerp van deuren, liften en knoppen is rekening gehouden met rolstoelers. Niet alleen voor jouw comfort, maar ook voor jouw veiligheid! Superhandig zijn natuurlijk automatische of elektrisch bedienbare deuren. Van een hotelkamerdeur mag je minimaal verwachten dat je die makkelijk openmaakt en er geen zware dranger op zit.

Jouw volledig aangepaste hotelkamer heeft een verhoogd bed of hoog-laag bed en voldoende ruimte om makkelijk de transfer naar het bed te maken. Verder is er genoeg ruimte om je rolstoel te keren. De lichtschakelaars en eventueel een balkon zijn toegankelijk. Je kan met je rolstoel aanschuiven aan een tafel of bureautje.

Het sanitair is afgestemd op jouw behoeften: verhoogd toilet, opklapbare beugels, douchestoel, wastafel waar met je rolstoel onder kan rijden… En er is genoeg ruimte om al deze voorzieningen te gebruiken!

Heb je een hulphond? Dan wil je een hotel waar je hond ook welkom is.

Een ander belangrijk punt: informatie over de beschikbare faciliteiten moet ook eenvoudig toegankelijk zijn. Online, maar zeker bij het personeel achter de receptiebalie of aan de telefoon. Bij grote hotelketens begint hier vaak de frustratie.

‘Er waren wel rolstoeltoegankelijke kamers, maar de medewerker aan de telefoon had geen idee wat ik bedoelde met douchestoel. Over de hoogte van het bed hadden ze werkelijk nog nóóit vragen gekregen. Ik voelde me niet welkom.’

Verder nog wensen?

Naast al die voorzieningen wil je natuurlijk net als iedereen dat een hotel schoon, veilig en prettig toeven is. Met vriendelijk personeel, lekker eten en een goede vibe. Een beetje stijlvol en modern. Kom je voor zaken? Dan kunnen toegankelijke vergaderruimtes of conferentiezalen een vereiste zijn.

Een hotel kan nog zo mooi en toegankelijk zijn, goed gezelschap en een leuke omgeving of stad zijn ook niet onbelangrijk. Want vaak is het doel van je verblijf juist om er even uit te zijn. Samen met je partner, vrienden of familie een stad verkennen, shoppen, musea of evenementen bezoeken. Naar het strand, de eilanden of de natuur in. Of misschien naar een attractiepark, dierentuin of andere bezienswaardigheden.

Zoveel mensen zoveel wensen

Iedereen is anders. Dus misschien heb jij geen verhoogd toilet of douchestoel nodig, maar juist weer andere voorzieningen. Wat voor rolstoel heb je en wat kan je ermee? Met een elektrische rolstoel voorzien van hoog-laagverstelling kan je je bijvoorbeeld makkelijker aanpassen aan de aanwezige voorzieningen. Maar dat geldt ook als je een lichtgewicht rolstoel hebt.

Wat voor soort bestemming en hotel past bij jou? Ga je voor een citytrip, de zon of naar de natuur? Is een gespecialiseerd hotel met zorgfaciliteiten een optie voor jou? Of zoek je een ‘gewoon’ hotel met een enkele aangepaste kamer?

Onze hotelselectie

Hieronder vind je beschrijvingen van enkele hotels die we voor je hebben geselecteerd. Maar je vindt er ook adressen van websites die je nog meer tips voor aangepaste vakanties en hotels kunnen geven.

Wat betreft promotie van toerisme voor mensen met een beperking kunnen we in Nederland een voorbeeld nemen aan Vlaanderen. Op de website van Toerisme Vlaanderen kan je brochures met heel veel informatie en toegankelijke vakantieadressen downloaden. Voor het vinden van leuke hotels en B&B’s in Nederland kunnen we je met name de website van EelkeDroomt van harte aanbevelen!

In elke prijsklasse is een goede toegankelijke hotel te vinden.

Prijsklassen

Gemiddelde prijs per persoon per nacht inclusief ontbijt:

  • $ ⇒ < €50
  • $$ ⇒ €50 - €75
  • $$$ ⇒ €75 - €100
  • $$$$ ⇒ > €100

Kasteel ter Worm in Heerlen.

Exclusief viersterrenhotel in het Limburgse heuvelland

Kasteel ter Worm in Heerlen is een luxe Van der Valk hotel in een 14e-eeuws kasteel. De Pachthof Junior Suite is gelegen in een van de bijgebouwen aan de binnenplaats. Deze kamer is voorzien van een tweepersoons-boxspring en aangepaste badkamer. Het accent ligt op culinaire verwennerij en struinen op het landgoed.

Voor fitness, sauna en zwembad kan je terecht in het 500 meter verderop gelegen Van der Valk complex.

Website: Kasteel TerWorm | Aanbevolen door Rolstoelvakantie.com

Prijsklasse: $$$$

Conscious Hotel Vondelpark in Amsterdam.

Hip en eco overnachten in trendy Amsterdam

Bij het Conscious Hotel Vondelpark in Amsterdam overnacht je geheel verantwoord in eco-design stijl. Levende plantenmuur, 100% organic ontbijt, innovatieve groene designmeubels en een Green Key gold certificaat garanderen een bijzonder ervaring. Vraag naar Twin Room nr. 121 met aangepaste badkamer.

Website: Conscious Hotels | Aanbevolen door Eelkedroomt.nl

Prijsklasse: $$$$

Imminkhoeve in Lemele, Overijssel.

Landelijk genieten in Overijssel met werkelijk alle zorg die je nodig hebt

De Imminkhoeve in Lemele is een aangepast vakantieverblijf met zorgomkadering. Naast groepsaccommodaties is er ook het Landhuis Hotel. Dit hotel met lounge en restaurant is tijdens de maand september ook te boeken voor individuele vakanties.

De kamers zijn voorzien van een eigen aangepaste badkamer en zorgalarmsysteem. Heb jij extra zorg of voorzieningen nodig? Dan is dit misschien een goed vakantieadres voor jou.

Website: Imminkhoeve | Aanbevolen door deblauwegids.nl

Prijsklasse: $$

Dolores Hotel Cantina op Ameland.

Lekker en voordelig uitwaaien op Ameland

Hotel Dolores in Hollum is een klein gemoedelijk hotel en beschikt over één aangepaste kamer met boxspring en aangepaste badkamer. Er is ook een algemeen MIVA-toilet bij het Mexicaanse restaurant. De Finse sauna heeft een drempel, maar is met enige aanpassing te bereiken. Alle gasten krijgen een vers ontbijt op de eigen kamer!

De kamerprijs is schappelijk, zeker als je een arrangement via Voordeeluitjes weet te bemachtigen.

Website: Dolores Hotel & Catina | Aanbevolen door Voordeeluitjes.nl

Prijsklasse: $

Hotel Middelpunt in Middelkerke, België

Gespecialiseerd hotel aan de Vlaamse kust

Hotel Middelpunt in Middelkerke is helemaal ingesteld op vakantieplezier voor ‘andersvaliden’. Maar iedereen is welkom in dit vrij nieuwe, zakelijk ingericht en ogend hotel. De voorzieningen zijn top: sauna, kantelbaar comfortbad, tilliften, zorgalarmsysteem, verhuur van strandrolstoelen…

Zorg nodig? Een team van externe professionals staat ter beschikking.

Website: Middelpunt.be | Uit de brochure Vlaamse Kust. Toegankelijk voor iedereen

Prijsklasse: $$

Hotel aanZee in de plaats De Panne, België.

Budget strandhotel aan de Franse grens

Hotel Aan Zee ligt aan de markt van De Panne op enkele honderden meters van het strand en krap 5 km van de Franse grens. Dit hotelletje oogt pittoresk van buiten, maar is van binnen modern met steigerhouten aankleding. Het heeft drie toegankelijke kamers, waarvan de double met terras het A+ label heeft. De Panne heeft een breed toegankelijk zandstrand en mooi duinreservaat.

Website: aanZee Hotel | Uit de brochure Toegankelijke vakantieverblijven In Vlaanderen en Brussel 2018

Prijsklasse: $$

Maison Bousson in Brugge, België.

Wellness en moderne luxe nabij het historische centrum van Brugge

Maison Bousson in Brugge is een prima uitvalsbasis om het historisch Brugge te bezoeken. Deze vijfsterrenaccommodatie is eigenlijk een B&B, maar te mooi om niet te noemen. Na een bezoek aan het nabijgelegen stadscentrum, kom je helemaal tot rust in de wellnesstuin met hammam, sauna, meditatieruimte en buitenzwembad. De goed toegankelijke Junior Suite oogt zeer modern en ruim. Eten kan bij het buurrestaurant.

Website: Maison Bousson | Uit de brochure Toegankelijke vakantieverblijven In Vlaanderen en Brussel 2018

Prijsklasse: $$$$

De Groene Hendrickx in het centrum van Hasselt in België.

Dompel je onder in de bourgondische sfeer van Belgisch Limburg

De Groene Hendrickx is ondergebracht in een oude jeneverstokerij in het centrum van Hasselt. De toegankelijke kamer is gelegen in de moderne aanbouw en oogt fris en ruim. Het verleden van bourgondische Limburg ontdek je bijvoorbeeld door een bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk. Sla vooral de sixties afdeling niet over!

Ook het historische stadscentrum van Hasselt is de moeite waard. De hobbelige straatjes en kinderkopjes hoeven geen probleem te zijn, zeker met de veringssystemen van tegenwoordig!

Website: The Lodge Hotels | Uit de brochure Toegankelijke vakantieverblijven In Vlaanderen en Brussel 2018

Prijsklasse: $$