Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Ontdek de mooiste rolstoeltoegankelijke campings

Ontdek de mooiste rolstoeltoegankelijke campings

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Je wilt graag relaxen in de natuur, dan is een camping natuurlijk een aantrekkelijke en betaalbare optie. Het is helaas niet altijd even makkelijk uit te vinden welke campings en vakantieparken geschikt zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Het niveau van de aanpassingen en de toegankelijkheid lopen sterk uiteen.

Om je te helpen je vakantie te plannen, hebben we een lijst samengesteld met leuke aangepaste campings voor mensen met een beperking, waarbij zoveel mogelijk faciliteiten rolstoeltoegankelijk zijn.

Voordelen van campings voor mensen met een lichamelijke beperking

Veel campings hebben aangepaste, rolstoeltoegankelijke vakantiehuisjes of bungalows. Een voordeel van campings die geschikt zijn voor mensen met een handicap, in vergelijking tot andere vakantieonderkomens, is dat de faciliteiten die bij de camping horen (zoals bars, restaurants, winkels, zwembaden, etc.) meestal ook grotendeels rolstoeltoegankelijk zijn.

Je kan je daarom meestal ook makkelijk per rolstoel over (grote delen van) het terrein begeven.

Verder bieden de meeste campings een groot aanbod aan activiteiten en entertainment. En natuurlijk liggen de campings vaak op de mooiste plekjes midden in de natuur.

Basiskenmerken van aangepaste bungalows en vakantiehuisjes

Net als elk rolstoeltoegankelijk hotel of accommodatie horen rolstoeltoegankelijke bungalows en vakantiehuisjes op campings een aantal basiskenmerken te hebben:

  • oprijhellingen
  • meubilair en stopcontacten op de juiste hoogte
  • aangepaste badkamer

Op aangepaste campings die geschikt zijn voor mensen met een beperking zouden de gemeenschappelijke ruimtes natuurlijk ook rolstoeltoegankelijk moeten zijn. Niet alleen de restaurants en winkels, maar ook de paden tussen de verschillende ruimtes, de speeltuinen, parken en zwembaden.

Bij de openbare sanitaire voorzieningen zijn meestal ook rolstoeltoegankelijke toiletten en douches aanwezig.

Als je zorg aan huis krijgt op je thuisadres, is het in sommige gevallen mogelijk je gebruikelijke zorg op het vakantieadres te ontvangen, mits je beschikt over een Persoonsgebonden Budget (PGB) of een geldige indicatie voor zorg in natura. Ook bieden veel campings de mogelijkheid andere (hulp)middelen of zorg op de camping te krijgen.

Relaxen bij de vijver.

Campings geschikt voor mensen met een beperking

Camping De Ruimte (Dronten, Flevoland)

De Ruimte is prachtig gelegen in het bos. Er zijn campingplaatsen met afbakening van bomen, zodat je veel privacy hebt. Je kan hier volledig ingerichte bungalowtenten en kampeerbungalows huren die rolstoeltoegankelijk zijn. Er is ruimte voor een hoog-laag bed en tillift.

Verder zijn vrijwel alle gebieden en faciliteiten van de camping toegankelijk voor mensen met een beperking. Op veel plekken is aangepast sanitair aanwezig, er is een verwarmd douchegebouw en er zijn vier aangepaste badkamers met een douchestoel en een grote aankleedtafel. Twee van de badkamers beschikken ook over een douchestretcher.

In 2017 zijn alle paden vernieuwd en rolstoeltoegankelijk gemaakt. Er zijn speeltoestellen die geschikt zijn voor mensen met een beperking, het speelbad is volledig rolstoeltoegankelijk en in het aanbod van het recreatieteam wordt rekening gehouden met ieders mogelijkheden en beperkingen.

Verder zijn er tandemfietsen en een elektrische rolstoelbakfiets aanwezig waarvan gebruik gemaakt kan worden. En aan het Drontermeer staat een rolstoeltoegankelijke vissteiger.

Camping Pipowagen (Sommeren-Heide, Noord-Brabant)

Een kleinschalige familie camping met plek voor tenten en caravans en daarnaast ook huurstacaravans in Pipo stijl. Er zijn vijf Pipowagens, waarvan er één rolstoeltoegankelijk is. Deze 6-persoons wagen beschikt over een eigen toilet en er kan een hoog-laagbed in de slaapkamer geplaatst worden. Er is een volledig uitgeruste keuken.

De camping is verder heel rolstoeltoegankelijk. Alle paden zijn verhard, extra breed en natuurlijk zijn er sanitaire voorzieningen voor mensen met een handicap.

De camping is prachtig gelegen tussen de Kempen en Peel en heeft zelfs een eigen stuk bos waar kinderen heerlijk kunnen spelen en hutten bouwen.

Camping Westerbergen (Echten, Drenthe)

Prachtig gelegen in een bosrijke omgeving met het nationaal park Dwingelderveld op steenworp afstand. Wil je wat anders gaan doen? Dan kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het dichtbij gelegen pretpark Slagharen of aan de dierentuin bij Emmen.

Camping Westerbergen beschikt over een geheel aangepaste vakantiewoning, Villa Buitengewoon, waar tot 5 personen kunnen verblijven. Er is een hoog-laagkeuken, een aangepaste toilet en douchevoorzieningen, hoog-laagbedden en de hele woning is natuurlijk gelijkvloers.

Het kampeerterrein, de paden, het restaurant en de supermarkt zijn rolstoeltoegankelijk.

Camping Strand49 (Sint Maartenszee, Noord-Holland)

Wil je een vakantie aan de kust? Slecht 3 kilometer van het strand en direct gelegen aan de duinen vind je Strand49. De camping is kleinschalig maar er zijn vele leuke (kleine) plaatsen in de buurt, zoals Callantsoog, Bergen en Egmond aan Zee. Het familiestrand van Sint Maartenszee heeft een blauwe vlag en er zijn twee paviljoens waar je lekker kan eten.

Strand49 heeft een strandbungalow met 2 slaapkamers die geheel rolstoeltoegankelijk zijn. De bungalow beschikt over een aangepaste keuken en badkamer. De slaapkamer en woonkamer zijn functioneel ingericht voor mensen met een beperking, inclusief een in hoogte verstelbare tafel.

Camping Het Wieskamp (Winterswijk Henxel, Gelderland)

Deze gemoedelijke familiecamping is de ideale uitvalsbasis om de Achterhoek en Duitsland te verkennen. De camping zelf heeft goede faciliteiten, inclusief een zwembad, overdekte speeltuin en een uitstekend restaurant.

Er is een volledig rolstoeltoegankelijk chalet met twee slaapkamers. De chalet beschikt over een verhoogd terras met oprijhelling. In deze chalet is er voldoende ruimte om te manoeuvreren met de rolstoel en er is een rolstoeltoegankelijke en aangepaste keuken en badkamer met douchstoel.

Een rolstoeltoegankelijke chalet op Camping Het Wieskamp.

Andere campings voor mensen met een beperking die (deels) rolstoeltoegankelijk zijn:

Het is moeilijk om 100% aangepaste toegankelijke campings te vinden. Daarnaast hebben de campings die geschikt zijn voor mensen met een handicap vaak slechts een beperkt aantal rolstoeltoegankelijke accommodaties.

Boek dus op tijd en check van tevoren of de toegankelijkheid van de camping voldoet aan jouw behoeften met de nodige aanpassingen.

Ben je al eens op een van deze campings geweest? Of ken je andere leuke campings die geschikt zijn voor mensen met een beperking? Bij Sunrise Medical horen we graag jouw mening zodat we de lijst met aangepaste rolstoeltoegankelijke campings kunnen aanvullen en ook anderen kunnen informeren over deze campings.