Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Dagjes uit voor mensen met een beperking

Dagjes uit voor mensen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Zomer of winter, gezellig er op uitgaan doen wij als Nederlanders graag. Lekker een dagje winkelen in een mooi stad, een bezoekje aan een dierentuin of heerlijk uiteten gaan. Jammer genoeg is het soms best lastig om een leuk en geschikt uitje te vinden als je een mobiliteitsbeperking hebt en kan je er niet zomaar spontaan op uitgaan. Gelukkig zijn er steeds meer activiteiten en gelegenheden ingericht voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

In deze blog beschrijven we een aantal leuke activiteiten en vind je nog een aantal interessante websites, waar je nog meer leuke uitjes kan vinden. En als je een goede tip hebt over bijvoorbeeld een toegankelijk en gezellig restaurant, een leuke activiteit of iets anders, laat het ons weten en we voegen deze later in deze blog toe!

Dagje dierentuin in Zoo Parc Overloon

Zoo Parc Overloon heeft in 2017 de 3de plaats behaald in de top 10 van Zoover "best gewaardeerde dagjes uit in Nederland". Je kan er veel mooie en bijzondere dieren van dichtbij zien, zoals de halsbandpekari en de witte tijger.

Er zijn ruime wandelpaden, buiten en binnen zijn rolstoelvriendelijk eetgelegenheden en er zijn diverse invalide toiletten op het park. Verder kan je lekker snuffelen in de souvenirwinkel, want die is ruim opgezet. Mocht je slecht ter been zijn, maar geen rolstoel ter beschikking hebben dan zijn er rolstoelen op voorraad waarvan je gebruik mag maken tijdens je bezoek. Let op, deze moet je wel van tevoren even reserveren. De mindervalide parkeerplaatsen zorgen ervoor dat je dichtbij de in-/uitgang kan parkeren.

Een dagje uit in dierentuin Zoo Parc Overloon.

Lekker shoppen in Den Bosch

Den Bosch, de hoofdstad van Noord-Brabant. Het is een stad vol historie, maar ook met moderne monumenten. Je kan er goed winkelen in ruime en sfeervolle winkelstraten met leuke boetiekjes en hippe conceptstores. Helaas zijn niet alle winkels even toegankelijk.

Verder heb je op diverse locaties gezellige restaurants en cafés zoals op het Minderbroedersplein, waar je heerlijk kan eten of een kopje koffie kan drinken. Een aantal gelegenheden zijn voorzien van een oprijplank, zodat je gemakkelijk naar binnen kan rijden.

Op cultureel vlak is er meer dan voldoende te zien zoals de Sint-Janskathedraal, het Jheronimusbosch Art Center en het Museumkwartier. Op verschillende punten in de binnenstad zijn van woensdag t/m zondag tussen 10.00 en 14.00 uur de gastheren en gastvrouwen van de stad te vinden. Je herkent ze aan het blauwe tenue wat ze dragen en zij kunnen je van gratis informatie voorzien. Zij kunnen je dus ook vertellen welke eetgelegenheid of museum voor jou toegankelijk zijn.

Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

In en rond de stad zijn er verschillende parkeergelegenheden die goed bereikbaar zijn en met meerdere invalideparkeerplaatsen. Een aantal van deze parkeergelegenheden beschikken ook over een invalidetoilet. Ook zijn er voldoende invalidetoiletten op andere plaatsen te vinden.

Meer leuke en toegankelijke steden vind je op Ongehinderd.nl.

Erop uit gaan in de natuur

Even tot rust komen in de natuur en frisse lucht inademen is heerlijk. Nederland heeft dan wel geen bergen, maar we hebben 40 natuurreservaten waarvan 20 nationale parken en 20 nationale landschappen. Elk met zijn eigen unieke flora en fauna. Er zijn vele parken en landschappen die (deels) toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. 

Een daarvan is het Nationale Park De Hoge Veluwe in Gelderland en daarin bijzonder het belevingspad. Het belevingspad is een wandelroute van ongeveer 1 uur, honden mogen aangelijnd mee en het smalste pad is 1 meter breed. Langs de route staan verschillende spelelementen voor jong en oud.

Toegang naar De Hoge Veluwe.

Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft een prijs ontvangen voor drie wandelroutes die toegankelijk zijn voor mensen met een fysieke beperking. Het park kenmerkt zich door een gevarieerd en weids landschap gecombineerd met historie, kunst en architectuur. Het heeft diverse rolstoelvriendelijke wandelroutes, meerdere aangepaste toiletten en er zijn ook rolstoelen of aangepaste fietsen beschikbaar.

Kijk voor meer toegankelijke wandelroutes in Nederland eens op wandelen met een beperking of lees onze blog Fiets- en wandelroutes voor mensen met een beperking.

Een dagje uitleven in een pretpark

Even uitrazen in een achtbaan of nat worden in een waterattractie, de Efteling, Walibi Holland, Slagharen, Madurodam of misschien Toverland. Bijna alle grote pretparken in Nederland hebben attracties die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Deze attracties hebben vaak een aparte rolstoelingang en geven jou en een begeleider de mogelijkheid om rustig plaats te nemen. De medewerkers van de attractie helpen je met in- en uitstappen, dus neem lekker de tijd!

Dagje uit in de Efteling.

En wil je even een kopje koffie drinken? Dan kan je terecht in een van de horecagelegenheden. Op de sites van de verschillende pretparken staat aangegeven welke attracties geschikt zijn voor mensen met een beperking en welke overige voorzieningen ze hebben. Ook kan je zien of ze korting geven op de toegangskaart.

Wil je nog meer rolstoelvriendelijke uitjes weten? Laat je dan inspireren op dagjeweg.nl of rolstoelroute.nl.

De Quickie lichtgewicht rolstoelen van Sunrise Medical zijn speciaal ontworpen voor mensen met een actief leven!