Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Daten met iemand met een beperking

Daten met iemand met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Een hapje eten, naar de bioscoop of swingen in een discotheek, iedereen gaat graag een keertje uit. Dat iedereen zich druk maakt voor en tijdens het uitgaan of daten is duidelijk.

Of het nu gaat over welke kleren je moet aantrekken, hoe je een gesprek moet aanknopen of wie er betaalt. Als je een beperking hebt, dan maak je je wellicht ook druk om andere praktische zaken en krijg je jammer genoeg veelal te maken met veel vooroordelen. Hier vind je een aantal nuttige tips voordat je op date gaat.

Maar als jij nu degene bent zonder handicap en je komt tijdens het uitgaan of op een datingsite iemand tegen met een beperking? Wat doe je dan? Haak je af of maakt het jou helemaal niets uit? Uiteindelijk gaat het om de persoon zelf en niet of iemand een beperking heeft of niet. Waarom kan iemand zonder beperking niet gewoon uitgaan of daten met iemand met een beperking?  

Ons advies is, laat het je zeker niet tegenhouden, je moet alleen wel met een aantal zaken rekening houden. We helpen je een handje door een aantal tips te geven voor een succesvolle date.

Elkaars handen vasthouden tijdens de date.

Belangrijke punten waar je rekening mee moet houden

  • Behandel mensen met een beperking net zoals een ander. Stel geen rare vragen met betrekking tot de beperking. Jij wilt toch ook niet over alles praten tijdens je eerste date. En als het wel aanbod komt dan ben jij niet degene die erover begint.
  • Ga zeker niet uit met iemand met een beperking omdat je medelijden hebt met deze persoon, maar omdat je hem of haar leuk vindt en beter wilt leren kennen. Jullie zijn allebei volwassenen, dus behandel iemand met een beperking niet als een klein kind door hem/haar te vertellen wat hij/zij wel of niet moet doen. Mensen met een beperking zijn zelfstandig genoeg om hun eigen beslissingen te nemen. Laat iedereen in hun eigen waarde.
  • Laat je niet afschrikken door de gedachte dat je date misschien hulpbehoevend is. Het kan voorkomen dat je date af en toe wat hulp nodig heeft, maar over het algemeen kan je date prima voor zichzelf zorgen. En het openhouden van een deur, het aanschuiven van een stoel, het aanreiken van een jas of het inschenken van de wijn heeft daar niets mee te maken maar alles met hoffelijkheid!
  • Jammer genoeg zijn er nog steeds vooroordelen, dus houd er ook rekening mee dat andere mensen misschien raar kunnen reageren op het feit dat je uitgaat met iemand met een beperking.
  • Deze personen zijn nogal kortzichtig en kunnen niet voorbij de beperking kijken en worden hierdoor juist zelf beperkt! Het beste advies is, blijf jezelf, geniet van je date en laat deze mensen links liggen of als je dat liever hebt, ga een gesprek met ze aan.
  • Vergeet natuurlijk ook niet de reactie van je familie. Zij vinden dit misschien moeilijk in het begin en kunnen niet goed begrijpen waar je aan begint. Ze hebben het beste met je voor. Maar als je ze duidelijk probeert te maken dat je deze persoon leuk vindt en dat de beperking er niet toe doet dan zullen ze jouw keuze uiteindelijk wel accepteren. Geef niet te snel op.
  • En heb je vooraf aan je date al vragen over de beperking en waar je rekening mee moet houden, ga erover lezen!!

Gezellig aan het kletsen en ondertussen het menu bekijken.

Dingen die jullie samen kunnen doen

Omdat iemand een beperking heeft, betekent dit nog niet dat hij of zij bepaalde dingen niet kan doen. Er zijn heel veel activiteiten waar jullie samen van kunnen genieten. Bijvoorbeeld lekker uit eten gaan, een filmpje pakken, een drankje doen op een terrasje of vrienden ontmoeten in het café.

In Nederland hebben de meeste pretparken en vakantieparken ook speciale voorziening voor mensen met een beperking, evenals het openbaar vervoer dus je hebt geen excuus om niet een dagje weg te gaan of lekker vakantie te vieren met zijn tweeën.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die jullie samen kunnen ondernemen, je moet gewoon goed zoeken. Helaas zijn er in Nederland nog steeds plaatsen die niet geschikt zijn voor mensen met een beperking, dus informeer altijd vooraf om een teleurstelling te voorkomen.

Lees zeker ook onze andere blogs over bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke campings, dagjes uit voor mensen met een beperking of leuke fiets- en wandelroutes voor mensen met een beperking.

Een toast op een geweldige avond tijdens date night!

Samenwonen

Jullie hebben het heel gezellig samen, houden van elkaar en nu willen jullie je relatie verder uitbouwen. De meest logische stap is dan om te gaan samenwonen of te trouwen. Maar hier komt ook een heleboel bij kijken. Waar gaan jullie wonen? Hebben jullie een aangepaste woning nodig? Hoe zit het met de financiën en werkgelegenheid? Dit zijn allemaal zaken waar iedereen aan moet denken, maar voor mensen met een beperking is dit nog veel belangrijker.

Dit gaat meestal ook gepaard met extra kosten. Dus het is verstandig om alles eerst goed uit te zoeken en te zien of er bepaalde subsidies beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor het aanpassen van jullie woning. Probeer er ook achter te komen of er speciale faciliteiten voor gehandicapten aanwezig zijn in de buurt. Je partner moet zich natuurlijk wel thuis kunnen voelen.

In onze blogcategorieën subsidies en voordelen of producten kunnen jullie samen eens kijken of er nuttige tips voor jullie staan.

Dan is er natuurlijk ook nog de seks. Vaak denken mensen onterecht dat mensen met een beperking geen seks kunnen hebben of hier geen behoefte aan hebben. Maar niets is natuurlijk minder waar! Elk mens heeft van nature uit seksuele gevoelens en wil deze graag delen met de persoon waarvan ze houden.

Als jij of je partner een beperking hebt dan vergt het hebben van een seksuele relatie misschien hier en daar wat aanpassing, maar over het algemeen kan iedereen gewoon een gezond seksleven hebben. Wie weet, misschien genieten jullie er nog wel veel meer van!

Samen een selfie maken als herinnering aan de leuke date.

Conclusie

Daten in het algemeen is niet altijd even makkelijk en dat geldt ook wanneer jij of je date een beperking heeft. Naast de zaken waar je rekening mee moet houden vanwege de beperking krijgen jullie wellicht ook te maken met reacties van anderen. Maar uiteindelijk is dat toch helemaal niet zo belangrijk. Het enige dat ertoe doet is dat je een leuke date hebt, wellicht op de langere termijn gelukkig bent met jouw partner en dat jullie samen een leuk leven op kunnen bouwen.

Laat je dus zeker niet afschrikken door een rolstoel of ander medisch hulpmiddel, maar kijk verder dan de beperking en leer iemand kennen.

Dus kom je een leuke jongen of een leuk meisje tegen met een beperking. Loop dan niet meteen weg, geef jullie samen een kans. Een date is sowieso al een hele uitdaging, maar je wilt toch zeker niet de liefde van je leven mislopen!

Kijk zeker eens op https://www.facebook.com/uniekenromantiek en schrijf je spontaan in voor een leuke date!