Improving people's lives blog > Gezondheid > Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie

Geplaatst:

Delen:

Mensen zijn van nature op zoek naar intimiteit en ervaren seksuele gevoelens. Dit onderwerp ligt bij de meeste mensen gevoelig, maar wanneer je een dwarslaesie hebt kan dit onderwerp extra gevoelig zijn.

Je moet je namelijk aanpassen aan de nieuwe situatie, zowel mentaal als fysiek. Opnieuw ontdekken wat de mogelijkheden zijn, wat jouw gevoelens en wensen en die van je partner zijn - want je wilt jezelf, maar ook je partner niet tekortdoen!

Om een volledige en aangename seksuele relatie te hebben, is het dus belangrijk dat je je kijk op seksualiteit verbreed en dat geldt ook voor je seksuele partner.

Wat is een dwarslaesie?

De term dwarslaesie verwijst naar schade aan de ruggenwervel als gevolg van een trauma of ziekte. De symptomen kunnen verschillen afhankelijk van de ernst van het letsel en de locatie in de ruggenwervel. Hierdoor kan je gedeelte of volledig de controle in je armen en/of benen verliezen of zelfs helemaal verlamd raken.

Een dwarslaesie tast de zenuwen in de ruggenwervel aan en dit kan leiden tot:

 • verminderde mobiliteit of immobiliteit
 • minder gevoel of zelfs gevoelloosheid
 • gedeeltelijk of volledig verlies van de controle over blaas en darmen
 • gedeeltelijke of totale verandering van de geslachtsfunctie.

Veel factoren spelen een rol bij de seksuele functie van mensen met een dwarslaesie, bijvoorbeeld:

 • de synchronisatie van de hersenen
 • de integriteit van de anatomische structuren van de geslachtsorganen
 • het psychologische effect dat aanwezig is in alle activiteiten met betrekken tot seksualiteit en genegenheid.

Daarom is de relatie tussen een dwarslaesie en seksualiteit een ingewikkelde kwestie die vanuit verschillende perspectieven moet worden aangepakt.

Lekker met elkaar rotzooien!

Wat voor effect heeft een dwarslaesie op de mannelijke geslachtsfunctie

Een dwarslaesie bij mannen kan invloed hebben op het krijgen van een erectie en de vruchtbaarheid, maar heeft geen effect op hun seksuele gevoelens.

Mannen met een dwarslaesie kunnen twee soorten erecties ervaren, afhankelijk van het soort letsel dat zij hebben:

 1. psychogene erectie: door het stimuleren van gevoelens door middel van erotische herinneringen, seksuele fantasieën of prikkels die mannen krijgen als ze iemand zien, horen of ruiken
 2. reflexogene of genitale erectie: door het stimuleren van de geslachtsorganen, met name het uiteinde van de penis.

Als de dwarslaesie boven het thoracolumbale centrum T11 - L2 zit dan zijn er reflexogene erecties. Als deze op zich een lagere positie bevindt (en het Sacraal Centrum niet aantasten) dan kunnen beide erecties ervaren worden. Maar als het sacraal centrum van de ruggenwervel is aangetast dan kan je alleen psychogene erecties krijgen.

Alternatieven voor erectiestoornissen als gevolg van een dwarslaesie

Mocht jij, je partner of iemand die je kent erectiestoornissen ervaren als gevolg van een dwarslaesie, dan zijn er diverse mogelijkheden:

 • elastische banden die aan het begin van de penis worden aangebracht zodra er een erectie bereikt is, zodat het bloed behouden blijft in het corpus cavernosum
 • vacuümsystemen. Dit is een apparaat om een erectie te krijgen met behulp van een vacuüm. Dit wordt alleen gebruikt bij mensen met een dwarslaesie die geen reflexogene erectie kunnen krijgen. Het is vrij duur en 100% functioneel, maar het is helaas niet geschikt voor iedereen
 • intraveneuze therapie door middel van injecties
 • orale therapie met medicatie
 • het stimuleren van de sacrale wervels met behulp van een elektrisch systeem dat in de sacrale zenuwen wordt aangebracht. Hiermee kunnen mensen met een dwarslaesie weer controle krijgen over hun blaas en zelfs een erectie krijgen
 • intraveneuze prothesen. Deze kunnen niet worden teruggedraaid en zijn vrij duur. Er is een groot risico op infecties en daardoor niet voor iedereen geschikt
 • externe prothese voor wanneer er geen reflexogene erecties mogelijk zijn.

Wat voor effect heeft een dwarslaesie op de vrouwelijke geslachtsfunctie

Een dwarslaesie kan verschillende functies van de vrouwelijke geslachtsorganen aantasten. Dit heeft ook consequenties voor de controle bij het plassen en er is een verhoogde kans op urinewegontstekingen. Een dwarslaesie heeft weinig lichamelijke invloed op het seksleven, omdat de meeste vrouwen nog steeds nat kunnen worden zonder crèmes of glijmiddelen te gebruiken.

Bovendien hebben vrouwen over het algemeen meer ontwikkelde erogene zones die niet worden aangetast door een dwarslaesie, zoals de nek, oren of borsten; een sensorische versterking waardoor er een orgasme kan ontstaan.

Senueel op bed.

Kunnen vrouwen met een dwarslaesie nog gewoon zwanger worden

Veel vrouwen die een dwarslaesie hebben worden tijdens de eerste maanden na het letsel niet ongesteld, maar zodra hun menstruatiecyclus hersteld is kunnen zij zonder problemen zwanger worden.

Maar tijdens de zwangerschap, bevalling en na de geboorte is er extra aandacht vereist.

Bij mannen met een dwarslaesie ondervindt het merendeel van hen problemen met de vruchtbaarheid, waardoor ze geen kinderen kunnen krijgen. Dit kan onder andere liggen aan het feit dat de kwaliteit van het zaad achteruit gaat. Bijvoorbeeld door de aanhoudende warmte in de testikels, omdat iemand veel in een rolstoel zit.

Maar er zijn gelukkig verschillende methoden om een spermamonster te nemen, zodat IVF kan worden toegepast.

Misverstanden met betrekking tot een dwarslaesie en seksualiteit

Helaas bestaan er nogal wat misverstanden op dit gebied zoals:

 • mensen met een beperking zouden geen seks mogen hebben
 • je kan je beperking doorgeven aan je kind
 • vrouwen met een dwarslaesie kunnen niet zwanger worden
 • mannen met een dwarslaesie kunnen nooit een kind verwekken
 • een orgasme is onmogelijk na een dwarslaesie
 • mensen met een lage dwarslaesie kunnen wel seks hebben, maar mensen met een hoge dwarslaesie niet

Dit is allemaal onzin en dit moet je dan ook maar meteen weer vergeten. Er zijn genoeg mensen met een beperking die een gezonde relatie en seksleven hebben. Velen van hen geven aan dat zij gevoelens van een orgasme hebben tijdens de seks. Een verlamming heeft geen invloed op de mogelijkheid om zwanger te raken of om op een natuurlijke manier te bevallen. Een dwarslaesie kan niet overgedragen worden op kinderen, omdat dit niet genetisch bepaald is.

Natuurlijk heeft een dwarslaesie een enorm effect op je leven en niet alleen op je seksualiteit. Je zal moeten wennen aan de nieuwe situatie, ook al is dit vaak niet eenvoudig. Maar erover praten helpt, met andere in dezelfde situatie, vrienden en/of familieleden maar vooral ook met je partner waar je intiem mee bent.
Helaas hebben de meeste mensen hier vaak moeite mee. Maar je zal zien dat je relatie alleen maar sterker wordt!

Experimenteren met handboeien.

Een dwarslaesie is niet het einde van de wereld, dus geef niet te snel op maar blijf positief en probeer weer te genieten van het leven. En een beetje experimenteren in je seksleven kan echt geen kwaad, zolang je maar blijft communiceren met je partner. Samen kom je er vast wel uit!