Consumenten Support / Veelgestelde vragen / Lichtgewicht rolstoelen

Lichtgewicht rolstoelen

We hebben antwoorden gevonden voor:

Er bestaan lichtgewicht rolstoelen en ultra-lichtgewicht rolstoelen. Lichtgewicht rolstoelen zijn nagenoeg altijd gemaakt van aluminium en hebben een gewicht vanaf ongeveer 10 kg. Hightec ontwikkelingen op het gebied van materiaal en materiaalgebruik hebben geleid tot een nieuwe categorie, namelijk de ultra-lichtgewicht rolstoelen. Speciale productietechnieken voor aluminium, maar ook het gebruik van titanium of zelfs carbon stellen ons in staat om rolstoelen te produceren vanaf een gewicht van 6 kg (of zelfs een tilgewicht van minder dan 4 kg). In de basis geld dat hoe minder een rolstoel weegt, hoe makkelijker je ermee kan rijden.

De (ultra-)lichtgewicht rolstoelen van QUICKIE wegen grofweg tussen de 6 kg en 14 kg. QUICKIE levert zowel lichtgewicht rolstoelen met een vast frame als rolstoelen die opvouwbaar zijn. De vastframe rolstoelen zijn over het algemeen lichter van gewicht dan de opvouwbare varianten, omdat ze uit minder onderdelen bestaan.

Als je een lichtgewicht rolstoel wilt kopen, krijg je deze meestal (deels) vergoed vanuit de Wmo (gemeente). Je kan de rolstoel ook zelf kopen vanuit een PGB dat je van je gemeente en zorgverzekeraar ontvangt.

(Ultra)-lichtgewicht rolstoelen (verkrijgbaar als vouwframe en vastframe rolstoel) worden standaard gemaakt van aluminium, titanium of carbon. Ze zijn daardoor veel lichter en makkelijker in gebruik dan een standaard rolstoel. (Ultra)-lichtgewicht rolstoelen zijn ideaal voor iedereen met een actieve lifestyle. Ze maken ook meer maatwerk mogelijk en zijn makkelijker aan te passen met verschillende functionele opties, frame- en accentkleuren.

Een ultra-lichtgewicht rolstoel is een uitstekende keuze als je je voornamelijk zelf voortbeweegt. Door het lage gewicht is het makkelijk om snelheid te maken en te manoeuvreren. Dit voorkomt overbelasting van het bovenlichaam. Ook als je rolstoel regelmatig opgevouwen of opgeklapt moet worden en in de auto moet worden getild (door jezelf of een ander), is het prettig een zo licht mogelijke rolstoel te hebben.

Een vastframe rolstoel is een rolstoel met een vast frame. Dit betekent dat hij niet opvouwbaar is. Vastframe rolstoelen zijn vaak minimalistisch en hebben geen scharnieren en aanvullende verstevigingen om inklappen mogelijk te maken. Dit maakt ze in de regel lichter van gewicht dan vouwframe rolstoelen. Door het ontbreken van een vouwmechanisme is een vastframe rolstoel meer star, wat zorgt voor een verhoogde energie transfer tijdens het hoepelen. Vastframe rolstoelen hebben vaak wel de optie om de rugleuning neer te klappen, wat zorgt dat ze wel verkleinbaar zijn voor bijvoorbeeld transport. Deze manier van verkleinen zorgt voor behoud van de rijeigenschappen.

Een vouwframe rolstoel is een rolstoel met een opvouwbaar frame waardoor de rolstoel een stuk smaller kan worden gemaakt. Dit is handig wanneer je de rolstoel mee wilt nemen in de auto. Vouwbare frames hebben meestal een kruisframe (X-vorm), dat verticaal wordt ingeklapt. Doordat een vouwframe rolstoel meer bewegende onderdelen heeft om de rolstoel te laten vouwen, is dit type rolstoel vaak zwaarder dan vastframe rolstoelen van hetzelfde materiaal.

De druk van de banden is afhankelijk van het type band. Kijk in de gebruikershandleiding van het product voor meer informatie.

De bandenkeuze is afhankelijk van het gebruik van de rolstoel en zijn omgeving. Er zijn drie categorieën: luchtbanden, massieve banden en lekvrije banden. Over het algemeen zal een actieve rolstoelgebruiker altijd de voorkeur geven aan een luchtband omdat deze meer comfort, precisie en betere rijprestaties biedt. Ze moeten wel regelmatig onderhouden worden. Massieve banden hebben bijna geen onderhoud nodig en gaan eigenlijk de hele levensduur van de rolstoel mee. Echter rijden ze een stuk minder comfortabel dan luchtbanden. Lekvrije banden hebben een extra bescherming tegen lekrijden. Lekrijden is nog steeds mogelijk, maar zal veel minder vaak voorkomen. Daarnaast rijden deze banden bijna net zo licht als luchtbanden.

De keuze van de wielmaat van je achterwielen is afhankelijk van je lichaamslengte en de gewenste zithouding. Kom je met je vingertoppen bij de as van het achterwiel? Dan is er voldoende overlapping tussen jouw lichaam en de hoepel. Dit staat garant voor voldoende hoepelbereik, een goede krachtafwikkeling en het gezond houden van je armen en schouders. Let hierbij wel op dat dit een stelregel is, neem voor optimaal advies over je zithouding contact op met een specialist zoals een bijvoorbeeld een ergotherapeut.

Er zijn veel opties en accessoires om zo de rolstoel compleet te personaliseren. Denk hierbij aan een positioneringsgordel, verschillende soorten beensteunen en wielen.

In ons experience center staan onze lichtgewicht rolstoelen, sportrolstoelen en elektrische ondersteuningen voor je klaar zodat je ze kan uitproberen. Daarnaast kan je bij een erkende dealer onze rolstoelen uit proberen.

Ja. Ons Built-4-Me team helpt bij jouw wensen als die afwijken van de beschikbare opties op onze rolstoelen. Ze doen er alles aan om de meest geschikte oplossing te bieden voor jouw behoefte.