Improving people's lives blog > Producten > Hoe vind je de rolstoel die bij je past?

Hoe vind je de rolstoel die bij je past?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Of je nu een rolstoel koopt of toegewezen krijgt via je gemeente of verzekeraar, het is nog niet zo makkelijk om de rolstoel te vinden die het beste bij jou past. Zoals jij is er maar één en je hebt zo je eigen behoeften. Uiteindelijk zijn er allerlei factoren en details die bepalen welke rolstoel het beste past bij jou en jouw leven. In feite zijn er drie vragen die je moet beantwoorden: past een rolstoel...

  • … bij jouw lichaam, je functionele mogelijkheden en beperkingen?
  • … bij jouw leven en de activiteiten die je met je rolstoel wilt ondernemen?
  • … bij jouw leefomgeving, de plekken waar je komt en de kilometers die je maakt?

Een rolstoel vinden is een beetje zoals het kopen van een auto: je hebt allerlei modellen, specificaties en opties. Het aanbod is overweldigend en vaak komen meerdere modellen voor jou in aanmerking. Voor elk model is er keuze uit meerdere configuraties, verschillende zittingen en rugleuningen in diverse maten, arm- en voetsteunen, accessoires, etc. Onderdelen kunnen verstelbaar, wegzwenkbaar of afneembaar zijn en in hoogte, diepte en breedte ingesteld worden op jouw behoeften.
Ben je onervaren met rolstoelen? De productadviseurs van Sunrise Medical geven je graag wat tips waar je op kan letten als je een nieuwe rolstoel nodig hebt.

Een rolstoel die past bij jouw lichaam, jouw gebruik en jouw omgeving

Ten eerste moet een rolstoel dus passen bij jouw lichaam en jouw functionele mogelijkheden en beperkingen. Wat zijn bijvoorbeeld je mogelijkheden om een transfer te maken van de rolstoel naar een bed, toilet of autostoel. En wat voor eisen stelt dat aan je rolstoel? Hoeveel controle heb over je houding en wat betekent dat voor je rolstoel?

Je lengte en gewicht beïnvloeden ook de keuze voor de ene of de andere rolstoel. Als vuistregel kun je bijvoorbeeld aanhouden dat de zitting twee tot vier centimeter breder moet zijn dan de heupen. Rolstoelen zijn geschikt tot een maximaal gewicht dat ze kunnen dragen. Het is dus belangrijk om te controleren of een rolstoel geschikt is voor jouw gewicht.

Het aanmeten van een handbewogen rolstoel.

Ten tweede kun je kijken naar de manier waarop je een rolstoel gaat gebruiken. Als je hem vaak moet opvouwen en vervoeren, is het handig om te zoeken naar een stoel waarbij dat makkelijk kan en die weinig ruimte inneemt.
Als je hem gaat gebruiken voor het beoefenen van sport geldt meestal ‘hoe lichter hoe beter’. Als het in huis, op je werk of op andere plaatsen waar je vaak komt krap is, zoek dan bijvoorbeeld een wendbare rolstoel met inklapbare voetsteunen.
Wat voor functies en accessoires heb je nu of in de toekomst nodig: hoog/laag of kantelfunctie, krukhouder, werkblad, etc. Past dit allemaal op de rolstoel die je op het oog hebt?

Als laatste – maar niet onbelangrijk – speelt de omgeving een rol waarin je je verplaatst. Er zijn rolstoelen voor binnengebruik en voor buitengebruik. Het maakt daarbij nog verschil of je alleen op de stoep en verharde wegen komt of ook meer landelijke trips maakt. Als je door weer en wind gaat, moet je rolstoel daar tegen bestand zijn. En als je ook vaak bij koud weer naar buiten gaat, is het met dikke, winterse kleding comfortabeler als je iets meer zitruimte hebt.

Rolstoel met of zonder elektrische aandrijving?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom iemand – tijdelijk of permanent – een rolstoel nodig heeft. Het totaalbeeld van jouw beperkingen en jouw behoeften zal bepalen of daar een elektrische rolstoel of andere rolstoel bij hoort.

Voor het gebruik van een rolstoel zonder elektrische aandrijving is het nodig dat je kan hoepelen (tenzij je je laat voortduwen of kan trippelen). Als dit om wat voor reden niet lukt (onvoldoende handfunctie, kracht, pijn, etc.) kan een elektrische rolstoel uitkomst bieden.

Welke elektrische aandrijving is geschikt voor jou?

Er zijn diverse elektrische rolstoelen voor verschillende doeleinden. Het kiezen van een aandrijving is een persoonlijke beslissing. Het kan een specifieke situatie of voorkeur zijn. Er zijn 3 aandrijfprincipes beschikbaar, namelijk elektrische rolstoelen met voorwiel-, midwiel- en achterwielaandrijving. Ze hebben alle drie vergelijkbare kenmerken, maar er zijn een paar verschillen:

Een elektrische rolstoel met voorwiel-, midwiel en achterwielaandrijving.

  • Voorwielaandrijving (grote voorwielen, kleine achterwielen): dit zijn compacte rolstoelen voor binnengebruik.
    Voordelen: rijdt makkelijk, zeer stabiel en wendbaar, makkelijk stoepen nemen, centrale beensteun.
    Nadelen: minder koersvast bij hoge snelheden, grote draaicirkel, niet intuïtief.
  • Midwielaandrijving (kleine voor- en achterwielen en grote wielen in het midden): dit zijn rolstoelen ideaal voor binnen- en buitengebruik.
    Voordelen: zeer wendbaar, kleine draaicirkel, koersvast rijgedrag, intuïtief rijden, directe stuurbewegingen, centrale beensteun.
    Nadelen: door de vier zwenkwielen kans meer geluid tijdens het rijden, andere manier van stoepen nemen.
  • Achterwielaandrijving (kleine voorwielen, grote achterwielen): dit zijn grotere rolstoelen voor (binnen-) buitengebruik.
    Voordelen: zeer stabiel, koersvast rijgedrag, intuïtief rijden, rijdt makkelijk over obstakels.
    Nadelen: minder wendbaar bij binnengebruik, grote draaicirkel, geen centrale beensteun mogelijk, verlies van tractie bij kleine lichaamslengtes.

De elektrische rolstoelen van QUICKIE en YOU-Q omvatten uiteenlopende modellen: van compacte, wendbare modellen voor binnengebruik tot robuuste kilometervreters voor buiten.

Welk type rolstoel is geschikt voor jou? En van welk materiaal?

Binnen het assortiment rolstoelen zonder elektrische aandrijving heb je onder andere handbewogen rolstoelen met grote achterwielen die je zelf met de hand voortbeweegt (hoepelen). Of bijvoorbeeld (vaak smallere) duwrolstoelen met kleine achterwielen, bedoeld om te trippelen of voortgeduwd te worden door een begeleider.
Binnen het assortiment van handbewogen rolstoelen, vind je voorbeelden van deze types, zoals lichtgewicht rolstoelen, standaard rolstoelen, kantelrolstoelen, kinderrolstoelen en sportrolstoelen.

Het kiezen van een vast- of vouwframe rolstoel is een andere belangrijke beslissing bij het kopen van een handbewogen rolstoel. Een vastframe rolstoel is lichter omdat scharnierende koppelingen ontbreken. Bovendien wordt door een hoge constructiestijfheid jouw energie zeer efficiënt gebruikt. Opvouwbare rolstoelen zijn weer makkelijker te vervoeren. Dat weegt voor veel mensen op tegen het extra beetje energie dat nodig is om vooruit te komen.

Een lichtgewicht rolstoel met vastframe of vouwframe.

Het materiaal waarvan de rolstoel is gemaakt is natuurlijk ook belangrijke factor. Rolstoelframes zijn over het algemeen gemaakt van één van de volgende materialen:

  • Staal: stevige frames die tegen een stootje kunnen met een relatief hoog gewicht
  • Aluminium: lichte materialen en makkelijk te vervoeren
  • Titanium: lichtgewicht materialen en makkelijk te vervoeren
  • Carbon: ultralichte moderne materialen en technologiën met relatief hoge productiekosten

Voor wie twijfelt tussen een handbewogen of elektrische rolstoel bestaat er ook een tussenoplossing, namelijk een handbewogen rolstoel met elektrische ondersteuning. De elektrische ondersteuning zorgt er in dit geval voor dat je extra duwkracht hebt op je handbewogen rolstoel.

Advies nodig?

Je rolstoel heeft een grote invloed op je comfort, je mogelijkheden om zelfstandig dingen te ondernemen en op je kwaliteit van leven.
De keuze voor een rolstoel is dus een belangrijke beslissing! Ga je voor zeker? Kies dan voor een bekend merk met goede referenties. Vergelijk je keuze ook met de rolstoelen van Sunrise Medical. Onze keuzewijzer helpt je om de modellen te ontdekken die bij jou passen.
Voor verdere advies, kan je contact opnemen met een therapeut of gespecialiseerde rolstoeldealer.