Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Hoe speel je rolstoeltennis en wat zijn de regels?

Hoe speel je rolstoeltennis en wat zijn de regels?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Tennis is een van de populairste sporten ter wereld en dat is ook het geval met rolstoeltennis. Rolstoeltennis wordt gespeeld door mensen die vanwege een permanente lichamelijke beperking niet staand kunnen tennissen. Naast het feit dat de speler in een rolstoel zit, zijn er weinig verschillen tussen rolstoeltennis en tennis. De grootte van de baan en het materiaal (racket en bal) zijn precies hetzelfde, net als de rest van de regels. Wat wel anders is, is dat bij rolstoeltennis de bal twee keer mag stuiteren.

De geschiedenis van rolstoeltennis

We moeten terug naar het jaar 1976 om de eerste vermelding van rolstoeltennis te vinden, toen Brad Parks – een freestyle skiër die een dwarslaesie kreeg na een skiongeluk – en zijn revalidatiepartner begonnen te kijken naar de mogelijkheid om tennis aan te passen op zijn handicap.

In minder dan een jaar hadden ze al regels opgesteld en in 1980 werd de National Foundation of Wheelchair Tennis opgericht. Vanaf dat punt werd de sport steeds beroemder en begon het zich al snel verder te verspreiden.

Wat betreft officiële competities debuteerde rolstoeltennis als demonstratiesport op de Spelen in Seoul in 1988 en werd het later opgenomen in de Olympische Spelen in Barcelona. Eén jaar later, in 1991, werd het NEC Tennis Wheelchair Circuit opgericht met zijn corresponderende ranglijst, dat zowel spelers als toernooien van de International Tennis Federation (ITF) erkende.

Sinds 1993 hebben rolstoeltennissers de mogelijkheid om te concurreren in het professionele circuit, waardoor de aangepaste vorm kon worden opgenomen in de vier grandslamtoernooi, namelijk de:

De laatste die dat deed was Roland Garros in 2007. Vandaag de dag heeft rolstoeltennis meer dan 170 toernooien binnen het officiële tenniscircuit.

Rolstoeltennis op gravel.

Nederlandse Rolstoeltenniscompetities in 2018

Als je competitie wilt spelen dan neem je als rolstoeltennisser deel aan de reguliere competitie, want er is geen aparte competitie voor rolstoeltennis. De Internationale Tennisfederatie (ITF) publiceert een jaarlijkse kalender van nationale en internationale competities.

Naast de vier grote grandslamtoernooi, zijn er ook verschillende andere internationale toernooien zoals de Wheelchair World Team Cup en WTA Tokyo International, die in 2018 in Hiroshima zal worden gespeeld.

In Nederland worden onder andere de volgende toernooien georganiseerd:

Hoe wordt rolstoeltennis gespeeld?

  • Bij rolstoeltennis is het gebruik van een sportrolstoel vereist. De wielen hiervan staan in camber (schuin) en vanwege het vele draaien en keren dat erbij komt kijken, moeten het frame en de wielen sterk en licht zijn.
    Titanium rolstoelen zijn daarom een goede keuze. Deze zijn licht van gewicht, maar bieden een goede stabiliteit en mobiliteit.
  • Het tennisracket is voor iedereen gelijk. Soms gebruiken rolstoeltennissers een lichtere variant.
  • Alle spelregels, wedstrijdbepalingen, competitie- en toernooi regelementen zijn vastgelegd door de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) en gelden voor zowel tennis als rolstoeltennis. Bij rolstoeltennis zijn er nog een aantal toevoegingen.
  • Het hebben van een goede service of een krachtige aandrijving is bij rolstoeltennis net zo belangrijk als het plaatsen van de stoel in de juiste positie voor het contact maken met de bal. De bal mag twee keer stuiteren (waarvan de tweede keer zelfs buiten de lijnen mag zijn), zodat spelers zichzelf zo kunnen plaatsen om terug te slaan. Natuurlijk proberen de spelers die op het allerhoogste niveau spelen al terug te slaan voordat de bal voor de tweede keer stuitert.
  • Er zijn drie categorieën in de officiële rolstoeltenniscompetitie (mannen, vrouwen en quad), waarbij ze allemaal in het enkel- en/of dubbelspel kunnen spelen.
  • Rolstoeltennisspelers in de quadcategorie hebben meestal quadriplegie (met een beperking in tenminste drie ledematen), waarbij de rackets vast worden gemaakt aan hun handen.
  • Je kan rolstoeltennis in heel Nederland spelen, er zit zeker een tennisvereniging bij jou in de buurt!

De camberstand bij een tennisrolstoel.

De stijgende populariteit van de sport heeft geleid tot de ontwikkeling van rolstoelen die speciaal ontworpen zijn voor het spelen van tennis. Bij Sunrise Medical hebben wij verschillende tennisrolstoelen voor professioneel en recreatief gebruik, die je naar jouw persoonlijk wensen kan instellen. 

De Quickie Match Point is een lichtgewicht tennisrolstoel die goed wendbaar is en eenvoudig ingesteld kan worden naar de ideale zitpositie. Bij deze sportrolstoel heb je de keuze uit een aluminium of titanium rolstoelframe.

Met de Quickie Match Point Pro ben je één met je sportrolstoel. Het frame wordt helemaal op jou aangepast en vastgelast, waardoor de tennisrolstoel snel, sterk en wendbaar is, maar heel licht met een minimaal energieverlies bij iedere beweging. Perfect voor de meest veeleisende tennisspelers.

Esther Vergeer en haar Foundation

Ons Nederlands trots en Team Sunrise ambassadrice op rolstoeltennisgebied is natuurlijk Esther Vergeer. Zij was ruim 13 jaar nummer één op de wereldranglijst in het rolstoeltennis, heeft 7 gouden medailles gewonnen op de paralympische spelen en werd vijfmaal verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

In 2004 heeft zij de Esther Vergeer Foundation opgericht, waarmee kinderen met een lichamelijke beperking de kans krijgen om ‘gewoon’ te gaan sporten.
Daarnaast organiseert Esther dit jaar voor de 10de keer het ABN AMRO World Tennis Tournament waarbij de top van de tenniswereld aanwezig is.

Rolstoeltennis leren met de Esther Vergeer Foundation.

Foto via de Esther Vergeer Foundation.