Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Welk van deze 10 rolstoelsporten past bij jou?

Welk van deze 10 rolstoelsporten past bij jou?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Sport en bewegen is goed voor lichaam en geest. Sporten verbetert je lichamelijke conditie, helpt om je geestelijk sterker te maken en zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt. Redenen genoeg om iedereen aan te moedigen te gaan sporten. Voor mensen met een beperking zijn er aangepaste sporten. Een organisatie als Gehandicaptensport Nederland maakt zich sterk voor meer clubs, meer faciliteiten en meer bekendheid voor aangepast sporten. Er is van alles mogelijk: van ongedwongen sporten op amateurniveau tot presteren op paralympisch topniveau.

Aangepast sporten voor iedereen

De verschillen tussen een sport in oorspronkelijke en in aangepaste vorm zijn vaak klein. De essentie blijft hetzelfde. De aanpassingen stellen een sport open voor een brede groep mensen die door specifieke beperkingen die sport niet in oorspronkelijke vorm kunnen beoefenen.

Aangepaste sporten worden op recreatief en competitief niveau beoefend. Gewoon als ontspanning, als therapie of in wedstrijdverband, met de Paralympics als hoogst haalbare doel.

De opgang van aangepaste sporten loopt parallel met de ontwikkeling van allerlei gespecialiseerde sportrolstoelen en sportartikelen. Ontwerp, materialen en techniek worden voortdurend verbeterd en nauwkeuriger afgestemd op de beoefenen van specifieke sporten.

Wat wordt jouw sport?

Zoek je een sport die bij jou past? Er is echt keuze genoeg. Van bijna elke sport bestaan ook aangepaste vormen. Of het nu om een individuele sport gaat of een sport die je in teams van twee of meer beoefent. Wat zoek je in een sport en vind je leuk? Wat is je doel? Met wat geduld en doorzettingsvermogen kun je ver komen (maar dat geldt niet alleen in de sport).

Wielrennen

De wielersport kent diverse mogelijkheden voor mensen met een beperking, zonder of met aangepaste fiets. Het tandem rijden wordt vaak beoefend door mensen met een visuele handicap. Tricycling is een optie bij evenwichtsproblemen of spasmen. En handbiken is een uitkomst als je je benen niet of onvoldoende kunt gebruiken. Bekijk voor meer informatie de wielrenwijzer.

Als je wilt handbiken heb je keuze uit twee opties: een vastframe handbike zoals de Quickie Shark RT of een aankoppelfiets die je gebruikt in combinatie met je rolstoel. Handbikes zijn speciaal gemaakt voor de sport: door de optimale ligpositie kun je ver en hard.

Wielrennen

Met een aankoppelfiets ben je flexibeler en heb je minder bergruimte nodig. Je kunt bovendien kiezen uit handbewogen, hybride en elektrische modellen, kijk maar eens op Quickie Attitude aankoppelfietsen bijvoorbeeld.

Er zijn in Nederland verschillende handbikebanen waar je als professional maar ook gewoon als amateur gebruik van kunt maken. Probeer bijvoorbeeld de nieuwe handbikebaan bij Adelante in Hoensbroek, opgesteld voor cliënten en niet-cliënten.

Rolstoelbasketbal

Dit is één van de meest populaire rolstoelsporten ter wereld, met allerlei competities en wedstrijden. Rolstoelbasketbal is fysiek zwaar. Wist je dat zowel de afmetingen van het veld als de hoogte waarop de baskets hangen hetzelfde zijn als bij klassieke basketbal? Een basketbalrolstoel heeft twee grote wielen met hoepelring, twee kleine zwenkwieltjes aan de voorzijde en meestal een anti-tip voorziening aan de achterzijde. Voorbeelden zijn de Quickie All Court of All Court Pro basketbalrolstoelen.

Het is een teamsport waar kameraadschap en samen sporten centraal staat. De sport heeft een lange geschiedenis en je vindt clubs en verenigingen op verschillende niveaus. Meer informatie vind je op de pagina rolstoelbasketbal van de Nederlandse Basketbal Bond (NBB).

Nederland doet mee in de wereldtop van het rolstoelbasketbal: het nationale vrouwenteam Orange Angels is Europees kampioen 2017 en de dames hebben zich net als de mannen van de Orange Lions gekwalificeerd voor het WK 2018 in Hamburg.

Rolstoelbasketbal

Rolstoelrugby

Deze aangepaste sport is oorspronkelijk bedacht door en voor spelers die een verlamming hebben aan zowel benen als armen. Het is snelle en een tactische sport. In Nederland is de sport al jaren in opkomst. Internationaal is deze paralympische sport bekend onder de naam quad rugby.

Rolstoelrugby

Wil je meer weten over deze sport, kijk dan eens op rolstoel-rugby.nl

Rolstoelschermen

Rolstoelschermen is een paralympische sport sinds 1960. In de schermsport draait het om precisie, coördinatie en techniek. Het beoefenen van deze sport past daarom uitstekend in revalidatietrajecten. Wedstrijden worden gestreden met drie verschillende wapens: de floret, sabel en degen. De rolstoel wordt verankerd aan de grond, waardoor de speler zich volledig kan concentreren op zijn of haar armbewegingen. Dit is jouw sport als je je behendigheid en reflexen wilt ontwikkelen. Als je meer wilt weten, kijk dan op de website van Holland Schermen.

Rolstoelschermen

Rolstoelhockey

Rolstoelhockey kent twee varianten. H-hockey speel je met handbewogen rolstoelen. Bij de variant E-hockey gebruiken spelers een elektrische rolstoel. Daarnaast zijn er twee soorten sticks: de conventionele handstick en de T-stick met tweevleugels die de voorzijde van de rolstoel wordt bevestigd. De sport is daarmee één van de meest breed toegankelijke aangepaste sporten. En één van de weinige sporten die ook door mensen met een elektrische rolstoel beoefend kan worden.

Kijk voor meer informatie over aangepast hockey op de website van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Wist je dat Nederland regerend Europees kampioen E-hockey is en dat we in 2018 naar het WK in Italië gaan?

Rolstoeldansen

Hou je van muziek, expressie en verbeelding, dan is rolstoeldansen misschien iets voor jou. Je hebt keuze uit allerlei stijlen: ballroom, latin, western, disco,... En keuze uit meerdere vormen: solodansen, duodansen (twee rolstoelers), combidansen (rolstoeler en staand persoon) of formatiedansen. Natuurlijk kun je dansen op elk niveau: puur ter ontspanning of in wedstrijdverband.

Rolstoeldansen

Dansen is een indoor activiteit die je zomer en winter kunt uitvoeren. Dus goed voor je uithoudingsvermogen, behendigheid en voor je sociale contacten. Wil je meer weten over danssport, kijk dan op de website van de Stichting Rolstoeldansen Nederland. Je vindt er wedstrijddata en informatie over dansgroepen bij jou in de buurt.

Aangepast zeilen

Voor het ultieme gevoel van vrijheid kun je gaan zeilen. Het is jij, de wind en de golven! Aangepast zeilen is een technische sport voor mensen die van sporten in de buitenlucht houden. Je bedient het roer en de zeilen met een joystick. Je neemt het op tegen de zee en andere zeilers. Het komt aan op vaardigheid en snelheid.

Kijk voor meer informatie over aangepast zeilen op de website van watersporters.nl.

Aangepast zeilen

Rolstoeltennis

Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen rolstoeltennis en het reguliere tennis. Het tennisveld, de rackets en de ballen zijn hetzelfde. Het belangrijkste verschil is echter dat je meer tijd hebt om de bal terug te slaan: de bal mag twee keer stuiten (in plaats van één maal in het reguliere tennis). En de tweede stuit mag dan zowel binnen als buiten het veld plaatsvinden.

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis is een relatief bekende sport. In de loop der jaren zijn er speciale tennisrolstoelen ontwikkeld, helemaal afgestemd op het tennissen, de Match Point is daar een mooi bijvoorbeeld. Rolstoeltennissers nemen deel aan de reguliere competitie en toernooien van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Er zijn ook speciale rolstoeltennistoernooien.

Boccia

Zoek je een sport waarbij je niet alleen je fysieke conditie verbetert, maar ook je concentratievermogen? Dan is boccia - een soort jeu de boules - misschien iets voor jou. Het is een sport die je individueel of in teamverband kunt beoefenen. Het doel is om jouw ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien. De sport is relatief onbekend, maar wordt op internationaal niveau gespeeld. De Nederlandse selectie behoort tot de beste ter wereld. Meer informatie vind je op de pagina van Gehandicaptensport Nederland over boccia.

boccia

En tot slot: sporten met een hoog adrenalinegehalte

Aangepast skiën, karten en paragliden zijn een paar voorbeelden van sporten die je een echte adrenalinekick geven. Outdoor of indoor, je kunt samen met vrienden genieten van spannende en vrolijke momenten waar je nog lang over napraat. Aan jou de keuze voor welke ervaring je gaat. Wanneer ga je?

Aangepast sporten voor kinderen: gewoon leuk!

Sport maakt je fysiek en mentaal sterker. Daarom is sporten voor kinderen en jongeren met een beperking zo belangrijk. Dat is ook de ervaring van Nederlands rolstoeltennislegende Esther Vergeer.

In 2004 is de Esther Vergeer Foundation in het leven geroepen. Deze stichting helpt kinderen en jongeren met een beperking om 'gewoon' lekker te sporten. Dankzij de Esther Vergeer Foundation kunnen kinderen in binnen- en buitenland kennis maken met de positieve effecten van sport.