Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Hoe speel je elektrisch rolstoelhockey en waar kan je het doen?

Hoe speel je elektrisch rolstoelhockey en waar kan je het doen?

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Rolstoelhockey is een sport die is geïnspireerd door hockey, waarbij de sporters gebruik maken van een rolstoel. In tegenstelling tot hockey wordt aangepast hockey binnen in een zaal gespeeld, op een veld dat veel lijkt op een basketbalveld. De wedstrijden worden meestal gespeeld tussen twee teams van vijf hockeyspelers.

De geschiedenis van rolstoelhockey

In Nederland is de sport in de jaren zeventig ontstaan. Scholen voor speciaal onderwijs speelden tijdens de gymnastieklessen in op de behoefte van kinderen en jongeren met een beperking om aan sport te doen. Vanwege de beperkingen, onder andere (progressieve) spierziekten, spasmen en hoge dwarslaesies, was er gekozen voor een spel waarbij gebruik werd gemaakt van een hockeystick en een bal van licht materiaal. Vanwege de grote gelijkenis met het hockey werd de naam rolstoelhockey bedacht. Dezelfde verandering zag je ook terug in andere landen.

In de afgelopen jaren is deze recreatieve sport voor mensen met een handicap geaccepteerd en aangenomen als een belangrijke internationale sport.

Rolstoelhockey is er in twee vormen E- en H-hockey. E-hockey 'elektrisch rolstoelhockey' wordt gespeeld door sporters die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. H-hockey 'hockey in een handbewogen rolstoel' wordt gespeeld met een handstick en mag door iedereen gespeeld worden, mensen met of zonder een beperking, als ze maar tijdens het spel in een handbewogen rolstoel zitten.

Dennis van den Boomen van GP Bulls

Voor beide aangepaste sporten is er een competitie. Deze competities worden allebei georganiseerd door de KNHB, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. De KNHB blijft het hockeyaanbod steeds ontwikkelen om aan wensen en behoeften te blijven voldoen.

In deze blog gaan we verder in op de spelregels en de verschillende competities van E-hockey.

Hoe wordt E-hockey gespeeld?

Het speelveld van E-hockey is rechthoekig met afgeronde hoeken en heeft een harde en gladde speelvloer zonder obstakels. Een wedstrijd is 5 tegen 5 en elk veldteam bestaat uit 1 keeper en 4 veldspelers. Het spel zelf wordt gespeeld met een floorballstick of met een t-stick die onderaan de rolstoel vastzit. Dit is afhankelijk van de individuele bewegingsvrijheid in een elektrische rolstoel. Naast de keeper moet ook één veldspeler met een t-stick spelen.

Elektrische rolstoelhockeyspelers spelen in één van de volgende vijf posities en is de meest gehanteerde tactiek:

  • Keeper
  • Verdediger
  • Linkervleugelspeler
  • Centrum
  • Rechtervleugelspeler

Spelers kunnen wisselen van veldpositie, zolang er aan de spelerslimiet van vijf veldspelers wordt voldaan. Het belangrijkste doel tijdens de wedstrijd is om doelpunten te scoren. Dit wordt gedaan door de bal in het doel van de tegenstander te spelen. Uiteraard wordt het team met de meeste goals uitgeroepen tot winnaar.

Verschillende competities

Elektrisch rolstoelhockey kent een regionale en een landelijke competitie. Binnen de regionale competitie zijn er drie regio's (Zuid, West en Oost) die allemaal een 1e, 2e en 3e klasse hebben.
Per seizoen zijn er vijf competitiedagen en op elke wedstrijddag worden er meerdere wedstrijden gespeeld. Een wedstrijd in deze competitie duurt 2x 15 minuten.

De landelijke competitie heeft een overgangs- en een hoofdklasse. De hoofdklasse is de hoogste klasse die er bestaat in Nederland. In deze klasse wordt er gestreden om het landskampioenschap van Nederland.
Elk seizoen heeft zeven competitiedagen en ook hier worden er meerdere wedstrijden per dag gespeeld. De duur van een wedstrijd in de landelijke competitie is 2x 20 minuten.

Strategiebespreking in de pauze tijdens de hockeywedstrijd.

4-puntensysteem

E-hockey wordt alleen gespeeld door hockeyspelers die afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Sinds kort is er een 4-puntensysteem om de sport te verbeteren en eerlijker te maken.
Bij competitiespelers wordt de minimale handicap door specialisten vastgesteld. Iedere speler wordt op basis van hun mogelijkheden ingedeeld in het puntensysteem. Dit systeem wordt nu nog alleen bij internationale toernooien gebruikt en nog niet in de Nederlandse competitie.

Puntentest

  • Controleer of de t-stick aan de rolstoel is bevestigd.
  • Vermogen om te slaan tegen een bewegende bal met de stick aan de rolstoel. Dit geldt ook voor de andere kant van de stoel.
  • Het vermogen van de speler om de plastic bal voort te duwen met behulp van de forehand op de hogesnelheidskegels. Voor de backhand gelden dezelfde regels.
  • Raak de kegeltoppen terwijl de stoel tussen de kegelbanen wordt gestuurd. Net als slaan tegen de onderkant van de kegel.
  • Elke speler krijgt punten op basis van de bereikte classificatie. Met deze tests worden de spelers in de volgende vier brede klassen ingedeeld:

Klasse 1

Klasse één geeft 1 punt. Dit houdt in dat de t-stick op de rolstoel wordt bevestigd.

Een E-hockey rolstoel met t-stick.

Klasse 2

Klasse twee geeft 2 punten. Er zitten sporters in die de t-stick alleen vanaf één kant van de rolstoel kunnen gebruiken. Zij zijn ook niet in staat om de stick helemaal of tot aan de hoogte van het zitkussen van de rolstoel op te tillen. Daarnaast heeft de sporter een beperkte bewegingsvrijheid van de back- of forehand en moet de speler problemen hebben met de rompstabiliteit in de rolstoel. Er mag geen hinder zijn bij het besturen van de rolstoel, maar je moet wel beperkt zijn bij het gebruik van de handstick terwijl je tegelijkertijd de roltoel bestuurt.

Klasse 3

Klasse drie geeft 3 punten. Dit betreft sporters die de stick alleen aan één kant van de rolstoel kunnen gebruiken. Je moet het vermogen hebben om de hockeystick boven de zithoogte op te tillen. Je moet een probleem hebben met de backhand en één rolstoelkant. Je moet geen beperking hebben bij het raken van de bal, maar je moet wel een beperking hebben bij het beweging.

Klasse 4

Klasse vier geeft 4 punten. Deze sporters hebben geen slagbeperking. Je kan spelen van de backhand naar de forehand. Daarnaast moet je de hockeystick aan alle kanten van de rolstoel kunnen bewegen.

Elk team mag maximaal 11 punten op het veld hebben. Er worden straffen toegekend aan teams die de drempel van 11 punten overschrijden.

Doe mee

Elektrisch rolstoelhockey is een sport die een hoge intensiteit kent en is zeer competitief. Het is een tactisch en snel spel, dus ook uitstekend geschikt voor enthousiaste toeschouwers. Wist je dat Nederland al een groot aantal keer Europees en Wereldkampioen is geweest! Volgend jaar strijden ze weer om deze felbegeerde titel op het WK in Italië.

Als je meer wilt weten over de sport en/of er een vereniging bij jouw in de buurt zit? Kijk dan op de site van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond.

Bekijk onderstaande video om een impressie te krijgen over E-hockey.