Improving people's lives blog > Oktober 2019 > Even voorstellen: ik ben Diede de Groot

Even voorstellen: ik ben Diede de Groot

Geplaatst:

Delen:

Nummer 1 van de wereld in rolstoeltennis word je niet zomaar! Alle Grand Slam titels in de single en in de dubbel, zilver in het dubbelspel tijdens de Paralympische Spelen van 2016 in Rio en op dit moment de nummer 1 van de wereld in rolstoeltennis in het enkelspel.

Wie ik ben? Mijn naam is Diede de Groot.

Diede met haar 2018 ITF Champions Award!

Ik ben geboren op 19 december 1996 in het ziekenhuis van Woerden. Na mijn geboorte bleek al snel dat mijn rechterbeen iets korter is dan mijn linkerbeen en dat ik een heupafwijking heb. Door de pijn in mijn heup loop ik vanaf mijn eerste levensjaar met een beenprothese.

Op mijn zevende wilde ik gaan tennissen, maar door de pijn in mijn heupen was achter een bal aanrennen geen optie voor mij. En zo kwam ik in aanraking met rolstoeltennis, ik was op slag verliefd!

Op het moment dat ik begon met rolstoeltennis was Esther Vergeer op volle toeren. Zij is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest en dat is ze nog steeds. Alles wat zij bereikt heeft, is echt ongelofelijk. Ik trainde de eerste jaren eerst een uurtje per week en toen ik elf jaar was speelde ik mijn eerste toernooi. Ik bleek talent te hebben.
Op mijn 17de, na het afronden van de HAVO, heb ik besloten om van mijn passie mijn werk te maken en sindsdien ben ik dag in, dag uit op de tennisbaan te vinden. En als ik niet met mijn rolstoel op de baan sta dan ben ik in de sportschool of in overleg met mijn tennistrainer. Mijn leven draait om tennis en daar geniet ik elke dag weer van!

Nummer #1

In december 2017 werd al het harde werken beloond en werd ik voor het eerst wereldkampioen. Dit was echt een droom die werkelijkheid werd. In maart 2018 stond ik voor het eerst op nummer 1 op de wereldranglijst in het enkelspel. 

Of ik nu alles bereikt heb? Nee, zeker niet. Het zou geweldig zijn om paralympisch kampioen te worden. Daarnaast wil ik ook het stigma wat de paralympische sport nog een beetje met zich meedraagt veranderen. Het zou mooi zijn als ik in de komende jaren het beeld rondom een paralympische sporter kan aanpassen, zodat ik en andere paralympische sporters gezien worden als echte atleten. Atleten die net zoals alle andere olympische atleten elke dag alles voor hun sport geven.

Mensen zijn soms verbaasd wanneer ze horen dat ook ik 6 dagen in de week met mijn sport bezig ben. Je bent topsporter, die rolstoel, prothese of een ander hulpmiddel doet er dan toch niet toe.

Een nieuwe maar bijzondere tennisrolstoel

Dit jaar heb ik van Sunrise Medical een hele bijzondere tennisrolstoel gekregen, daar ben ik heel blij mee. In mijn dagelijks leven en zeker ook op de baan is mijn stoel een verlengstuk van mijzelf.

Het is dus belangrijk dat mijn rolstoel en ik elkaar goed leren kennen. We moeten helemaal op elkaar ingespeeld zijn om op dit niveau te kunnen presteren. De komende tijd ga ik hierin investeren.

Bekijk de kennismaking met mijn nieuwe tennisrolstoel op mijn Facebook-pagina.

Wat ga ik verder dit jaar nog doen?

Er staan weer een aantal Grand Slams op het programma en dat zijn voor mij echt hoogtepunten van het jaar. En volgend jaar komen de Paralympische Spelen in Tokyo er aan en het zou helemaal geweldig zijn om paralympisch kampioen in het enkel- en in het dubbelspel te worden. Door hard te trainen, me mentaal voor te bereiden en door goed voor mezelf te zorgen kan het zomaar gaan lukken.

Wil je mij volgen om te zien of het mij gaat lukken? Like dan mijn social media-pagina's op Facebook en Instagram of kijk eens op mijn website.

Esther Vergeer Foundation