Improving people's lives blog > Senioren > Dit moet je weten over tweedehands rollators

Dit moet je weten over tweedehands rollators

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

De termen ‘tweedehands rollators’ en ‘gebruikte rollator’ zijn populaire zoektermen onder rollatorgebruikers. Men denkt vaak dat een gloednieuwe rollator prima vervangen kan worden door een tweedehands rollator. Je kan een tweedehands rollator eenvoudig kopen voor een klein bedrag. De risico’s worden voor het gemak genegeerd. Ga je een tweedehands rollator kopen? Let dan goed op de volgende factoren.

Tweedehands rollators en veiligheid

Een tweedehands rollator is vaak al zwaar in gebruik genomen door de vorige gebruiker en kan vele defecten hebben. De vuistregel voor rollators is dat men een rollator standaard 3 tot 5 jaar kan gebruiken, afhankelijk van de kwaliteit van de rollator. Een van de grootste nadelen van een tweedehands rollator is dat je niet weet of de vorige eigenaar de rollator goed heeft verzorgd. Een rollator moet regelmatig onderhouden worden om de veiligheid te blijven garanderen. Wanneer de vorige eigenaar zijn/haar rollator niet goed heeft onderhouden, heeft dit invloed op jouw veiligheid. Hieronder kan je lezen wat de risicofactoren zijn voor tweedehands rollators.

Let op de risicofactoren

Tweedehands rollators zijn uiteraard niet meer in dezelfde conditie als gloednieuwe rollators. Zo hebben tweedehands rollators vaak al versleten banden door het intensieve gebruik van de vorige rollatorgebruiker. Versleten banden moeten ten alle tijden op tijd verwisseld worden indien mogelijk. Tweedehands rollators met versleten banden lopen niet alleen zeer oncomfortabel, maar zorgen ook voor minder stabiliteit. Je moet ook goed letten op de conditie van de rollator remmen. Vaak werken de remmen niet meer goed en vergroot je hiermee de kans op uitglijden. Niet goed werkende remmen zorgen voor een vertraagde reactie of vergen meer kracht om de rollator tot halt te roepen. Controleer dus goed elk rollator onderdeel op slijtage en eventuele beschadigingen. Naast het controleren van alle rollator onderdelen moet je ook nauwkeurig het frame testen op stevigheid. Vraag na wat de maximale draagkracht is van de rollator om een beter beeld te krijgen over de stevigheid van het frame. Zo heeft de Gemino 30 een draagkracht van 150 kg en scoort daarmee hoog op stevigheid. Ten slotte moet je niet vergeten om de losse moeren en bouten vast te draaien.

Risicofactoren van gebruikte rollators op een rijtje

  • Versleten banden lopen oncomfortabel
  • Versleten banden zorgen voor minder stabiliteit
  • Niet goed werkende remmen zijn zeer gevaarlijk
  • Controleer elk rollator onderdeel
  • Test het frame op stevigheid
  • Losse moeren en bouten vastdraaien

Garantieclaim

Let op dat je de rollator onderdelen zelf zal moeten vervangen. Je hebt geen recht op garantie wanneer je een tweedehands rollator in bezit hebt. Het kan zelfs voorkomen dat je uiteindelijk duurder uitkomt, omdat de rollator onderdelen vaker vervangen moeten worden. Daarbij kunnen tweedehands rollators vaak maar voor een korte periode gebruikt worden. Met onze rollator heb je 5 jaar garantie op de rollator en 2 jaar op alle rollator accessoires! (Lees hier alles over de garantietermijn.) Zo kan je met een gerust hart nog vele jaren genieten van jouw Gemino rollator!