Improving people's lives blog > Senioren > Ouderen in beweging

Ouderen in beweging

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Blijven bewegen is heel belangrijk voor ouderen. Maar hoe blijf je in beweging als je niet meer helemaal goed ter been bent? Wij leggen uit waarom het zo cruciaal is om te blijven bewegen en waar je toegankelijke oefeningen kan vinden die je met jouw rollator kan uitvoeren.

Wat is het belang om te bewegen voor ouderen?

Er zijn officiële richtlijnen voor het bewegen bij ouderen. Deze richtlijnen vertellen dat je minstens 150 minuten per week matig tot intensief moet bewegen. Dit kan bijvoorbeeld wandelen, fietsen of fitness zijn. Hoe meer je beweegt, hoe beter het is voor je gezondheid. Ook is het van belang dat je tweemaal per week balansoefeningen doet. Hierdoor versterkt je balans en is er een verkleint risico dat je snel valt. Er zijn nog veel meer pluspunten op te noemen van het bewegen bij ouderen. Naast dat je conditie op peil blijft, zijn er een aantal voordelen waar je wellicht niet direct aan denkt.

Voordelen van bewegen voor ouderen

  • Je bouwt sociale contacten op bij bijvoorbeeld groepslessen
  • Je gaat hart- en vaatziekten tegen
  • Je longen en hersenen hebben er baat bij
  • Je bouwt je balans op waardoor het risico dat je valt verkleint wordt
  • Je bouwt spieren op waardoor je langer zelfstandig dingen kan doen
  • Je vermindert stress en de kans op depressies neemt af

Ouderen bewegen te weinig

Volgens onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bewegen ouderen te weinig terwijl dit wel heel belangrijk is om bij te houden. Ouderen die niet of nauwelijks sporten hebben meer kans op botbreuken en spierverlies, wat bijvoorbeeld kan zorgen dat de loopsnelheid achteruit gaat. Het is daarom van belang voor ouderen om te blijven bewegen. Zelfs als je gebruik maakt van een rollator bij het lopen, is het mogelijk om te blijven sporten!

Bewegen met de rollator

Blijven bewegen kan op veel verschillende manieren. Het maakt niet uit of je goed ter been bent of dat je afhankelijk bent van de rollator. Er bestaan veel oefeningen voor ouderen om te blijven bewegen. Een wandeling naar de supermarkt en het inruimen van de boodschappen zijn al goede vormen van bewegen.

Naast wandelen kan je op veel verschillende manieren in beweging blijven. Op internet zijn er veel oefeningen te vinden over hoe ouderen kunnen bewegen met behulp van een stoel of een tafel. Flesjes water of boeken zijn goed te gebruiken als gewichtjes om verschillende oefeningen mee uit te voeren. Ook zijn er op televisie verschillende bewegingsprogramma’s zoals Nederland in beweging. Je kan veel van deze oefeningen zittend uitvoeren. Daarom raden wij aan om een rugsteun voor jouw rollator aan te schaffen. Hiermee kan altijd en overal je oefeningen uitvoeren op de rollator.

Belangrijk voor veilig bewegen met rollator

Zorg er hierbij voor dat je een rollator kiest die goed bij jou past. Wij hebben bijvoorbeeld verschillende buiten rollators die heel geschikt zijn voor buitenwandelingen of lichtgewicht rollators om makkelijk te manoeuvreren binnenshuis.

Wij helpen je graag bij het uitzoeken van de beste rollator, zodat je zelfstandig kan blijven bewegen. Heb je advies nodig of ben jebenieuwd welke rollator goed bij je past? Maak een afspraak bij een Gemino dealer in de buurt of lees onze 7 tips voor het kiezen van de juiste rollator.