Improving people's lives blog > Ouder en kind > 5 tips voor kinderen in een rolstoel om te gaan sporten

5 tips voor kinderen in een rolstoel om te gaan sporten

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

“Mens sana in corpore sana”. Dit Latijnse citaat betekent “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het is een populair mantra voor mensen die sporten en het geldt voor elke levensfase, ook als je jong bent.

Voor kinderen met een mobiliteitsbeperking of andere handicap is sporten niet altijd makkelijk.

In zo’n geval is het belangrijk dat ouders en onderwijs- en zorgprofessionals (leerkrachten, BSO-medewerkers, artsen, psychologen, fysiotherapeuten, etc.) hun krachten bundelen en kinderen motiveren om meer te focussen op fysieke activiteiten. Een goede manier om dit te doen? Laat kinderen kennismaken met rolstoelsporten die mogelijk interessant voor hen zijn.

De voordelen van rolstoelsport voor kinderen

Volgens deskundigen presteren kinderen met een beperking die aangepast sporten beter op school. Ook hebben ze een sterker gevoel van eigenwaarde en kunnen ze makkelijker doelen stellen en samenwerken in teamverband.

Daarnaast ontwikkelen kinderen die sporten leiderschapsvaardigheden, ze leren beter omgaan met leeftijdsgenoten, kunnen hun energie beter kwijt en hebben meer zelfbeheersing.

Aan de andere kant zorgt sport en bewegen bij kinderen met een beperking ook voor een betere ontwikkeling van fysieke en motorische vaardigheden, zoals balans, regulering van spierspanning, coördinatie, plaatsbepaling of lateraliteit.

Rolstoelsport: hoe kies je een passende sport voor je kind?

Wat voor jouw kind de beste rolstoelsport is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt onder meer het beschikbare aanbod in jouw gemeente een belangrijke rol.

Veel scholen en vrijetijdscentra ontwikkelen tegenwoordig programma’s met mogelijkheden voor aangepast sporten, zoals voetbal, basketbal en andere activiteiten. Daarnaast hebben ook veel sportverenigingen (onder andere bij tennis, wielersport en rugby) een afdeling voor aangepast sporten waar je kind kan gaan sporten.

Twijfel je nog over welke sport het beste bij je kind past? Of weet je niet goed welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn voor sporten met een beperking? Dan biedt Uniek Sporten, een online community die vraag en aanbod van gehandicaptensport samenbrengt, je gratis ondersteuning aan.

Via Uniek Sporten Uitleen kan je ook gratis een sporthulpmiddel uitproberen.

Via Uniek Sporten Uitleen kan je ook gratis een sporthulpmiddel uitproberen.

Het kan ook zijn dat er in jouw omgeving geen speciaal sportaanbod is voor kinderen in een rolstoel. Dan kan je ook kijken naar inclusieve sportmogelijkheden, waarbij kinderen met en zonder handicap samen sporten.

In zo’n geval is het belangrijk dat ouders en coaches realistisch zijn: als ouder moet je begrijpen dat je kind mogelijk niet aan de reguliere competitie kan meedoen, maar bijvoorbeeld wel aan een speciale competitie. Heeft je zoon of dochter relatie- of gedragsproblemen? Begin dan met een individuele sport, zoals zwemmen of atletiek, waarbij je kind zich meer op z’n gemak voelt.

De Esther Vergeer Foundation helpt kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening ‘gewoon’ te sporten op een gewone vereniging in de buurt. De verenigingen (banen/velden/zaal, toiletten, clubhuis) zijn rolstoeltoegankelijk en voor materiaal (een sportrolstoel) wordt gezorgd. De Esther Vergeer Foundation is inmiddels actief op 175 sportverenigingen waardoor er door tal van kinderen wekelijks gesport wordt.

Wat verder belangrijk is: zorg ervoor dat teamgenoten worden geïnformeerd over de beperkingen van hun nieuwe sportmaatje.

In al deze gevallen geldt: creativiteit is essentieel om kinderen veilig te laten sporten in hun rolstoel. Verlaag bij basketbal bijvoorbeeld de ring. Of zorg dat kinderen met een beperking obstakels waar hun maatjes overheen springen kunnen overslaan of ontwijken.

Tips om kinderen in een rolstoel te motiveren om te gaan sporten

1. Ondersteun je kind

Eén van de beste manieren om sporten makkelijker te maken, is door er een recreatieve activiteit van te maken. Natuurlijk heeft sport een competitief component. Maar als je je zoon of dochter leert om beter te worden en zichzelf niet steeds met anderen te vergelijken, wordt het voor je kind makkelijker om sport als een hobby te zien. Vergeet ook niet dat beginnen met sporten vaak niet de grootste uitdaging is. Maar hoe zorg je dat je het volhoudt?

2. Laat je kind zelf een sport uitkiezen

Vaak kiezen ouders een sport voor hun kind uit die ze zelf leuk vinden. Wil je je zoon of dochter echter motiveren, dan kan je het beste het tegenovergestelde doen: stel verschillende mogelijkheden voor en laat je kind zelf bepalen wat die wil proberen. Dan heeft je kind het gevoel dat die zelf mag kiezen, en zal hij of zij met meer plezier gaan sporten.

3. Leer je kind dat sport een vrijetijdsbesteding is

Als sport een verplichting wordt, kan dit weerstand oproepen. Daarom is een belangrijke tip om je kind te motiveren om een rolstoelsport te gaan beoefenen: laat zien dat sport ook gewoon een vorm van vrijetijdsbesteding is waarbij je contact hebt met andere kinderen en samen plezier maakt.

4. Leg uit wat de voordelen zijn

Het is belangrijk dat kinderen met een beperking zich bewust zijn van de voordelen die sport hun kan bieden. Zorg dus dat je vertelt waarom het goed is om fit te zijn en dat sporten een positief effect kan hebben op de fysieke conditie van je kind.

5. Zoek inspirerende voorbeelden

Iedereen weet: kinderen nemen het gedrag over van de mensen om hen heen. Als een kind ouders of broers of zussen ziet sporten, wordt een kind nieuwsgierig en wil die het ook zelf ervaren.

Heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is het goed als je kind ook voorbeelden ziet van mensen die sporten met dezelfde beperking. Ontdek de verhalen van atleten met een beperking die uitblinken in hun discipline. Laat je inspireren door onze TeamSunrise ambassadeurs, zoals: Diede de Groot en Niels Vink (rolstoeltennis), Carina de Rooij, Mariska Beijer (rolstoelbasketbal) of Dennis van den Boomen (elektrisch rolstoelhockey). Ook sportclubs, verenigingen en federaties zijn een perfecte plek voor kinderen om uit eerste hand ervaringen te horen van atleten in een rolstoel.

Laat je inspireren door onze TeamSunrise ambassadeurs, zoals: Diede de Groot, Niels Vink, Carina de Rooij, Mariska Beijer en Dennis van den Boomen.
Vlnr: Carina de Rooij, Mariska Beijer, Diede de Groot, Niels Vink en Dennis van den Boomen.

Bij Sunrise Medical hebben we met onze merken ZIPPIE, RGK en QUICKIE een compleet assortiment aan handbewogen rolstoelen en elektrische rolstoelen. Daarnaast hebben we een uitgebreide range aan sportrolstoelen en vastframe handbikes van ons made-to-measure merk RGK. Deze premium rolstoelen zijn ideaal samen te stellen voor kinderen die graag willen sporten.