Wat is Uniek Sporten?

Geplaatst:

Delen:

Sport en bewegen is goed voor lichaam en geest. Het verbetert je fysieke conditie, helpt om mentaal sterker te worden en het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Genoeg redenen dus om te gaan sporten! Het hebben van een beperking hoeft geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen, en zo denken ze er bij Uniek Sporten ook over.

Uniek Sporten is een online community dat vraag en aanbod van gehandicaptensport samenbrengt. Belangrijke partners zijn onder andere Fondsgehandicapten Sport, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF.
Heb je een beperking of een chronische ziekte, dan biedt Uniek Sporten je gratis ondersteuning aan bij het vinden van een passende sport. Zo kan je via ‘sportzoeken’ het sportaanbod op basis van jouw leeftijd, sportcategorie, type beperking en woonplaats vinden. Weet je nog niet welke sport bij je past, dan kan je persoonlijk sportadvies inwinnen. De sportcoaches van Uniek Sporten kunnen je meer vertellen over de verschillende sporten, het aanbod bij jouw in de buurt en wellicht dat duwtje in je rug geven wat je nodig hebt om te gaan sporten!

Uniek Sporten Uitleen

Wil je gaan sporten maar heb je nog geen sporthulpmiddel en/of je weet nog niet welke sport het beste bij je past? Geen probleem! Via Uniek Sporten Uitleen kan je, als je een lichamelijke beperking hebt, een sporthulpmiddel uitproberen. Via een uitleenpool bieden zij verschillende sporthulpmiddelen (sportrolstoelen en handbikes) aan, waardoor je uiteindelijk de sport kan kiezen die het beste bij je past.

Op de site kan je het gewenste sporthulpmiddel aanvragen om te lenen. Let op: je moet wel eerst kijken of Uniek Sporten Uitleen in jouw gemeente beschikbaar is. Als dat zo is, dan kan je jouw aanvraag voor een specifiek sporthulpmiddel indienen. Samen met een adviseur wordt er gekeken welk sporthulpmiddel het beste bij je past. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt voor de aflevering en krijg je extra uitleg over het middel en het gebruik ervan. Het middel wordt natuurlijk op jouw lichaam afgesteld, zodat je tijdens het sporten goed zit en optimaal kan bewegen. Het sporthulpmiddel leen je voor maximaal 6 maanden, zonder aankoopverplichtingen. Na die periode neem je zelf contact op met Uniek Sporten om het hulpmiddel weer in te leveren of overgaat tot het aanschaffen van het hulpmiddel.

Het grote voordeel van Uniek Sporten Uitleen is dat je meerdere sporten uit kan proberen zonder dat je direct aan een sport of hulpmiddel vastzit. Daarnaast kan je vaak al snel starten met sporten of bewegen, misschien al binnen 2 weken na aanvraag als het middel op voorraad is.

Sporthulpmiddel aanschaffen

Je kan een sporthulpmiddel ook direct of na de uitleenperiode aanschaffen. De klantadviseur van Uniek Sporten kan je bij het aanvraagtraject via de WMO, ZVW, WLZ of het UWV begeleiden. De kosten/vergoeding voor de aanschaf van het sporthulpmiddel zijn per persoon, situatie en gemeente afhankelijk. Op de site van Uniek Sporten vind je meer informatie over de financiering en de richtlijnen ervan.

Uniek Sporten: Zitvolleybal
Maak kennis met het intensieve zitvolleybal.

Aangepaste sporten

Het hebben van een beperking hoeft je niet in de weg te staan om te gaan sporten of bewegen. Uniek Sporten en Uniek Sporten Uitleen ondersteunen je graag bij het vinden van een sport waar jij heel gelukkig van wordt!

Op onze website staan diverse blogartikelen over de verschillende aangepaste sporten waaronder rolstoelpadel, paragolf en rolstoelschermen. Zo kan je alvast wat meer te weten komen over welke sporten er zijn en wat ze inhouden.