Improving people's lives blog > Ouder en kind > Rolstoeltoegankelijke activiteiten voor kinderen met een beperking

Rolstoeltoegankelijke activiteiten voor kinderen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Van nature willen kinderen lekker spelen, op avontuur gaan en de wereld ontdekken. Spelen en het samen zijn met familie en vrienden, door middel van leuke activiteiten en gezellig tijd met elkaar doorbrengen, vormt een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen.

Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen met een beperking, kinderen die van een rolstoel afhankelijk zijn. Het hebben van een beperking mag dus geen belemmering zijn om nieuwe dingen te ontdekken en activiteiten te ondernemen.

Er zijn veel leuke activiteiten die volledig rolstoeltoegankelijk zijn of slechts een kleine aanpassing nodig hebben om er gezellig en veilig aan deel te kunnen nemen. Er zijn bijvoorbeeld veel teamsporten, zoals hockey en basketbal en individuele sporten, zoals zwemmen en paardrijden, waar kinderen enorm van kunnen genieten en die in een aangepaste vorm beoefend kunnen worden.

Ook zijn er familieactiviteiten en uitjes die prima gedaan kunnen worden met kinderen met een beperking. De voorpret kan dus beginnen met het vinden van activiteiten waar jij en je kind samen van kunnen genieten.

Het belang van avontuur en samenzijn

Spelen en de wereld ontdekken vormen een belangrijk onderdeel van de persoonlijke groei en ontwikkeling van een kind. Kinderen leren uiteraard een hoop op school, maar de (levens)lessen die kinderen buiten schooltijd spelenderwijs opdoen en het samen dingen ondernemen met familie en vrienden zijn onmisbaar.

Naast dat samen leuke dingen doen kinderen onvergetelijke herinneringen bezorgen, zijn deze activiteiten belangrijk voor de sociale, fysieke en mentale ontwikkeling. Deelname aan activiteiten vergroot het zelfvertrouwen, het gevoel van erbij horen. Het helpt kinderen de wereld te leren kennen. En het draagt bij aan de lichamelijke ontwikkeling, wat juist voor kinderen met een beperking heel belangrijk is.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) maakt zich hard om een samenleving te creëren waarin alle kinderen, met of zonder beperking samen kunnen spelen.

Ideeën voor rolstoeltoegankelijke activiteiten voor je kind

Van een dagje uit met het hele gezin tot clubs en sportactiviteiten, hier zijn een aantal tips om je een idee te geven van de mogelijkheden:

Aangepaste Sporten

Sport is bij uitstek geschikt voor de sociale ontwikkeling, maar ook de motorische en fysieke ontwikkeling. Kinderen die bij een sportclub zitten maken daar vaak vrienden voor het leven. En verder helpt het fysiek gezond te blijven.

Met het programma Grenzeloos Actief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de overheid sporten voor iedereen toegankelijk maken. Dit willen ze realiseren door ervoor te zorgen dat er overal in het land een passend sportaanbod is voor mensen met een beperking.

Er zijn talloze aangepaste sporten waar kinderen aan deel kunnen nemen. Of je kind nu wilt hockeyen, tennissen, zwemmen of hardlopen, er zijn genoeg sportclubs te vinden die een aangepaste sport aanbieden voor kinderen met een beperking. Ook zijn er veel zwembaden die speciale lessen geven.

Op de website van Gehandicaptensport Nederland staat een goed overzicht van alle sportbonden voor mensen met een beperking. De Johan Cruyff Foundation en de Esther Vergeer foundation zetten zich in om kinderen met een beperking een kans te geven om aan de sport van hun keuze deel te nemen.
Dit doen ze door middel van het aangaan van samenwerkingsverbanden waardoor het aanbod van sport vergroot en ze zorgen ervoor dat kinderen beschikken over de benodigde materialen.

Ook worden er evenementen georganiseerd die het samen sporten van kinderen met en zonder beperking stimuleren, wat de integratie vergroot.

Aangepast sporten voor kinderen.

Paardrijden

Veel kinderen dromen ervan paard te rijden. Voor kinderen met een beperking is dit ook een manier om minder geconfronteerd te worden met het ‘anders’ zijn dan andere kinderen. Er zijn vele paardrijscholen die lessen aanbieden voor kinderen met een beperking. Afhankelijk van de specifieke behoeften kunnen kinderen met een beperking soms deelnemen aan de les met kinderen zonder beperking of zijn er speciale groepen met gespecialiseerde begeleiders, dit wordt ook wel therapeutisch paardrijden genoemd.

Naast paardrijden, eventueel met aangepast tuig, kunnen kinderen met een beperking ook deelnemen aan voltige, mennen of huifbedrijden. Dit laatste is voor mensen met een beperking die niet op een paard kunnen zitten, er wordt dan een soort huif tussen twee paarden gespannen waarop het kind kan zitten of liggen.

Maneges die aangesloten zijn bij de landelijke vereniging Federatie Paardrijden Gehandicapten hebben altijd een instructeur in dienst die naast een instructeursopleiding ook de opleiding tot Instructeur Paardrijden Gehandicapten heeft behaald.  

Wie op wedstrijdniveau wil rijden, kan deelnemen aan de reguliere wedstrijden of speciale wedstrijden aangepast sporten van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).

Paardrijden in de vorm van therapie.

Scouting

Voor kinderen die van avontuur houden is scouting een ideale club, waar kinderen wekelijks samenkomen en leuke, spannende activiteiten ondernemen. Scouting biedt ook kinderen met een beperking de mogelijkheid zich te ontwikkelen en vrienden te maken.

Bij Scouting Nederland zijn kinderen met een beperking van harte welkom. Samen met de ouders en het kind wordt gekeken of het kind het best tot zijn of haar recht komt in een van de scoutinggroepen voor scouts met een beperking, een scoutinggroep met een afdeling voor scouts met een beperking of een reguliere scoutinggroep.

In samenwerking met NSGK is Scouting Nederland ook gestart met het project NSGK Samen @ Scouting: Unlimited Adventure. In dit project worden scoutinggroepen voor jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact gebracht en gevraagd om samen activiteiten te ondernemen, waardoor integratie en begrip gestimuleerd wordt.

Speeltuinen

Voor de meeste kinderen is het de normaalste zaak van de wereld om naar een speeltuin te gaan, bijvoorbeeld als dagje uit met familie of een verjaardagsfeestje met vriendjes en vriendinnetjes. Voor gezinnen met een kind met een beperking kan dit een barrière zijn, omdat bij veel speeltuinen het kind met een beperking aan de zijlijn staat en zich dan erg ongelukkig kan voelen.

Gelukkig zijn er een aantal speeltuinen in Nederland waar kinderen met een beperking lekker kunnen meespelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Zo zijn er in de grootste speeltuin van Europa, de Linnaeushof in Heemstede, veel toestellen aangepast zodat ze rolstoeltoegankelijk zijn. Je hebt bijvoorbeeld de zweefmolen, de trein en de rolstoeltrampoline en rolstoelwip.

Voor de kleinere, lokale speeltuinen is het vaak moeilijk te weten welke rolstoeltoegankelijk zijn. De Speeltuinbende, een testteam van kinderen met en zonder beperking, test de toegankelijkheid van speelplekken met als doel speeltuinen zoveel mogelijk toegankelijk te maken zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Dit project is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Fietsen in de speeltuin.

Zoals je ziet zijn er tal van activiteiten voor kinderen met een beperking die je kind kunnen helpen zich betrokken te voelen en zich te ontwikkelen. Of je nu kiest voor een aangepaste sport of een uitstapje naar een rolstoeltoegankelijke speeltuin, er zijn genoeg mogelijkheden om plezier te hebben en samen mooie herinneringen te creëren.

Daarnaast is het van belang dat kinderen een goed hulpmiddel tot hun beschikking hebben dat aangepast kan worden aan zijn of haar behoeften. Bekijk daarom ook eens ons assortiment van lichtgewicht kinderstoelen en elektrische kinderrolstoelen van Zippie en onze Attitude Junior kinderfiets voor het model dat het beste bij hem of haar past.