Improving people's lives blog > Senioren > Veilig buiten lopen met de Gemino rollator

Veilig buiten lopen met de Gemino rollator

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Vorige week hadden we besproken hoe je binnenshuis veilig kan lopen met de rollator. Vandaag gaan we de risicofactoren voor buitenshuis bespreken. Buiten kom ja namelijk vaak onverwachte obstakels tegen. Het is dan belangrijk om te weten hoe je moet handelen en waar je in het algemeen op moet letten.

Obstakels voor de rollator buitenshuis

Kijk goed waar je loopt en wat er op je pad ligt. Het komt regelmatig voor dat stoeptegels losliggen en een val veroorzaken. Vaak kan je deze losliggende stoeptegels melden bij de gemeente. Zij zullen er dan voor zorgen dat je hier geen last meer van zult hebben. Kijk daarnaast goed uit voor takken en andere voorwerpen die tussen je banden kunnen komen. Maak regelmatig de banden van jouw rollator schoon om viezigheid eraf te halen. Hierdoor voorkom je dat er iets tussen je banden gaat vastzitten. Let tijdens de aankoop van de rollator ook goed op de banden. Grotere banden gaan namelijk makkelijker over obstakels heen dan gewone banden. De Gemino 60 is hier een voorbeeld van. Lees hier meer informatie over onze buitenrollator: Gemino 60.

Buiten lopen met de rollator

Til tijdens het lopen je voeten altijd goed op om te voorkomen dat je struikelt. Bij lange wandelingen en voor extra stevigheid kan je het beste wandelschoenen dragen. Maak altijd gebruik van de trapdop om stoepen op en af te gaan. Duw de rollator nooit tegen de stoeprand aan, maar zet in plaats daarvan je voet op de trapdop. Hierdoor gaan de voorwielen van de rollator de lucht in en kan je eenvoudig de voorbanden op de stoep plaatsen. Duw daarna de rollator naar voren totdat de rollator op de stoep staat. Nu kan je zelf ook op de stoep stappen en je wandeling weer voortzetten. Tijdens het maken van wandelingen kan je vermoeid raken. Maak bij vermoeidheid gebruik van het rollatorzitje om uit te rusten. Of ga rustig op een bankje zitten als deze aanwezig is. Let op dat je eerst de rollator in de parkeerstand zet, voor je erop gaat zitten! Zo voorkom je dat de rollator van je wegrolt. Voor extra comfort kan je een rugsteun op je rollator plaatsen.

Het weer en de rollator

Het weer heeft ook een groot invloed op jouw veiligheid. Houd het weerbericht daarom altijd goed in de gaten voor je het huis uit gaat. Bij hevige wind is het verstandig om thuis te blijven. Je kan namelijk door de wind je evenwicht verliezen en vallen. Moet je per se het huis uit? Ga dan met begeleiding op pad of maak zoveel mogelijk gebruik van het vervoer. In de zomer kunnen bepaalde delen van de rollator snel heet worden. Laat de rollator daarom niet te lang in de zon staan. In de herfst is er een uitglijdgevaar door de natte bladeren. Let dus goed op de weg en loop rustig naar je bestemming toe. Houd je beide handen aan de duwhandvatten en rem zachtjes als je merkt dat je te snel gaat. Begint het buiten te regenen net dat je op het punt stond om naar buiten te gaan? Koop een rollator paraplu om zo alsnog met beide handen aan de rollator te kunnen lopen.

Een kort overzicht voor het veilig buitengebruik van de rollator

  • Let goed op obstakels
  • Maak regelmatig de banden van de rollator schoon
  • Koop een rollator met grote banden
  • Til je voeten goed op en draag eventueel wandelschoenen voor extra stevigheid
  • Maak altijd gebruik van de trapdop om stoepen op en af te gaan
  • Maak gebruik van het rollatorzitje om uit te rusten
  • Houd het weerbericht goed in de gaten