Improving people's lives blog > Gezondheid > 5 tips voor ouderen bij warm weer

5 tips voor ouderen bij warm weer

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Een vrolijk zonnetje tovert op vele gezichten een stralende lach. Maar wanneer de temperaturen te veel stijgen, is het goed om alert te zijn. Warm weer of zelfs extreme hitte kan gevaarlijk zijn voor mensen. Vooral op een latere leeftijd vraagt warm weer om wat extra voorbereiding. Sunrise Medical ondersteunt je graag en deelt daarom aan aantal tips voor ouderen tijdens het warme weer. Of voor wanneer je met de rollator op pad gaat tijdens warme dagen.

Tip 1: Blijf hydrateren

Een van de belangrijkste tips voor bij warm weer is om gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en zorg ervoor dat je niet uitdroogt. Door de warmte verlies je waarschijnlijk meer vocht door het zweten. Daarom is het van belang dat je extra water binnenkrijgt. Vermijd op warme dagen alcohol, omdat dit een uitdrogend effect heeft. Drink lekker water, thee zonder suiker of sterk verdunde limonade. Voor sommige ouderen is extra hydrateren bij warm weer iets lastiger. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk waarvoor je medicijnen slikt, hartfalen of andere medische indicaties met een vochtbeperking? Overleg dan kort met je arts hoe je dit het beste aanpakt.

Tip 2: Vermijd de volle zon

Wanneer het buiten heel warm is en de zon fel schijnt, dan kunnen ouderen het beste de hitte vermijden. Blijf daarom binnen tijdens de warmste uren van de dag. Vaak is dit tussen 12.00 en 17.00. Wil je toch naar buiten? Zoek dan voornamelijk de schaduw op. Bedek daarnaast je hoofd met een hoed of pet voor extra bescherming. Ga je met een rollator op pad? Gebruik dan een rollatorparaplu voor extra bescherming tegen de felle zon.

Tip 3: Ga voorbereid op pad

Wil je graag naar buiten tijdens warm weer? Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de hitte. Met extreme warmte is het advies om fysieke inspanningen te beperken. Daarom is het prettig als je bij warm weer kan zitten op je rollator, door een rollatorsteun te gebruiken. Neem daarnaast een rollatortas mee. Hierin kan je alle belangrijke spullen meenemen, zoals een flesje water, een tube zonnebrand of een hoofddeksel.

Tip 4: Eet gezond en regelmatig

Met het warme weer trekt bij ouderen soms de eetlust weg. Toch is het heel belangrijk om jouw lichaam goed te blijven voeden. Eet daarom ook bij warm weer voldoende én gevarieerd. Bij een verminderde eetlust is een lichte maaltijd een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan een salade of een soepje. Groenten en fruit bevelen wij extra aan, omdat deze veel vitamines, zouten en vocht bevatten.

Tip 5: Houd het hoofd koel

Tijdens warm weer is verkoeling voor ouderen belangrijk. Zorg daarom dat de woning niet te heet is. Houd ramen en deuren gesloten, draai het zonnescherm uit of houd de gordijnen dicht en verkoel eventueel met een airco of ventilator. Daarnaast is luchtige, lichte kleding het beste voor op warme dagen. Heb je meer verkoeling nodig? Dan is een voetenbadje of een koel washandje heel verfrissend.

Ouderen tijdens een hittegolf

Wanneer de temperatuur 4 dagen lang boven de 27 graden is, treedt het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking. Dit is hét moment om extra alert te zijn. Zorg op deze dagen goed voor jezelf en houd een oogje in het zeil voor kwetsbaren om je heen. Tijdens extreme hitte, zoals bij een hittegolf, hebben ouderen meer kans op medische problemen zoals uitdroging.

Heb je hulp nodig tijdens de hitte? Schakel dan iemand in je omgeving in. Overleg bijvoorbeeld met je arts over hoeveel je het beste kan drinken. Heb je één van de onderstaande symptomen, neem dan contact op met hulpdiensten.

Tekenen van dehydratatie zijn als volgt:

  • Hoofdpijn
  • Droge mond en veel dorst
  • Vermoeid en zwak
  • Duizelig en snelle polsslag
  • Misselijkheid
  • Kramp
  • Rode vlekken