Toegankelijk Australië

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Zin in een mooie en verre reis? In Australië is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in toegankelijk toerisme. Het land biedt een ruime keuze aan rolstoelvriendelijke vakantiebestemmingen, vakantieverblijven en excursies. Iets voor jou?

Toegankelijk reizen

Wil je eens echt wat anders? Niet elk land is even geschikt als vakantiebestemming voor rolstoelers. Oké, er zijn altijd diehards die de primitiefste omstandigheden niet schuwen. Maar de meesten kiezen toch voor een minimum aan comfort, reisgemak en zekerheid. Australië is een geweldige bestemming, met alle voorzieningen die je nodig hebt om er een avontuurlijke, maar ook relaxte vakantie van te maken. De dienstverlening van vervoerders, hotels en touroperators heeft zich sterk ontwikkeld de laatste jaren. Toegankelijkheid krijgt veel aandacht!

De betere Australische luchtvaartmaatschappijen bieden faciliteiten zoals rolstoelen, hulp bij transfers op het vliegveld of speciale instapmogelijkheden. Ze kunnen vaak ook inspelen op andere speciale wensen, zoals dieetwensen of een zuurstofvoorziening aan boord.

Verschillende reisaanbieders bieden de mogelijkheid om (vanuit Nederland of ter plekke) een vakantie op maat samen te stellen, afgestemd op jouw behoeften en wensen. Als je met de rolstoel reist kan daar dus rekening mee worden gehouden. Je kan ook een beroep doen op een gespecialiseerde reisbureau zoals Special Care Travel en CareAway Tours Australia die zich volledig richten op toegankelijk toerisme.

Online je reis naar Australië plannen

Er is bij Australische touroperators, hotels en toeristische trekpleisters dus een groeiende aandacht voor inclusief toerisme dat rekening houdt met de eisen en wensen van verschillende mensen. Toch blijft een goede voorbereiding en planning belangrijk. Wat dat betreft is het niet anders dan in Nederland of Europa. Verzeker je ervan dat aan jouw wensen kan worden voldaan en maak goede afspraken.

Met een goede planning vooraf kan je met een gerust hart op reis en zorgeloos genieten van de prachtige stranden, mooie citytrips of een bezoek aan de Australische ‘outback’ en natuurparken.

De outback van Australië.

Gelukkig vind je tegenwoordig online een schat aan informatie die je kan helpen je reis te plannen:

  • reviews van andere reizigers met een beperking
  • beschrijvingen van excursies en trips van diverse reisorganisaties
  • website links naar (gespecialiseerde) autoverhuurbedrijven
  • overzichten van hotels en andere vakantieverblijven (inclusief faciliteiten die voor jou van belang kunnen zijn zoals de beschikbaarheid van rolstoeltoegankelijke kamers, aangepaste badkamers, etc.).

Reistips en handige links

De hotels van veel internationale hotelketens in Australië zijn toegankelijk gemaakt voor een breed publiek met voorzieningen zoals ruime doorgangen, hellingbanen en (rolstoel)liften. Via de websites van deze hotelketens vind je het hotel en de kamer die bij je passen.

Hou je van zon en zee? Wat dacht van je van een cruise om Australië beter te leren kennen? Via het internationale DisabledHolidays boek je cruises langs de prachtige kusten van Australië. Aan boord zijn allerlei faciliteiten en activiteiten om je te vermaken. De website biedt uitgebreide informatie over de voorzieningen aan boord. Overigens vind je op deze website aan de hand van handige filters ook snel meer informatie over vakantie-accommodaties op het Australische vasteland.

Australië ontdekken via een cruise.

Leisure Options is een gespecialiseerde reisaanbieder met dertig jaar ervaring in reizen met (medische) assistentie. Zij bieden zowel groepsreizen als individuele reizen aan. De vakantieprogramma's die Leisure Options aanbiedt zijn afgestemd op lokale, nationale en internationale vakantieperiodes. Op de website kan je aangeven wat voor soort assistentie je zoekt (zie ook de checklist hieronder).

Op zoek naar een huurauto om zelf op pad te gaan? Bij gespecialiseerde autoverhuurbedrijven zoals Disability Hire Vehicles of Wheel Away kan je rolstoeltoegankelijke auto’s en busjes huren voor je vakantie. Of je nu met z’n tweeën reist, met het gezin of met een grotere groep met meerdere rolstoelers, er zijn diverse mogelijkheden!

Kijk voor handige links ook eens op de website van Tourism Australia over toegankelijk toerisme (accessible tourism).

Checklist: welke voorzieningen en assistentie heb je nodig?

1. Voorzieningen op gebied van persoonlijke verzorging en assistentie
Het kan zijn dat je ADL-hulpmiddelen of ADL-assistentie nodig hebt op vakantie: bijvoorbeeld voor het in en uit bed komen, wassen en aankleden en een toiletbezoek. Daarnaast heb je misschien assistentie nodig voor bepaalde vakantie-activiteiten, want sport, spel en ontspanning horen er natuurlijk bij!

2. Voorzieningen op gebied van toegankelijkheid
Als je gebruik maakt van een rolstoel of rollator is het van belang dat gebouwen en vervoersmiddelen toegankelijk zijn en bijvoorbeeld uitgerust zijn met voldoende brede (drempelvrije) deuren, hellingbanen en een lift.

Ook een toegankelijk zwembad, strand of attractie kunnen tot je wensenlijst behoren.

3. Voorzieningen op gebied van mobiliteit
Als je beperkt mobiel bent kan je tilassistentie nodig hebben of hulp van iemand die je rolstoel voortduwt, bijvoorbeeld om bij je gate te komen op het vliegveld.

Een roadtrip plannen door Australië.

Een checklist is een goede basis om je vakantie te gaan plannen of om een reisbureau zoals Leisure Options je reis te laten uitstippelen. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking is Australië een ideale bestemming voor een onvergetelijke verre vakantie vol natuur, cultuur en avontuur. Er is volop online-informatie te vinden over al het schoons dat je kan bezoeken en over de voorzieningen ter plekke.

Stuur ons gerust een vakantiefoto als je er bent!

Afbeeldingen van LeutherCommerceWallula en PIX1861 via Pixabay