Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Toegankelijk Verenigd Koninkrijk

Toegankelijk Verenigd Koninkrijk

Geplaatst:

Delen:

Het is weer de tijd van het jaar waarin de meeste mensen er gewoon even tussenuit willen en/of op vakantie willen gaan, al is het maar voor een lang weekend. Het Verenigd Koninkrijk is misschien wel een optie, maar wat zijn de beste vakantiebestemmingen daar als je een mobiliteitsbeperking hebt?

Britse vakanties

Er even op uit trekken in het Verenigd Koninkrijk is een uitstekende keuze, want het heeft een gevarieerd landschap. Van uitgestrekte stranden tot een heuvelachtig platteland en van pittoreske dorpjes tot indrukwekkende steden. Relaxen aan het strand van Brighton, genieten van de natuur in Lake District, een museum in London met zijn omvangrijke historie bezoeken en nog veel meer, het kan allemaal binnen een paar uur reizen. Het is goed om te weten dat steeds meer hotels, vakantiebestemmingen en het vervoer toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Tour Schotland

Schotland is zeker een bezoekje waard. Het heeft onder andere grote kastelen, geheime whiskystokerijen, een ruige kust, pubs met levendige muziek en mooie musea. En wat dacht je van steden zoals Edinburgh, Stirling, Aberdeen en Glasgow. Kortom, in Schotland is genoeg te beleven!

Je zou denken dat het niet mogelijk is om met je rolstoel of scootmobiel een fort uit de 12e eeuw te bezoeken. Maar als je de kinderkopjes aandurft dan zijn zowel het kasteel van Edingburgh als het nationale oorlogsmuseum verrassend toegankelijk. Diverse organisaties bieden maatwerk of begeleidende reizen voor mensen met een beperking aan zoals Schotlandopmaat of picture vakanties. Op de site van visitscotland vind je allerlei toegankelijke accommodatieopties, inclusief gestroomlijnde hotels in het stadscentrum, milieuvriendelijke toevluchtsoorden en luxueuze landhuizen.

Bezoek een musical in Londen

Engeland is in vergelijking met andere Europese landen goed toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het blad SAGA heeft een Top 10 gemaakt van de meest toegankelijke attracties in 10 Britse steden.

De hoofdstad Londen is zeker een bezoekje waard. De bezienswaardigheden in deze stad zijn veelal rolstoelvriendelijk. De meeste musea hebben een rolstoelvriendelijke ingang, en dat geldt ook voor interessante kerken zoals St. Paul’s en Westminister Abbey. Wil je deze wereldstad eens van bovenaf bekijken? Neem dan plaats in het reuzenrad 'the London Eye', gelegen aan de oevers van de Theems. Qua vervoer is het ook allemaal prima geregeld. Zo zijn alle taxi’s en de meeste bussen uitgevoerd met een rolstoelhelling. De metro daarentegen is geen goede optie, want veel haltes zijn niet toegankelijk.

Helaas zijn veel van de theaters in Londen heel oud en nauwelijks toegankelijk. Maar heb je zin in een musical avondje, dan kan je wel terecht in het Lyceum theater.

London: de bezienswaardigheden in deze stad zijn veelal rolstoelvriendelijk.

Verken het platteland

Waarom ga je niet terug naar de natuur en verblijf je op een boerderij met Farm Stay UK? Dit bedrijf biedt toegankelijke logies en bed & breakfast-verblijven op het platteland aan. Voor jou alleen of met de hele familie. Ontspan, geniet en verken tussendoor het platteland en zijn omgeving.

Bezoek de kust

De Engelse kust leent zich uitstekend voor een roadtrip. Een relaxte autovakantie waarbij jij het tempo bepaalt en de plekken waar je wilt stoppen. Bekijk vooraf welke stranden toegankelijk voor je zijn om teleurstellingen te voorkomen. Vrbo heeft een ruim aanbod aan rolstoelvriendelijke accommodaties aan de Engelse kust en ook door heel Engeland.

De Engelse kust leent zich uitstekend voor een roadtrip.

Andere sites en links

Er zijn tal van reisorganisaties en websites die geschikt zijn voor mensen met een handicap, dus we zijn er zeker van dat je de ideale vakantie kan vinden. Je kan de hele wereld over, maar vergeet niet dat de Gelijkheidswet 2012 niet overal van kracht is. Voor vakanties verder weg, kan het nuttig zijn om cruises te overwegen of een reisorganisatie te kiezen dat gespecialiseerd is in toegankelijke vakanties. En vergeet je reisverzekering niet!

De volgende sites zijn wellicht ook interessant voor je:

Je kan er het hele jaar lekker op uitgaan. Een (korte) vakantie alleen, met je partner, kinderen of een andere metgezel doet iedereen goed. Wat het ook gaat worden, wij wensen je in ieder geval heel veel plezier! Kijk hier en hier voor meer interessante (reis)blogs.

Ben je nog op zoek naar een goede rolstoel? Een Quickie rolstoel is de perfecte reisgenoot. De elektrische rolstoel Quickie Q50 R is perfect voor het verkennen van musea en kunstgalerijen, maar ook voor in de stad. De stijlvolle Quickie Xenon² is een opvouwbare rolstoel die licht van gewicht is en makkelijk is mee te nemen.