Reizen met een katheter

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Voor mensen die gebruik maken van een katheter kan reizen nogal onplezierig en intimiderend zijn, maar beslist niet onmogelijk. Er zijn echter wel een paar kleine risico’s verbonden met bijvoorbeeld lange vluchten. Hoewel verschillende luchtvaartmaatschappijen hun eigen richtlijnen hebben met betrekking tot de beschikbare hulp, zijn er in de meeste gevallen geen problemen in dit opzicht en moet je gewoon wat basisadvies volgen.

Als je van plan bent om op vakantie te gaan en je gaat reizen met een katheter, dan moet je wel een aantal factoren overwegen die vooral van invloed zijn op het onderhoud en de reiniging van de katheter. Dit zijn over het algemeen hygiëne maatregelen die je moet nemen met name tijdens je vlucht of transport. Daarnaast moet je rekening houden met jouw gezondheid tijdens de reis en voorkom onplezierige situaties of infecties.

Tips voor het reizen met een katheter

Hieronder een aantal tips voor het inpakken van je bagage en voor tijdens de reis, zodat je trip zo goed en soepel mogelijk verloopt.

Blaaskatheters bestaan uit een buis van flexibel materiaal, die in de blaas wordt ingebracht om ervoor te zorgen dat de urine uit de blaas kan lopen en opgevangen wordt in een urinezak. Aangezien veel mensen met een beperkte mobiliteit dit gebruiken, maken ze zich soms zorgen over het reizen met een katheter, bijvoorbeeld aan boord van een vliegtuig.

Het is geen probleem om te vliegen met een katheter en dit zorgt over het algemeen niet voor complicaties. Dankzij de flexibiliteit van de blaaskatheter en de urineopvangzakken die aan het been zijn vastgemaakt, kunnen mensen die een katheter gebruiken hun dagelijkse activiteiten zonder problemen uitvoeren en zonder dat andere mensen merken dat ze een katheter dragen.

In alle gevallen, vooral bij zeer lange reizen, wordt het gebruik van een permanente katheter aanbevolen. De opvangzak hoeft dan niet iedere twee of drie uur geleegd te worden, met name als je reist per trein of vliegtuig omdat de toiletten meestal klein en moeilijk toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Ons algemeen advies luidt: gebruik een urineopvangzak die je makkelijk kan verbergen. Als het moet kan je reisgenoot de urinezak probleemloos voor je leegmaken in het toilet, mocht dit nodig zijn.

Veel mensen die een urinezak gebruiken zijn bang dat de druk die gepaard gaat met het reizen per vliegtuig ertoe kan leiden dat de zak scheurt en gaat lekken. Dit soorten problemen zouden niet voor mogen komen, aangezien druk geen invloed heeft op vloeistoffen.

Passagiers in het vliegtuig

Waar moet je rekening mee houden voordat je op reis gaat

Voordat je gaat reizen met een katheter, willen wij je graag het volgende advies geven:

  • controleer de algemene voorwaarden van de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij
  • als je je koffer inpakt, zorg ervoor dat je altijd extra hulpmiddelen bij je hebt
  • gebruik hydrofiele wegwerp-katheters voor lange reizen en verre bestemmingen
  • Is de waterkwaliteit slecht in het lang van bestemming neem dan eenmalige katheters met een zakje met striel water of gel in de verpakking mee. 
  • zorg ervoor dat je in je handbagage een aantal reinigings- en desinfecterende producten bij je hebt
  • als je met een blaaskatheter reist kunnen vochtige doekjes ook handig zijn in noodgevallen
  • met betrekking tot de katheter en het materiaal om deze te reinigen, raden we je ook aan om een verklaring van je dokter/huisarts in je handbagage te stoppen en een document van de leverancier van de katheter, waarin vermeld staat waarom je deze materialen in je bagage moet meenemen.

De LoFric Hydro-Kit, een alles-in-één hydrofiele katheterset van Wellspect voor mensen in een rolstoel.
De LoFric Hydro-Kit, een alles-in-één hydrofiele katheterset van Wellspect voor mensen in een rolstoel.

Waar moet je rekening mee houden tijdens je reis

Belangrijke aanbevelingen om op de meest comfortabele manier met een katheter te reizen per vliegtuig of trein zijn:

  • Voorkom dat de zak boven heuphoogte zit of wordt getild, omdat de urine anders niet weg kan lopen wat weer kan leiden tot infecties.
  • Voorkom dat er aan de katheter en/of urineopvangzak wordt getrokken. Om de katheter op zijn plaats te bevestigen, raden we aan hypoallergeen tape in de schaamstreek te gebruiken. De urineopvangzak moet vervolgens op kuithoogte worden geplaatst. Let op: het is belangrijk dat de riem nooit gebruikt wordt als ondersteuning voor de opvangzak.
  • Zorg ervoor dat noch de katheter, noch de zak op enige wijze gedraaid of platgedrukt wordt.
  • Drink voldoende water (twee tot drie liter per dag, tenzij anders is voorgeschreven door een dokter of huisarts) om urineproductie te vergemakkelijken en om te voorkomen dat urine zich concentreert, waardoor het moeilijker weg kan lopen en het risico op infectie vergroot.
  • Overleg met je dokter of huisarts over het gebruik van een stop voor de urineopvangzak. Als je deze gebruikt, moet je de katheter gesloten houden en de zak iedere keer leegmaken als je voelt dat je moet plassen. Voordat je de stop weer terugplaatst, moet je deze altijd eerst wassen met zeep en water.
  • Als je er behoefte aan hebt om de luchthaven, beveiliging of bemanningsleden op de hoogte te brengen van je situatie, doe dit dan objectief en altijd naar eigen goeddunken. Zodat zowel jij als je medereizigers zich er comfortabeler bij voelen.
  • Vergeet ook tijdens je verblijf niet je handen te wassen met water en zeep vóór en na het hanteren van de katheter of urinezak. Verwijder de katheter altijd op de aangegeven datum (als deze permanent is).

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Als je met een katheter reist willen wij je tenslotte aanraden om bij aankomst op je bestemming een dokter te raadplegen als je last hebt van het volgende:

  • Je hebt symptomen die verband houden met een urineweginfectie (koorts, koude rillingen, branderig gevoel in de blaas of urine met een sterke en onaangename geur).
  • Je voelt dat de katheter verstopt zit.
  • Er is per ongeluk aan de katheter getrokken en de urine komt niet meer naar buiten.
  • Je merkt dat er bloed zit in de katheter.
  • De hoeveelheid urine is veel meer of minder dan normaal.

We hopen dat deze tips voor het reizen met een katheter nuttig waren.

Alvast een goede reis en veel plezier!

 

Foto's via onze partner Wellspect.