Improving people's lives blog > April 2019 > Een dagje naar het museum

Een dagje naar het museum

Geplaatst:

Delen:

Heerlijk even rondneuzen, verdwalen in het verleden, in een eigenzinnig beeldwerk of in een mooi schilderij. Even cultuur opsnuiven en dat kan je het beste doen in een museum.

In Nederland hebben we allerlei soorten musea over het hele land verspreid. Gelukkig bieden zij ook faciliteiten aan voor mensen met een beperking, zoals audiocommentaar, toegang voor bezoekers met een hulphond, rolstoellift, elektrische deuren en het huren van rolstoelen.

Helaas zijn er ook nog veel locaties en openluchtmusea die niet aangepast zijn of kunnen worden. Je kan er simpelweg niet komen of je hebt speciale ondersteuning nodig en daar zit je niet (altijd) op te wachten.

Rolstoelvriendelijke musea

Het Rijksmuseum

Iedereen in Nederland kent wel het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier kan je onder andere het belangrijkste werk van Rembrandt bewonderen, waaronder zijn beroemste schilderij de Nachtwacht.

Maar er is nog veel meer te zien. Het museum neemt je me door de Nederlandse geschiedenis met meer dan 8000 objecten. Van religieuze schilderijen uit de Middeleeuwen tot de Mondriaanjurk en de FK 23 Bantam - een revolutionair gevechtsvliegtuig - uit de twintigste eeuw.

Ongekend is de collectie uit de hoogtijdagen in de Nederlandse geschiedenis; de Gouden Eeuw. Meer dan dertig zalen zijn gevuld met de rijkdom van die tijd.

Ook worden er regelmatig evenementen voor kinderen georganiseerd, dus een perfect uitstapje voor het hele gezin.

Het Rijksmuseum in Amsterdam.

Oorlogsmuseum Overloon

De Slag bij Overloon was zo fel en bloedig dat deze nooit vergeten mag worden. Het museum heeft een vaste tentoonstelling en toont hoe het zo ver heeft kunnen komen dat meer dan vijftig miljoen mensen zijn gestorven tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Er is aandacht voor de bevrijding, de Slag om Overloon, het gewone leven tijdens de oorlog, het verzet, de vervolging maar ook D-Day en Operatie Market Garden.

Het Oorlogsmuseum Overloon is enorm en heeft meer dan honderden voer-, vaar- en vliegtuigen. Je komt echt ogen te kort! Dit museum is geschikt voor kinderen, volwassenen, ouderen en gehandicapten.

DAF Museum

Altijd al interesse gehad in auto’s? Dan is het DAF Museum helemaal geweldig voor je. Je valt van de ene verbazing in de andere. Beneden staan de vrachtwagens opgesteld met extra aandacht voor de mijlpalen van de DAF geschiedenis. Op de galerij boven staan bijzondere personenwagens, waaronder een aantal prototypen die nooit in productie zijn gegaan. Er is ook een leuk dorpsplein waar je gezellig wat kan gaan drinken.

Het DAF Museum in Eindhoven.

Museum van papierknipkunst

Het Museum van Papierkunst presenteert orginele nationale en internationale papierknipkunst in vele onderwerpen van bekende en minder bekende kunstenaars.

De snij- en knipkunst komt oorspronkelijk uit China en verspreidde zich ook in West-Europese landen, waaronder Nederland. Het museum toont een overzicht van 3 eeuwen knipwerken, maar ook recent gemaakt werk.

Industriemuseum

In het centrum van Gent, vlakbij de Vrijdagsmarkt, staat het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw en voormalig katoenfabriek die grote en kleine verhalen van de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven wekken. Verschillende generaties van ondernemers, handelaars en arbeiders nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

Een verrassend veelzijdige collectie van internationale allure, sprekende beelden, historische filmpjes, merkwaardige objecten en pakkende verhalen maken het industriële verleden springlevend en prikkelt het de nieuwsgierigheid.

Industriemuseum in Gent, België.

Ikonenmuseum

Het Ikonenmuseum ligt op een prachtige locatie in het historisch centrum van de oude Hazestad Kampen. In het museum, dat gevestigd is in een historisch klooster, kan je religieuze iconen zien uit de Oosters-orthodoxe Kerk.

Het museum heeft een permanente collectie van 150 iconen met onder andere afbeeldingen van Christus, de heiligen en hoogfeesten. Een indrukwekkende collectie in een mooie omgeving.

Dit is natuurlijk slechts een handje vol mogelijke musea. Op verschillende websites, waaronder Museum4all.eu en Dagjeweg.nl vind je nog veel meer leuke en interessante musea.

Andere leuke uitstapjes

Madurodam

De kleinste stad van Nederland, groot in heel Europa! Madurodam vertelt het grote verhaal van Nederland. Een stad vol miniaturen, doe-dingen en attracties voor het hele gezin. Ga terug in de tijd en bekijk hoe Nederland ontstaan is. Ontdek alles over vliegen of wek windenergie op. Geniet van de schitterende bloemen en kom meer te weten over Hollandse kazen. Er is genoeg te beleven voor iedereen.

Madurodam in Den Haag.

Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is het leukste en fleurigste uitstapje van het jaar! Dit jaar staan er maar liefst 7 miljoen bloembollen in bloei en wel 800 verschillende soorten tulpen. Dit is een unieke en kleurrijke belevenis! Ook zijn er spectaculaire bloemenshows, schitterende tuinen, unieke kunstwerken en superleuke evenementen.

De Keukenhof is een leuk uitje voor het hele gezin! Kinderen kunnen zich vermaken met een gratis speurtocht, op de kinderboederij, in het doolhof en in de speeltuin. De Keukenhof heeft genoeg te bieden!

Mocht je nu zelf een leuke museumtip of uitstapje hebben? Laat het ons dan zeker weten en stuur je tip dan naar marketing@sunrisemedical.nl.

En wanneer je op zoek bent naar een goede rolstoel, dan kan je ook eens een uitstapje maken naar een van onze Experience Centers. Hier kan je op je gemak en onder professionele begeleiding verschillende rolstoelen bekijken en uitproberen!

Foto's via Wikimedia Commons.