Improving people's lives blog > Toegankelijkheid en vervoer > Solliciteren met een handicap [5 tips]

Solliciteren met een handicap [5 tips]

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Het vinden van een baan is voor iedereen een uitdaging, maar vooral voor mensen met een beperking. Laat je daardoor vooral niet weerhouden! In dit artikel willen we je graag wat handige tips en informatie geven met betrekking tot het maken van een cv en hoe je je kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Het maken van een goede curriculum vitae

Je curriculum vitae (cv) is het eerste wat een bedrijf ziet als je solliciteert op een vacature en de informatie die wij hierin vermelden is zeer belangrijk.

Een cv moet persoonlijke en/of contactgegevens (naam, nationaliteit, adres, telefoonnummer, e-mailadres, etc.) bevatten en natuurlijk ook opleidingsgegevens (welke opleidingen/cursussen je hebt gevolgd, welke kwalificaties je hebt behaald, andere vaardigheden en kennis). Zorg ervoor dat je opleidingsgegevens relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Mensen met een handicap of chronische ziekte vragen zich vaak af of zij dit moeten vermelden in hun cv. Dit hangt natuurlijk af van de situatie en hoe je daar zelf over denkt. Het vinden van een baan is al moeilijk genoeg en daarom raden wij je aan om alleen iets over jouw gezondheid te vertellen, als de beperking die je hebt ook van invloed is op de werkzaamheden die je moet uitvoeren in het kader van de functie. Als dit niet het geval is dan hoef je dit niet direct te vermelden. Als je beperking wel van invloed is, dan moet je dit wel melden maar probeer dit zo laat mogelijk in de sollicitatieprocedure te doen. Het is namelijk belangrijk dat eerst jouw kwaliteiten benadrukt worden en waarom jij geschikt bent voor deze functie. Dit voorkomt vaak ook vooroordelen.

Zorg dat je CV compleet en foutloos is.

Redenen om wel of niet over je gezondheid te vertellen

Dit is altijd heel persoonlijk. Sommige mensen willen dit graag meteen vertellen, anderen wachten hier liever nog even mee. Er zijn verschillende redenen om wel of niet over je gezondheid te vertellen.

Redenen om het wel te vertellen:

  • Je hebt een zichtbare beperking
  • Je wilt graag over je beperking vertellen
  • Je wilt graag open zijn over je gezondheid
  • Als het bedrijf waar je solliciteert specifiek vraagt om mensen met een beperking
  • Als het bedrijf waar je solliciteert speciale afspraken heeft met integratiecentra, waardoor zij in aanmerking komen voor subsidies (in dit geval raden wij je ten zeerste aan om je beperking te specificeren).

Redenen om het niet te vertellen:

  • Als je niet wilt dat je beperking een rol speelt bij de selectie
  • Je beperking geen invloed heeft op je functioneren

Let wel op, je bent niet verplicht om je beperking op te nemen in je cv of andere medische gegevens te vermelden. Maar het is wel belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk bent en geen gegevens achterhoudt die van belang kunnen zijn voor de functie waarop je solliciteert. Maar het is en blijft een persoonlijke beslissing.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk! Maar hoe kan je dit het beste doen?

  • Probeer meer informatie te krijgen over het bedrijf
  • Bekijk veel gestelde sollicitatievragen
  • Bedenk een aantal vragen die je zelf wilt stellen
  • Overweeg wat je wel of niet wilt vertellen over je beperking
  • Bespreek de sollicitatie met vrienden en/of familie

Daarnaast is het belangrijk dat je een goede sollicitatiebrief schrijft. Deze brief kan ertoe leiden dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom moet je in de brief uitdrukkelijk aangeven waarom je deze baan wilt en waarom je geschikt bent voor deze functie. Het is waarschijnlijk beter om je beperking niet in deze brief te vermelden, tenzij het bedrijf juist op zoek is naar mensen met een handicap.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om je potentiële werkgever persoonlijk te ontmoeten, dus zorg ervoor dat je een goede eerste indruk maakt.

Het is belangrijk dat je op tijd bent en er verzorgd uitziet. Als je beperkt bent in je mobiliteit raden wij je aan om de locatie, waar het sollicitatiegesprek gehouden wordt, een paar dagen van te voren te bezoeken om te controleren of er bepaalde barrières voor je zijn. Neem altijd een kopie mee van je cv, diploma’s, certificaten en, indien van toepassing, je medische verklaring met betrekking tot je beperking. Als je een aanbevelingsbrief hebt van een vorige werkgever, neem deze dan ook zeker mee!

Tijdens het sollicitatiegesprek worden er allerlei vragen gesteld door de werkgever. Bijvoorbeeld waarom je deze baan graag wilt en wat je zo geschikt maakt voor deze functie. Probeer deze vragen zo beknopt en duidelijk mogelijk te beantwoorden. De werkgever mag je echter geen vragen stellen over je gezondheid of ziekteverzuim in het verleden.

Als je je beperking niet vermeld hebt op je cv dan is dit misschien een onderwerp om te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op een aantal vragen over je functionele vaardigheden en hoe deze van invloed kunnen zijn op de werkzaamheden en welke beperkingen en mogelijkheden deze met zich mee kunnen brengen. Als je de gelegenheid krijgt, kan je tijdens het sollicitatiegesprek misschien ook vermelden dat er subsidies zijn waar het bedrijf voor in aanmerking komt als zij je in dienst nemen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je bekend bent met deze subsidies en de voorwaarden hiervan. Neem altijd je cv mee, zodat je weet welke punten erop staan.

Het ondertekenen van het arbeidscontract.

5 sollicitatietips

Tip 1: Weet waar je solliciteert
Als je solliciteert bij een bedrijf dat een brede mix aan personeel belangrijk vindt, dan vergroot dit je kansen om te worden aangenomen.

Tip 2: Vraag advies
In Nederland zijn er allerlei instanties die mensen met een beperking helpen om een baan te vinden. Bijvoorbeeld onbeperkt aan de slag of Studeren & Werken op Maat. Op de site van de rijksoverheid vind je ook allerlei nuttige informatie.

Tip 3: Ga altijd uit van je eigen kwaliteiten!
Vermeld altijd eerst de dingen waar je goed in bent en laat zien dat je gemotiveerd bent om te werken!

Tip 4: Speel open kaart
Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn over je beperking, vooral als deze van invloed is op je werkzaamheden. Anders komt men hier later toch wel achter.

Tip 5: Geloof in jezelf en heb geduld
Het is belangrijk om nooit op te geven, ook niet als je wordt afgewezen. Als je in jezelf gelooft dan zul je uiteindelijk een baan vinden die perfect bij je past.