Improving people's lives blog > Ouder en kind > Aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking

Aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Aangepast speelgoed voor een jeugd vol plezier

Spelen is een essentieel onderdeel van het leven van een kind. Behalve dat het leuk is, is het ook een onmisbare factor bij het leren. In het geval van kinderen met een beperking, is aangepast speelgoed een bijzonder belangrijk hulpmiddel. Het helpt met het opbouwen van zelfvertrouwen en de ontwikkeling van de vaardigheden van het kind.

Waarom is er aangepast speelgoed nodig voor kinderen met een beperking?

In 1959 erkende de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties spelen als Ć©Ć©n van de rechten van het kind. Spelen stelt kinderen in staat om de wereld om hen heen te begrijpen, te leren om met anderen om te gaan en te experimenteren met hun eigen mogelijkheden, het bevordert daardoor de groei en ontwikkeling.

Echter, zonder geschikte middelen kan spelen een uitdaging zijn. Veel kinderen met een beperking hebben geen toegang tot speelgoed dat is aangepast op hun behoeften. Aangepast speelgoed voor deze kinderen, dat aan specifieke eisen moet voldoen, is belangrijk voor het creĆ«ren van een toegankelijke maatschappij waarin alle kinderen, met of zonder beperking, speelgoed kunnen delen en samen kunnen spelen. Gelijke kansen en effectieve integratie.  

Daarom leveren fabrikanten, door middel van het produceren van speelgoed voor kinderen met speciale behoeften, een constructieve en progressieve bijdrage aan het bouwen van een echt toegankelijke maatschappij.

Wat is aangepast speelgoed?

Aangepast speelgoed is speelgoed dat fysiek is veranderd om het geschikt te maken voor gebruik door kinderen met een handicap. Sommige van deze veranderingen zijn simpel, zoals klittenband aanbrengen om ervoor te zorgen dat speelgoed niet uit hun handen glipt; anderen zijn meer complex, zoals het vertalen van visuele en geluidseffecten, wat een veel gebruikte aanpassing is in educatief speelgoed voor kinderen met speciale behoeften.

Door de grote verschillen in soorten en gradaties van handicaps, is het vaststellen van algemene richtlijnen voor aangepast speelgoed een complexe taak; maar het moet zeker voldoen aan de volgende basiscriteria:

 • een ontwerp dat voor iedereen werkt: elk kind zou dit speelgoed moeten kunnen gebruiken, waardoor het verschil tussen aangepast en niet aangepast speelgoed wordt geminimaliseerd
 • veelzijdigheid: speelgoed moet voorzien in verschillende soorten interacties, zodat het inspeelt op de behoeften van elk kind
 • flexibiliteit: speelgoed aanpassen aan de leeftijd en het leertempo van elk kind
 • veiligheid: aangepast speelgoed moet voldoen aan alle veiligheidsnormen die van toepassing zijn op speelgoedproductie

Soorten aangepast speelgoed

Er zijn verschillende soorten aangepast speelgoed, omdat elk kind anders is en dus andere behoeften heeft. Dit zijn de meest voorkomende soorten:

 • speelgoed voor beweging: het kind in principe aanmoedigt om een actie meerdere keren te herhalen
 • symbolisch speelgoed: impliceert dat een voorwerp een ander voorwerp vertegenwoordigt, om fantasierijk spelen aan te moedigen
 • speelgoed met onderdelen die in elkaar passen, overlappen of stapelen
 • spellen met regels: spellen die instructies of concepten bevatten die spelers moeten volgen
 • educatieve spellen: combineren van leuke speeltijd met een goede educatieve mogelijkheid (bijvoorbeeld speelkaarten)

Bij het ontwerpen van aangepast speelgoed is het belangrijk om te letten op het soort handicap. Is de beperking visueel, auditief of motorisch? De beperking bepaalt immers de manier waarop het speelgoed gebruik wordt. Het meest voorkomende aangepaste speelgoed is:

 • met afstandsbediening en schakelaar zodat kinderen het speelgoed zelfstandig kunnen laten bewegen en aansturen
 • computer randapparatuur, de computer wordt daardoor een hulpmiddel voor spelen en leren

Aangepast speelgoed

Een paar voorbeelden van simpel aangepast speelgoed

Het aanpassen van speelgoed voor kinderen met een beperking is niet moeilijk, maar er zijn bepaalde dingen waarop gelet moet worden:

 • soort beperking
 • leeftijd
 • behoeften van het kind

Het belangrijkste doel van speelgoed voor kinderen met een fysieke en motorische beperking, is om hen te helpen om fysieke barriĆØres te overwinnen. Het speelgoed moet het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ondersteunen.

Aangepast speelgoed

Aanpassingen voor handicaps van deze soort zijn onder andere:

 • de onderste oppervlakken van het speelgoed voorzien van klittenband of klemmen zodat het niet wegglijdt tijdens het spelen
 • onderdelen en handgrepen groter maken om hantering te vergemakkelijken
 • toevoegen van touwen of stangen om het trekken en duwen van bepaald speelgoed makkelijker te maken
 • veranderen van afmetingen van onderdelen om het gebruik eenvoudiger te maken. Of elementen zoals pennen, ringen of zwengels toevoegen zodat het makkelijker is om op te pakken

Geluid, reliƫf en structuren zijn extra belangrijk voor kinderen met visuele beperkingen:

 • bordspellen moeten vertalingen van de spelregels in braille bevatten
 • indicatoren of illustraties moeten in reliĆ«f zijn gemaakt
 • toevoegen van geluidsopnames om tekstuele informatie te vervangen

Bij het aanpassen van speelgoed voor kinderen met auditieve beperkingen:

 • lever transcripties aan van alle opgenomen berichten
 • voeg elektronische hulpmiddelen toe die geluidseffecten vertalen naar andere soorten effecten die het kind kan waarnemen, zoals trillingen die variĆ«ren op basis van de geluiden die worden gemaakt door het speelgoed

Dit zijn een aantal webwinkels waar ze aangepast speelgoed en (spel)materialen verkopen:

Bij Sunrise Medical zorgen wij ook goed voor de kleintjes. Met onze lichtgewicht kinderrolstoelen en elektrische kinderrolstoelen kunnen kinderen plezier maken met hun vriendjes, zonder beperkingen. We hebben zelfs wandelwagens en buggy's in ons assortiment zitten voor peuters en kleuters!

Gerelateerde artikelen