11-4-2024

Nederland kent ruim 2 miljoen mensen met een beperking. Dit komt neer op 1 op de 9 personen. Hulpmiddelen geven mensen met een beperking een meer zelfstandig en kwalitatief beter leven.

Door wetgeving en regels zijn hulpmiddelen niet voor iedereen beschikbaar. Dit heeft direct impact op de zelfredzaamheid van miljoenen mensen.

Hulpmiddelen zetten je fysiek, mentaal en sociaal sterk in het leven. Ze zorgen voor kansengelijkheid en zelfredzaamheid. Daarnaast nemen ze een deel van het werk van onze zorgprofessionals over. Hierdoor kunnen zij ondersteuning bieden aan anderen die het kunnen gebruiken.

Hulpmiddelen zijn waardevol voor mens én maatschappij. Hierdoor doet iedereen maximaal mee in de samenleving. Het is tijd dat we anders tegen hulpmiddelen aan gaan kijken. Dat we inzien dat hulpmiddelen waarde toevoegen aan de maatschappij. Het woord hulpmiddel dekt daarom niet meer de lading.

Hulp is niet (meer) nodig met onbeperkte middelen om dingen te doen. Daarom praten wij niet meer over hulpmiddelen. Een doemiddel maakt het mogelijk. Samen zorgen we dat het huidige beeld over deze middelen verandert.

Hoe kan je in actie komen?

Met de ‘Geen hulp (meer) nodig’ campagne wil branchevereniging Firevaned en alle aangesloten bedrijven een gesprek starten. Jij kan dit initiatief steunen door het pleidooi te tekenen en zorg ervoor dat we in Nederland anders tegen hulpmiddelen aan gaan kijken. Teken het pleidooi op www.doemiddel.nl.