Birgit Skarstein

"Actief zijn is leven!"

Ik doe aan roeien en langlaufen en ben heel sociaal met een sterke sociale betrokkenheid. In totaal heb ik elf WK-medailles gewonnen ​​in beide disciplines. Verder heb ik de hoogste onderscheiding in de Noorse sport ontvangen, de Egebergs Ærespris, voor mijn prestaties op het gebied van sport en voor mijn inspanningen als boegbeeld in de Noorse samenleving.

Als 20-jarige raakte ik verlamd na een mislukte epidurale anesthesie (ruggenprik). Ik werd al snel bekend bij het Noorse volk door mijn deelname in 2011 aan NRK's ​​succesvolle tv-programma Ingen Grenser met Lars Monsen. De afgelopen tien jaar ben ik heel actief geweest in onze samenleving voor meer diversiteit en inclusiviteit en heb ik voor deze betrokkenheid een aantal prijzen ontvangen. Daarnaast ben ik nadrukkelijk in de media aanwezig, zoals bij praatprogramma's en was ik samen met Nicolai Ramm onder meer presentator voor het Sportgala in 2020.

Velen hebben mij misschien gezien in het populaire tv-programma Skal vi danse (Shall We Dance) als de eerste deelnemer in een rolstoel. Ook heb ik nationaal en internationaal de para-sport op de kaart helpen zetten en heb ik onder meer bijgedragen aan de ontwikkeling van materiaal voor zowel de breedte- als topsport. Ik maak deel uit van het Noorse Roland-team en train zoals gewoonlijk samen met Olaf Tufte & co in Årungen, net buiten Oslo. In 2021 ontving ik de Fredrikke-prijs, de ereprijs van de Norwegian Handicap Association en werd ik geëerd met de Peer Gynt-prijs. 

Op de Paralympische Spelen van 2021 in Tokyo won ik een gouden medaille op de 2000 meter roeien. Een half jaar later deed ik mee aan de Paralympische Winterspelen in Peking op het onderdeel langlaufen en behaalde ook hier goede resultaten.

birgitskarstein

Birgit Skarstein gebruikt...

QUICKIE Krypton R Vastframe rolstoel

Kom meer te weten QUICKIE Krypton R