Home / Blog / Elektrische rolstoelmobiliteit / Switch-It Vigo hoofdbesturing: Wat heb je nodig voor de installatie?

Switch-It Vigo hoofdbesturing: Wat heb je nodig voor de installatie?

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

De Switch-It Vigo hoofdbesturing is een volledig draadloze Bluetooth headset waarmee je een elektrische rolstoel kan bedienen via kleine hoofdbewegingen. In de headset zit een microfoon voor interactie met Bluetooth apparaten. In dit artikel staan we stil bij de aandachtspunten bij de installatie. Zo creëer je het gewenste resultaat voor de cliënt.

Met welke besturingssystemen voor elektrische rolstoelen kan de Vigo hoofdbesturing worden gecombineerd?

De Vigo hoofdbesturing is volledig compatibel met de elektrische rolstoelen van Sunrise Medical. Voor de headset heb je dezelfde elektronica nodig als bij andere speciale inputapparaten, zoals hoofdbesturing, kinbesturing of schakelaars. 

Onderdelen voor de bediening van de rolstoel

Met de Vigo headset worden gyroscoopsensoren dicht bij het hoofd gepositioneerd; deze interpreteren de hoofdbewegingen voor de bediening van de elektrische rolstoel. Om te zorgen dat de headset licht en onopvallend blijft, wordt er een externe gyro-link-module verbonden met de Omni2-bedieningskast; deze zit bij onze elektrische rolstoelen in een hoes met ritssluiting achterop de rolstoel. De signalen van de headset gaan naar de Cubo Bluetooth ontvangstmodule, die netjes bovenop de Omni2-display wordt gemonteerd. De Cubo stuurt de informatie via een kabel naar de Link-module. Hier wordt de input vertaald naar signalen voor de joystick, waarmee het besturingssysteem van de elektrische rolstoel alle rolstoelfuncties kan bedienen.

De Vigo geeft via Bluetooth signalen door aan de Cubo-ontvanger die ze via een micro-USB-kabel weer doorstuurt naar de Link-eenheid. Deze Link-module wordt meestal achterop de rolstoel gemonteerd.

De Vigo geeft, via Bluetooth, signalen door aan de Cubo-ontvanger die het weer via een micro-USB-kabel doorstuurt naar de Link-eenheid. Deze Link-module wordt meestal achterop de rolstoel gemonteerd.

Vigo hoofdbesturing via Omni2-module met display naar Link-module naar Cubo-module.

De Omni2-module met display en externe bedieningskast (links). De Link-module (midden) wordt verbonden met de Omni2 om de gegevens van de Cubo-module (rechts) te vertalen naar signalen voor de joystick om zo de elektrische rolstoel te bedienen.

Activering: sensor of alternatieve schakelaar in de hoofdsteun

Om de headset in- en uit te schakelen is er een externe schakelaar nodig. Deze is ook nodig om de Bluetoothverbinding te activeren en de Vigo voor elke cliënt opnieuw te kalibreren. De Vigo-set bevat een ‘hoofdsteunsensor’ die reageert op kracht en wordt aangesloten op de Cubo. Deze kan worden bevestigd aan de voorkant van de hoofdsteun pad met een neopreen hoes met straps. In sommige gevallen kan de hoofdsteunsensor ook in de hoofdsteun worden geplaatst, net onder de hoes.

Links: Losse sensor-schakelaar voor gebruik in een hoofdsteun of ander ondersteuningselement. Rechts: De sensor-schakelaar in een neopreen hoes met klittenband voor over een hoofdsteun.
Links: Losse sensor-schakelaar voor gebruik in een hoofdsteun of ander ondersteuningselement. Rechts: De sensor-schakelaar in een neopreen hoes met klittenband voor over een hoofdsteun.

Het is eventueel ook mogelijk om een andere schakelaar te gebruiken die werkt met een 3,5 mm aansluiting, zoals een button. Om Vigo in te schakelen houd je de multifunctionele knop van de Vigo-sensor op de headset 5 seconden ingedrukt.

Links: hoofdsteunsensor-schakelaar in een neopreen hoes met klittenband Rechts: button switch met het Link-It systeem.

De hoofdsteunsensor-schakelaar (links) in een neopreen hoes met klittenband wordt standaard meegeleverd. De bevestiging is aan de buitenkant van de hoofdsteun of op een andere plek op de elektrische rolstoel. Meestal gebruiken wij bij Sunrise Medical een button-switch met het Link-It bevestigingssysteem (rechts), zodat de cliënt gebruik kan blijven maken van de hoofdsteun zonder de sensor te activeren of te deactiveren.

Toegang tot andere rolstoelfuncties: geïntegreerde bewegingsschakelaar en alternatieve opties

De Vigo headset heeft een geïntegreerde infrarood bewegingssensorschakelaar waarmee je in het Omni2-menu kan komen om andere functies te bedienen, zoals zitfuncties. Deze wordt geactiveerd door gezichtsbewegingen, zoals de wangen opblazen of krachtig knipogen. Het is ook mogelijk om de headset zo in te stellen dat je na een bepaalde periode van inactiviteit automatisch in het Omni2-menu komt. Of je kan een tweede schakelaar gebruiken om te wisselen tussen functies en profielen. 

USB-dongle: programmering en muisbesturing

Daarnaast beschikt de Vigo hoofdbesturing over een externe USB-dongle. Deze steek je in de USB-poort van een computer om de instellingen van de Vigo aan te passen. En indien gewenst, om met de Vigo, direct via Bluetooth muisfuncties te bedienen. Bij elk Vigo-systeem worden de headset, gyro-Link, Cubo en USB-dongle al in de fabriek gekoppeld. Het is ook mogelijk om na aanschaf extra dongles te programmeren voor het systeem, voor gebruik met andere apparaten. Zo kan een cliënt in de ene ruimte een laptop bedienen, naar een computer in een andere ruimte rijden en het systeem daar ook blijven gebruiken.

Links: Een USB-dongle voor het programmeren en het bedienen van een computermuis. Rechts: Software om de Vigo headset te programmeren.
Links: Een USB-dongle voor het programmeren en het bedienen van een computermuis. Rechts: Software om de Vigo headset te programmeren.

Wil je meer weten over het Vigo hoofdbesturing? Of wil je als professional graag een demonstratie van een elektrische rolstoel met deze hoofdbesturing of het zelf uitproberen? Neem dan contact op met jouw product specialist! Ook hebben wij online diverse instructievideo’s of lees de volgende artikelen over de Vigo hoofdbesturing; het adviseren van een betrouwbare draadloze hoofdbesturing voor een elektrische rolstoel en de veelgestelde vragen over de Vigo hoofdbesturing.

Faith Brown

Faith Brown

Specialist klinische ergotherapie, klinisch docent | Verenigd Koninkrijk en Ierland

Faith heeft 19 jaar internationale ervaring op het gebied van zithouding en mobiliteit, waaronder een uitgebreide carrière in de Britse nationale gezondheidsdienst, evenals de particuliere en non-profitsectoren.
Jessica Presperin Pedersen

Jessica Presperin Pedersen

OTD, MBA, OTR/L, ATP/SMS - Director of Clinical Education - Noord Amerika

Heeft meer dan 40 jaar klinische praktijkervaring als ergotherapeut en heeft in alle takken van de hulpmiddelenbranche (rolstoelen en zitsystemen) gewerkt als ‘master clinician’, leverancier, productieadviseur, ontwerpmedewerker en opleider.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.