Delen:
Take it offline!
This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.
Downloaden PDF
Moderne elektrische rolstoelen zijn vaak voorzien van een uitgebreid besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat zo veel mogelijk mensen met de meest uiteenlopende beperkingen gebruik kunnen maken van de voorziening die zij zo hard nodig hebben voor hun mobiliteit. Over het algemeen beschikt zo’n besturingssysteem over een proportionele joystick waarmee de elektrische rolstoel gedoseerd bestuurd kan worden.
Naast de fysieke joystick beschikt het besturingssysteem over uitgebreide software met vele instellingen. De software geeft de cliënt de mogelijkheid om (samen met de dealer) de besturing te finetunen. Hierbij kan je denken aan zaken als het afstellen van de snelheid en acceleratie parameters en het bepalen van de uitslag en de richting van de joystick. Maar ook het makkelijk toegankelijk maken van functies door dubbele functies te programmeren (toewijsbare knoppen) onder toetsen op de joystick. Dit alles, en nog veel meer, kan gebruikt worden om de joystick zo optimaal mogelijk in te stellen voor de cliënt.
Alternatieve bedieningen
Soms is het finetunen van de standaard proportionele joystick echter onvoldoende en moet er gezocht worden naar alternatieven. Deze zogenaamde alternatieve bedieningen kan je zien als een wijziging van de joystickpositie of het soort joystick dat gebruikt wordt. Als stelregel zal altijd gezocht worden naar een lichaamsdeel dat door de cliënt het meest nauwkeurig bewogen kan worden. Het beginpunt zijn meestal de handen, omdat het gebruiken van de handen de meest voor de hand liggende manier van besturen is. Als dit niet meer mogelijk is met de standaard joystick, dan kan er gekeken worden naar licht bedienbare varianten. Deze zijn in diverse niveaus beschikbaar tot en met een variant waar geen enkele beweging noodzakelijk is. Deze variant kan al geactiveerd worden met een druk van 11 gram!
Als het gebruiken van de handen niet (meer) mogelijk is, kan er uitgeweken worden naar elk ander lichaamsdeel dat functioneel is. Bekende voorbeelden zijn hierbij een kinbesturing, waarbij een joystick zodanig geplaatst wordt dat met het bewegen van de onderkaak de elektrische rolstoel bestuurd kan worden. Maar bijvoorbeeld ook een hoofdbesturing, waarbij de beweging van het hoofd door het systeem opgepikt wordt als een joystick. Naast de kin- en hoofdbesturing kan je ook denken aan voetbesturing, elleboogbesturing, mondbesturing en er zijn ook mensen die rijden met drukknoppen die zij met diverse lichaamsdelen activeren.
Al deze vormen van alternatieve bedieningen gebruiken een brede selectie aan invoerapparaten, zoals compacte joysticks of knoppen. Het is de kunst om het juiste invoerapparaat te kiezen. Gelukkig bieden de meeste besturingssystemen de mogelijkheid om te werken met al deze invoerapparaten, zodat we ook gebruik kunnen maken van de softwaremogelijkheden. Op deze manier kunnen we cliënten maximaal in staat stellen om hun elektrische rolstoel te besturen.
Het universele Link-It bevestigingssysteem
We hebben nu gesproken over de locatie en het soort alternatieve bediening, echter valt of staat het goed werken hiervan met de manier van monteren. Vaak wordt dit voor de cliënten op maat gemaakt door het maken van beugels en montagemateriaal. Het nadeel hiervan is dat het moeilijk is om dit perfect te krijgen en het niet makkelijk mee kan veranderen bij veranderende situaties.
Om dit op te lossen heeft Sunrise Medical het Link-It bevestigingssysteem ontwikkeld. Link-It is een manier om alternatieve bedieningen te monteren op een manier waarbij maximale vrijheid van positioneren gecombineerd wordt met de mogelijkheid om achteraf altijd te kunnen blijven finetunen en het heeft daarnaast een esthetische uitstraling.
Het Link-It bevestigingssysteem is ontwikkeld rondom modules die voorzien zijn van twee kogelverbindingen. Deze kogelverbindingen kunnen met 1 inbusbout tegelijkertijd vastgezet worden met een ongekende klemkracht. Hierdoor heb je niet alleen maximale vormvrijheid, maar ook een systeem wat met 1 stuk gereedschap zodanig vastgezet kan worden dat deze niet onbedoeld los raakt.
Link-It stelt ons in staat om alle alternatieve bedieningen, waar dan ook, op de elektrische rolstoel te plaatsen en daar de perfecte afstelling te verzorgen. Hierdoor kan de cliënt zo efficiënt mogelijk gebruik maken van zijn of haar elektrische rolstoel!
Doordat Link-It is opgebouwd als modulair systeem kan het ten alle tijden aangepast, uitgebreid of versteld worden. Het is een kwestie van het los- en vastdraaien van de inbusbout en het bevestigingssysteem instellen op de nieuwe situatie.
Ook voor het uitproberen bijvoorbeeld tijdens een passing of proefplaatsing is Link-It zeer geschikt, omdat je dezelfde opbouw kan creëren tijdens de passing zoals de elektrische rolstoel ook uitgeleverd kan worden. Door de identieke situatie krijg je tijdens de passing een goed beeld van hoe de besturing zal werken om zo tot een optimaal resultaat te komen.
Ben je na het lezen van bovenstaand artikel nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie of Link-It eens in het echt zien, neem dan contact op met onze regiomanagers. Wij zijn ontzettend enthousiast over dit universeel bevestigingssysteem en laten jullie graag live of via een webinar zien wat de mogelijkheden zijn!
Wil je meer lezen over onze elektronica oplossingen? Bekijk dan deze brochure met elektronicamogelijkheden.