Home / Blog / Elektrische rolstoelmobiliteit / Het adviseren van een betrouwbare draadloze hoofdbesturing voor een elektrische rolstoel

Het adviseren van een betrouwbare draadloze hoofdbesturing voor een elektrische rolstoel

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Hoofdbesturingsoplossingen voor elektrische rolstoelen: eerst wat achtergrondinformatie

Bedieningssystemen waarbij een elektrische rolstoel wordt aangestuurd via hoofdbewegingen bestaan al bijna net zo lang als elektrische rolstoelen zelf. Pneumatische of ‘zuig- en blaas’-technologie, die haar oorsprong vond in de omgevingsbedieningen uit de jaren ‘60 (1), maakte het mogelijk om een elektrische rolstoel te bedienen door aan een rietje te zuigen of erop te blazen (2). De gedefinieerde ademgestuurde inputs werken hierbij als 4 schakelaars waarmee de rolstoel wordt bediend (3). 

Dit systeem wordt nog steeds toegepast, maar het vereist een goede adembeheersing en veel geduld om de niet-proportionele bewegingen van de elektrische rolstoel te leren kennen (ja/nee in een specifieke richting in plaats van subtiele gelijkmatige bediening via 360 graden). Daarnaast vinden sommige cliënten de aanwezigheid van een rietje storend. Kort na de introductie van de zuig- en blaastechnologie werd het met diverse kinbesturingsvarianten mogelijk om een volledig proportionele joystick te monteren op kinhoogte. Voor een intuïtievere bediening waarbij de snelheid en richting nauwkeurig de bewegingen van de joystick volgden. (4) Maar ook deze bedieningsoptie kan nog steeds lastig zijn. Zo kan een kinbesturing ‘wegschuiven’, oncomfortabel/vermoeiend zijn of voor huidirritatie zorgen.

Later boden hoofdbesturingen, zoals een hoofdbesturing met schakelaars, de mogelijkheid om een elektrische rolstoel te bedienen zonder dat er storende onderdelen voor het gezicht van de cliënt zaten. Bijkomend voordeel was dat in sommige gevallen ook de controle verbeterde. Maar de proportionaliteit van een kinbesturing ging daarbij verloren. Meer recent zie je ook hoofdbesturingen in een hoofdsteun die zorgen voor een volledig proportionele, subtiele bediening. Deze maken gebruik van kracht- en nabijheidssensoren die apart kunnen worden geprogrammeerd.

Vigo Headset: hoofdbesturingsoplossing voor elektrische rolstoelen

Deze nieuwste generatie hoofdbesturing is zeer innovatief, al zijn er ook beperkingen. Over het algemeen is het bij een hoofdbesturing makkelijker om voor een consistente positionering te zorgen dan bij een kinbesturing, maar ook deze kan verschuiven. Bijvoorbeeld bij gebruik van een tillift of als er te ruw mee wordt omgegaan. Wanneer cliënten de positie van hun hoofd gedurende de dag vaak veranderen, sluit deze mogelijk niet meer goed aan om de rolstoel te kunnen bedienen. Laterale hoofdsteun pads kunnen voor steun en ontspanning zorgen, maar ogen vaak wel omvangrijk.

Bluetooth draadloze headset: de Switch-It Vigo hoofdbesturing

Dit nieuwe type draadloze rolstoelbediening, in de vorm van een headset, maakt het mogelijk om een elektrische rolstoel volledig draadloos te bedienen. Met behulp van bluetooth-technologie kunnen zowel de rolstoel als de zitfuncties worden bediend.

Hoe werkt het?

De Switch-It Vigo hoofdbesturing biedt op basis van een gyroscoop en bluetooth een draadloze, proportionele hoofdbesturing geïntegreerd in een headset. Kleine gyroscoop-sensoren registreren de hoofdbewegingen in drie richtingen. De headset stuurt deze informatie vervolgens via bluetooth door naar een kleine ontvanger die is gekoppeld aan de Omni2-bedieningskast - een display dat standaard wordt gebruikt bij alle speciale input devices (bedieningsmodules) op onze elektrische rolstoelen. 

Hoe werkt de Switch-It Vigo headset?

De informatie over hoofdbewegingen zorgt voor een soepele, volledig proportionele rijervaring. Net als met andere bedieningen kan met de Vigo headset ook een smartphone worden bediend, via bluetooth. Maar in de headset zit ook nog een kleine microfoon voor een heldere spraakontvangst. Verder beschikt de Vigo over eigen software. Hierdoor is het mogelijk om de geprogrammeerde persoonlijke instellingen te finetunen, via een dongle die je in de USB-poort van een computer steekt. De cliënt kan via deze dongle ook een muis bedienen, zonder dat hiervoor verdere programmering van de rolstoelbesturing nodig is, zoals dit bij andere speciale inputapparaten wel het geval is.

Voor wie is de Vigo hoofdbesturing bedoeld?

Zoals veel hoofdbesturingsopties biedt de Vigo headset de mogelijkheid om zelf een elektrische rolstoel te bedienen door cliënten die een redelijk tot goede controle hebben over de bewegingen van hun hoofd en hierbij geen pijn ervaren, maar een joystick niet met een hand/elleboog of voet kunnen bedienen.

Het voordeel is dat de Vigo gedurende de dag opnieuw kan worden gekalibreerd. Daardoor blijft de rolstoel ook bij een houdingswisseling goed functioneren. De besturing werkt op basis van kleine, subtiele bewegingen. Daarmee is deze vooral geschikt voor mensen met voldoende bewegingsmogelijkheden met het hoofd. 

Hoewel subtiele bewegingen voldoende zijn voor de bediening, moet de cliënt het hoofd consistent kunnen bewegen zonder pijn: cervicale flexie/extensie en laterale cervicale flexie in elke richting. De module is licht en zit niet vast aan de elektrische rolstoel, er is geen risico dat de positie van de module onbedoeld wordt veranderd door zorg en/of familieleden. Omdat de headset licht is, moet deze direct na gebruik veilig worden opgeborgen om beschadiging te voorkomen. Een vaste routine is hierbij belangrijk. Ook moeten de batterijen elke nacht worden opgeladen (via standaard mini-USB). Voorbeelden van diagnoses van mensen bij wie de Vigo goed werkt, zijn:

  • Dwarslaesie (Spinal Cord Injury - SCI)
  • Hersenaandoening (Cerebrale Parese - CP)
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Traumatisch hersenletsel (TBI)
  • Niet-aangeboren hersenletsel (Cerebro-Vasculair Accident CVA)
  • Perifere zenuwletsels
  • Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS)
  • Motorneuronziekte (MND)

Voor wie is de Vigo hoofdbesturing bedoeld?

Met welke klinische aspecten moet je verder rekening houden?

De Vigo headset biedt geen ondersteuning voor het hoofd. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische rolstoel is voorzien van een goed passende hoofdsteun. Zo kan de cliënt het hoofd laten rusten wanneer de rolstoel stilstaat en voor positionering tijdens het rijden. De headset maakt gebruik van kantelbewegingen naar rechts en links om de rolstoel te draaien. Overweeg daarom een hoofdsteun met instelbare en draaibare sub-occipitale pads (nekpads aan de zijkant) voor comfortabel langdurig gebruik, zoals onze Whitmyer S.O.F.T.-hoofsteunen.

JAY Whitmyer S.O.F.T. 3P hoofdsteun: De suboccipitale pads zijn links en rechts individueel te verstellen, waardoor asymmetrische correctie en/of ondersteuning mogelijk is en de zijkant van het gezich
JAY Whitmyer S.O.F.T. 3P hoofdsteun: De suboccipitale pads zijn links en rechts individueel te verstellen, waardoor asymmetrische correctie en/of ondersteuning mogelijk is en de zijkant van het gezicht vrij blijft voor de headset.

Heeft een cliënt hoofdbesturing nodig? Wilt hij of zij een onopvallende, draadloze oplossing met goede connectiviteit? Dan is de Vigo headset de meest ideale optie!

Wil je meer weten over hoe de Vigo headset werkt? Lees ons artikel over de Switch-It® Vigo Head Drive: Wat heb je nodig voor de installatie? Of wil je als professional graag een demonstratie van een elektrische rolstoel met deze hoofdbesturing of het zelf uitproberen? Neem dan contact op met jouw product specialist! Ook hebben wij online diverse instructievideo’s en antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de Vigo hoofdbesturing.

Clinical Support Information Citations

  1. The South West Film and Television Archive. (1975). Sip-and-Puff Assistive Technology [Film]. British Film Institute. Retrieved 21st June 2023 from: https://player.bfi.org.uk/free/film/watch-sip-and-puff-assistive-technology-1975-online
  2. Rodrigo, S. E., & Herrera, C. V. (2008). Wheelchairs: history, characteristics, and technical specifications. In Smart Wheelchairs and Brain-Computer Interfaces (pp. 257-290). Academic Press.
  3. Arshak, K., Buckley, D., & Kaneswaran, K. (2006). Review of assistive devices for electric powered wheelchairs navigation. The ITB Journal7(1), 3.
  4. Lipskin, R. (1970). An evaluation program for powered wheelchair control systems. Bull. Prosth. Res6, 121-219.
Faith Brown

Faith Brown

Specialist klinische ergotherapie, klinisch docent | Verenigd Koninkrijk en Ierland

Faith heeft 19 jaar internationale ervaring op het gebied van zithouding en mobiliteit, waaronder een uitgebreide carrière in de Britse nationale gezondheidsdienst, evenals de particuliere en non-profitsectoren.
Jessica Presperin Pedersen

Jessica Presperin Pedersen

OTD, MBA, OTR/L, ATP/SMS - Director of Clinical Education - Noord Amerika

Heeft meer dan 40 jaar klinische praktijkervaring als ergotherapeut en heeft in alle takken van de hulpmiddelenbranche (rolstoelen en zitsystemen) gewerkt als ‘master clinician’, leverancier, productieadviseur, ontwerpmedewerker en opleider.

Gerelateerde artikelen

DISCLAIMER: UITSLUITEND VOOR GEBRUIK DOOR PROFESSIONALS. DEZE WEBSITE BIEDT GEEN MEDISCH ADVIES. Sunrise Medical ('Sunrise') verstrekt geen klinisch advies of diensten. Deze website  –  met inbegrip van, maar niet beperkt tot de tekst, afbeeldingen, illustraties, beschrijvingen en alle bijbehorende documenten waarnaar verwezen wordt (verder ‘Website’ genoemd) – is uitsluitend bedoeld als algemene informatiebron voor professionals die in staat zijn de informatie te vertalen naar klinische en technische toepassingen en optimale zit- en mobiliteitsoplossingen voor individuele patiënten. De informatie op deze website kan een professioneel medisch advies, diagnose of behandeling niet vervangen en mag ook niet als zodanig beschouwd worden. Baseer medisch advies of behandelingen nooit (alleen) op gegevens van deze website. Die zijn altijd ondergeschikt aan informatie afkomstig van een professionele (medische) opleiding of training. Het blijft de verantwoordelijkheid van (klinische) professionals om aangeboden informatie (van welke bron dan ook) te beoordelen, toetsen en vergelijken met onafhankelijke bronnen. Gebruik van (de informatie op) deze website is uitsluitend op eigen risico.