5-6-2024

Malsch, Duitsland | 5 juni 2024

  • Sterk partnership met wereldwijde beleggingsonderneming voor volgende groeifase, na succesvolle uitbreiding onder Nordic Capital
  • Commitment voor voortzetting van de missie: het leven van mensen verbeteren
  • Volledige steun voor de geplande strategie inclusief mogelijkheden voor autonome en externe groei
  • Thomas Babacan blijft als CEO leiding geven aan de Groep

Sunrise Medical (de “Groep”), een wereldwijde marktleider op het gebied van mobiliteitshulpmiddelen, verwelkomt de wereldwijde beleggingsonderneming Platinum Equity als toekomstig aandeelhouder. De huidige eigenaar van het bedrijf, Nordic Capital, heeft vandaag aangekondigd dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van Sunrise Medical aan Platinum Equity. Sunrise Medical zal, in nauwe samenwerking met de toekomstige eigenaar, de geplande groeistrategie en de missie van het bedrijf – het leven van mensen verbeteren – voortzetten. Deze transactie betekent dat de Groep geen notering aan de effectenbeurs van Frankfurt meer zal aanvragen.

Thomas Babacan, President en CEO van Sunrise Medical:

“We hebben ons meer dan 40 jaar ingezet voor onze missie: het leven van mensen verbeteren. De diepgaande sectorexpertise, focus op operational excellence en ervaring met verdere wereldwijde uitbreiding van Nordic Capital zijn van cruciaal belang geweest voor de groei die Sunrise Medical de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. We zijn dankbaar voor de geweldige samenwerking die ons in staat heeft gesteld onze gezamenlijke visie te realiseren: een marktleider worden met een ongeëvenaarde wereldwijde aanwezigheid, waar gebruikers met een beperking van profiteren.”
“Dankzij onze sterke wereldwijde footprint en bewezen capaciteiten om gebruikers en klanten hoogwaardige producten en diensten te bieden in combinatie met continue innovatie, hebben we een ideale positie om verdere groeimogelijkheden te benutten. We waren klaar voor de volgende fase als particuliere of beursgenoteerde onderneming, en we zijn verheugd Platinum Equity te verwelkomen als onze toekomstig aandeelhouder. Hierdoor kunnen we blijven innoveren en verder groeien met de steun van privaat kapitaal. Platinum Equity heeft veel ervaring met de ondersteuning van complexe, internationale bedrijven en met name de financiële middelen en operationele expertise van het bedrijf zullen waardevol zijn voor onze missie. Het leven van mensen met een beperking verbeteren, dat blijft onze focus. En we kijken uit naar de mogelijkheden om op nog grotere schaal impact te maken,” vult hij aan.

Sunrise Medical is actief op het gebied van ontwikkeling, ontwerp, productie en distributie van mobiliteitsmiddelen en -oplossingen, zoals handbewogen en elektrische rolstoelen, rolstoelaandrijvingen, therapeutische hulpmiddelen voor kinderen en ouderen, scootmobielen, zit- en positioneringssystemen en ADL-hulpmiddelen en andere medische hulpmiddelen voor in huis. De Groep is een marktleider op het gebied van complexe revalidatiehulpmiddelen, waarbij producten vaak op maat worden gemaakt, afgestemd op de specifieke, kritieke behoeften van individuele klanten met een mobiliteitsbeperking.

Na afronding van de transactie zal Sunrise Medical de geplande groeistrategie van het bedrijf voortzetten, in nauwe samenwerking met Platinum Equity. De Groep zal de bestaande onderliggende marktgroei benutten, de groei in alle regio’s versnellen met focus op enkele kernmarkten van de Groep, innovatie stimuleren en zoeken naar gerichte bolt-on overnames. Sunrise Medical blijft onder leiding staan van het managementteam, met aan het hoofd CEO Thomas Babacan.

Over Sunrise Medical: Sunrise Medical zet zich in om het leven van mensen te verbeteren en is een marktleider op het gebied van innovatie, productie en distributie van hoogwaardige mobiliteitshulpmiddelen en -oplossingen. De belangrijkste producten worden in meer dan 130 landen onder 18 eigen merken verkocht en omvatten handbewogen en elektrische rolstoelen, rolstoelaandrijvingen en -ondersteuningen, scootmobielen, zit- en positioneringssystemen en ADL-hulpmiddelen. Sunrise Medical is gevestigd in 23 landen en heeft wereldwijd meer dan 2.800 medewerkers. Het hoofdkantoor van de groep is gevestigd in Malsch, Duitsland.