Improving people's lives blog > Aangepaste sporten > Rolstoelrugby: als je niet bang bent voor een stootje

Rolstoelrugby: als je niet bang bent voor een stootje

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Als je de oorspronkelijke Canadese naam voor rolstoelrugby mag geloven gaat het er heftig aan toe bij ‘Murderball’! Dat valt in de praktijk wel mee: er zijn duidelijke spelregels die de veiligheid en het spelplezier waarborgen. Tot moord komt het niet, maar rolstoelrugby is wel een echte contactsport waarbij je moet kunnen incasseren en uitdelen. Daarnaast is het vooral ook een teamsport. Eentje waarbij tactiek en snelheid een grote rol spelen. Dat maakt het aantrekkelijk en levert soms spectaculaire acties op! Kijk maar eens naar deze Murderball demo op YouTube.

Een sport voor jou?

Steeds meer mensen ontdekken rolstoelrugby. De sport is ontwikkeld in 1977 door een groepje Canadese atleten met een hoge dwarslaesie. Ze zochten een ruige sport voor mensen met een beperkte hand- en armfunctie. Zoiets als rolstoelbasketbal, maar dan anders. Die hebben ze gevonden! Ze noemden het Murderball. Nu kennen we de sport onder de naam Quad Rugby of rolstoelrugby.

Zoek jij ook een uitdagende teamsport die prima past bij een beperkte been- en armfunctie? Dan is rolstoelrugby iets voor jou! Het is een sport voor mannen en vrouwen. En een sport die je op elk niveau kan spelen: van amateur tot internationaal paralympisch niveau. Het is een sport waar je fysiek en mentaal sterker van wordt.

Op onderstaande YouTube video vertellen Nederlandse rolstoelrugbyers waarom zij kozen voor deze sport.

Geïnteresseerd?

Ga eens een keer kijken of doe mee met een training. Er zijn verschillende verenigingen in Nederland. Je vindt de adressen en trainingstijden op rolstoel-rugby.nl. Op deze site is trouwens nog veel meer info te vinden.
Er zijn ook mogelijkheden voor clinics en demo’s dus kans genoeg om kennis te maken met de sport. Of kijk eens op de wedstrijdkalender van Wheelchairrugby Netherlands voor een wedstrijd bij jou in de buurt.

Rolstoelrugby in het kort

Rolstoelrugby lijkt op rugby. Dat betekent dat je om te scoren mét de bal over de doellijn van de tegenstander moet komen. En dat de tegenstander je uiteraard probeert te blokken! Overspelen doe je door de bal te gooien, stuiteren, slaan of rollen. Het is een contactsport waarbij de rolstoelen elkaar (hard) mogen raken maar de spelers niet. Overtredingen worden bestraft. De bal gaat naar het andere team en er kan een tijdstraf worden gegeven of zelfs een punt aan de tegenstander.

Er zijn natuurlijk ook veel verschillen met rugby. Zo wordt het spel gespeeld op een basketbalveld en ontbrekend de kenmerkende scrums of conversies. Een ander belangrijk verschil is de vorm van de bal: de bal is rond in plaats van ovaal zodat je ‘m makkelijk vast kunt houden. Een rolstoelrugbywedstrijd speelt zich af over vier periodes van acht minuten en per team staan er telkens vier spelers in het veld. Daarbij mag gewisseld worden tussen in totaal twaalf spelers.

Verder zijn er allerlei tijdslimieten en regels die dit spel lekker spannend en snel maken. Zo mag je de bal maximaal 10 seconden vasthouden en de bal niet terugspelen naar je eigen helft (de ‘backcourt’).

Wat voor rolstoel heb je nodig?

Rolstoelrugby wordt gespeeld in handbewogen sportrolstoelen. Voor de veiligheid  moeten deze voorzien zijn van spaakbeschermers en anti-tip. Voor het echte werk worden speciale crashbestendige rugbyrolstoelen gebruikt.

Bijzonder is dat aanvallers en verdedigers verschillende modellen rolstoel gebruiken. Rolstoelen voor de verdediging (defence) hebben aan de voorzijde een flinke bumper om te kunnen blokken. De rolstoelen van de aanvallers (offence) herken je aan een kleine bumper en ronde wings die een blokkade kunnen doorbreken.

In de officiële reglementen zijn allerlei eisen opgenomen waar je rolstoel en andere uitrusting aan moet voldoen. Dat is niet alleen voor de veiligheid maar ook voor een eerlijke strijd. Sowieso is van achteren inrijden op een tegenstander verboden.

 

Rolstoelrugby

Teamsamenstelling bij officiële wedstrijden

Zoals bij meer gehandicaptensporten gebruikelijk is, kent rolstoelrugby nog een belangrijke regel om te zorgen voor eerlijke, spannende wedstrijden: een puntensysteem  zorgt voor evenwicht tussen de teams. Elke speler wordt afhankelijk van zijn of haar functionele mogelijkheden ingedeeld in een klasse van 0,5 punt tot 3,5 punt. Een team van vier spelers mag maximaal 8 punten opstellen. De classificatieregels zijn complex. Gedetailleerde informatie vind je op de website van de Internationale Rolstoel Rugby Federatie IWRF (International Wheelchair Rugby Federation).

Dankzij dit systeem kunnen spelers met diverse achtergronden in gelijkwaardige klassen ingedeeld worden om in teamverband te sporten. Of je functiebeperking nu voortkomt uit een dwarslaesie, een andere neurologische aandoening, amputatie, polio, noem maar op: het gaat erom wat je samen bereikt als team. Op sportief en persoonlijk vlak!

Quad Rugby in de wereld

Alhoewel het al in 1977 is uitgevonden, verscheen rolstoelrugby pas in 1996 op de Paralympische Zomerspelen in Atlanta als demonstratiesport. In Sydney (2000) werd het echt opgenomen in het Paralympische Sportprogramma. De medailles gingen tot nu toe vooral naar Australië, de Verenigde Staten en het land van oorsprong Canada.
Nederland deed nog nooit mee, maar heeft die ambitie zeker wel. Kijk maar eens op de website van ons nationaal talententeam the Flying Dutchmen. Gehandicaptensport Nederland wil met deze Rugby Rookies de stap zetten naar de internationale top!