Improving people's lives blog > Senioren > Zo kan je het best jouw scootmobiel opladen

Zo kan je het best jouw scootmobiel opladen

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Een scootmobiel is voorzien van een oplaadbare accu. Je laadt deze accu op om met de scootmobiel te kunnen rijden. Het opladen van de accu van je scootmobiel lijkt misschien geen hogere wiskunde, maar er zijn toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om de levensduur van de accu te verhogen en het bereik van je scootmobiel hoog te houden.

Laat de accu niet helemaal leeglopen

Rij de accu nooit helemaal leeg. Een diepontlading kan ervoor zorgen dat de accu niet meer opgeladen kan worden. Probeer dit te voorkomen door de accu van de scootmobiel niet meer dan 80% leeg te rijden, en dan weer volledig op te laden.

Elke nacht opladen

De levensduur van de accu zal omlaag gaan als je de accu elke keer volledig leeg rijdt. Dit is te voorkomen door de accu elke nacht te laten opladen. Je hoeft je hierbij geen zorgen te maken dat dit onnodig veel stroom kost; de accu’s zijn voorzien van een druppellader wat ervoor zorgt dat hij vanzelf stopt met opladen als de accu helemaal vol is. Ook in de winter is het belangrijk om de accu regelmatig aan de oplader te leggen, ook al rij je niet op je scootmobiel. Als je de scootmobiel de hele winter in de schuur zet zonder naar de accu te kijken, bestaat de kans dat de accu kapot gaat. Probeer de accu minimaal één keer per maand voor 24 uur op te laden

Gebruik alleen meegeleverde materialen

Laad je scootmobiel altijd op met de kabels die meegeleverd zijn door de fabrikant. Het gebruiken van opladers die van oorsprong niet bij de scootmobiel horen, kunnen ervoor zorgen dat de accu op den duur stuk gaat.

Een 8A oplader om de accu's van de STERLING Elite² serie op te laden.

Laadcyclus van de accu

Let er op dat scootmobiel accu een laadcyclus heeft van 8 tot 12 uur. Leg je de accu vroeg in de avond aan de oplader, dan rij je de volgende ochtend weer rond op je scootmobiel!
Belangrijk hierbij is dat je dus de accu lang laat opladen. Het telkens kort bijladen zorgt ervoor dat de accu lui wordt. Het gevolg hiervan is dat de accu uiteindelijk vroeg uitvalt.

Scootmobiel accu laten vervangen

Een accu waar goed voor gezorgd wordt, heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar. Je hoeft de accu dus niet vaak te laten vervangen. Merk je dat de accu binnen een uur rijden al het grootste deel van zijn vermogen kwijt is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dealer om te kijken of de accu vervangen moet worden.

Aansluiten van de scootmobiel accu aan de oplader

Hoe moet de druppellader op de scootmobiel accu worden aangesloten? Stop eerst de stekker in de scootmobiel en daarna pas in het stopcontact. Als de lader al op spanning staat voordat deze in de scootmobiel gestopt wordt, ontstaat er een kleine laadspanning die zorgt voor beschadigingen aan de ontvanger. Voor het behoud van de accu is het belangrijk om deze volgorde aan te houden. Is de accu klaar met opladen? Haal dan eerst de stekker uit het stopcontact en daarna pas uit de scootmobiel.

Oplaadpunt in het stuurkolom bij de STERLING Elite² serie.

Als je er goed op let dat je de accu van je scootmobiel op de juiste manier laat opladen, heb je zo lang mogelijk rijplezier! Heb je nog vragen over het opladen van de accu? Kijk dan in de handleiding van je scootmobiel of raadpleeg je dealer.