Improving people's lives blog > Inspiratie > Zelfstandig wonen met behulp van een hulphond

Zelfstandig wonen met behulp van een hulphond

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Je hebt ze vast wel eens gezien. Met kwispelende staart lopen ze trouw naast de rolstoel van hun baasje. Hoe lief ze ook zijn, deze honden mogen niet geaaid of afgeleid worden; ze zijn keihard aan het werk. Hulphond Nederland leidt hulphonden op en zet deze in voor zowel de medische als therapeutische zorg.

De stichting heeft in de afgelopen 30 jaar veel ervaring opgedaan en leert honden tot wel 70 vaardigheden om de cliënten te kunnen helpen. Dit zijn mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Ook jongeren met gedrags- of psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD of autisme en verstandelijke beperkingen zijn gebaat bij de inzet van hulphonden. Om een hulphond zo goed mogelijk te trainen, maakt Hulphond Nederland gebruik van de rolstoelen van Sunrise Medical.

De opleiding

Het begint allemaal als de pup 7 weken oud is en in een gastgezin wordt geplaatst. Daar wordt hij in een huiselijke omgeving opgevoed tot rustige en sociale hond en leert hij de eerste basiscommando’s. Na een jaar begint de pup aan zijn opleiding op het trainingscentrum van Hulphond Nederland in Herpen, waar hij door professionele trainers verder wordt opgeleid tot een volleerde hulphond.

Halverwege zijn opleiding wordt bekeken bij welke cliënt de hond het beste past en wordt de hond verder getraind op de specifieke behoeften van deze cliënt. De trainers kijken hierbij of er een klik is tussen de hond en zijn toekomstige baasje en welke vaardigheden de hond moet aanleren om de cliënt te kunnen helpen. Echt maatwerk dus!

Een hulphond in opleiding.

ADL-hulphonden

Hulphonden die mensen met een lichamelijke beperking helpen, worden ADL-hulphonden genoemd: ze helpen met Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL-hulphond kan veel functies overnemen van mensen die beperkt zijn in hun functioneren, bijvoorbeeld vanwege spierziektes, Multiple Sclerose, een herseninfarct of hersenbloeding (CVA), dwarslaesie, dystrofie, spasmes of de gevolgen van een ongeluk.

Aangezien veelal cliënten rolstoel gebonden zijn, is het belangrijk dat een hulphond tijdens zijn opleiding leert hoe hij de cliënten goed kan assisteren.

Sinds enkele jaren draagt Sunrise Medical bij aan de opleiding van hulphonden door het doneren van rolstoelen. Elke dag wordt er intensief met de rolstoelen getraind om de honden van Hulphond Nederland nog beter voor te bereiden op hun toekomstige taak. Met de inzet van rolstoelen kunnen de trainers situaties nabootsen die de hulphond veelal zal tegenkomen wanneer hij bij een cliënt geplaatst is. Zo leren de honden om cliënten te ondersteunen met allerlei dagelijks voorkomende handelingen, zoals het openen en sluiten van deuren, het uittrekken van kleding, het leeghalen van de wasmachine en het oprapen en aangeven van voorwerpen. Op deze manier tracht Hulphond Nederland ernaar de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en hen een nieuw perspectief te bieden.

Een hulphond die helpt bij de dagelijkse taken.

In het echte leven

Eén van die cliënten is Kim Moorman, die na een ernstig auto-ongeluk op 23-jarige leeftijd jarenlang op bed ligt. Als gevolg van haar nekletsel kan ze niet meer lopen of zitten. Na een aantal jaren in verpleeg- en revalidatiehuizen te hebben gewoond, woont Kim nu zelfstandig met hulphond Nina aan haar zijde.

Terwijl ze vroeger zeven keer per dag thuiszorg kreeg, red ze zichzelf nu prima met de hulp van Nina. “Ze pakt mijn ontbijt uit de koelkast, trekt mijn laarzen aan, en helpt mij ’s nachts twee keer met omdraaien. Mijn familie durft mij weer alleen te laten, omdat Nina altijd bij me is en de telefoon kan aangeven als er iets is.”

Wil je meer weten over Hulphond Nederland? Kijk dan eens op de website of op Facebook.