Improving people's lives blog > Inspiratie > YouTubers met een beperking

YouTubers met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

YouTube is niet meer weg te denken uit ons leven. Of je nu oud of jong bent, in Nederland of Amerika woont en of je nu een beperking hebt of niet, we kijken massaal naar YouTube.

Sinds de oprichting begin 2005 heeft YouTube de grenzen verlegd van standaard media en videomakers over de hele wereld, mensen zoals jij en ik, kunnen zich nu laten horen. Dit was ooit een eenvoudig platform voor het delen van homevideo’s en filmpjes, maar is nu uitgegroeid tot een wereldwijd podium voor gepassioneerde mensen die hun levenservaring willen documenteren.

YouTube is ook een plek voor activisme, educatie en sociale verbinding. Er ontstaan kleine (micro-) gemeenschappen die opmerkingen plaatsen over een video en kijkers zijn vaak lovend over de makers van filmpjes waarin ze hun ervaringen delen.

YouTube is van en voor iedereen. Dankzij de aard van het online delen van video’s en het opbouwen van een gemeenschap is YouTube de perfect omgeving voor makers met een beperking om ook hun verhalen te delen, zichtbaarheid te krijgen en onderwijs en sociaal activisme aan te moedigen. Zowel in Nederland als daarbuiten zijn er veel geweldige YouTubers met een beperking. Wie weet ben jij er wel één van! Wij delen graag een aantal bijzondere YouTubers die niet alleen een beperking hebben, maar bovenal talent en een bijzonder verhaal. Misschien ken je ze al!

Jeffrey van Teijlingen

Jeffrey laat zich niet tegenhouden door zijn beperking. Hij is een fanatieke fan van vechtsporten en doet regelmatig verslag hiervan en hij is ook actief in de kickbokswereld.

Hij is 30 jaar oud en heeft Kataplexie. Dit is een aandoening die zijn spieren verlamt bij hoge emoties, warmte en extreme drukte. Maar hij laat zich niet uit het veld slaan door deze beperking. Hij is een fanatieke vlogger met een eigen YouTube-kanaal waarmee hij anderen graag wilt inspireren.

Manon van den Heuvel

Manon van den Heuvel (26) is sinds haar vijfde jaar afhankelijk van een rolstoel vanwege een auto-ongeluk. Ondanks haar beperkingen haalt zij alles uit het leven! Ze is al meer dan acht jaar een blogger en vlogger en ze gunt mensen op verrassende wijze een kijkje in haar wereld.

Ze vlogt ook voor de stichting Zonnebloem, waarbij ze recreatielocaties in Nederland bezoekt. Haar doel is te laten zien dat mensen met een beperking ook kunnen genieten van het leven.

Rosanne Botman

Volgens Rosanna Botman (30) is het hebben van een handicap nog vaak taboe. Maar zij vindt dat je je niet hoeft te laten beperken, zolang je maar hard werkt en positief in het leven staat. Dat is de boodschap die ze mee wilt geven in haar vlogs. Op vierjarige leeftijd krijgt Rosanne een dwarslaesie, waardoor ze in een rolstoel terecht komt en niet meer kan lopen.

Volgens Rosanne maakt het niet uit of je een beperking hebt, ziek bent of in een rolstoel zit, met veel doorzettingsvermogen kan je veel meer bereiken dan dat mensen denken. Maar helaas is een handicap nog steeds taboe en met behulp van haar vlogs en ervaringen hoopt ze dit te kunnen doorbreken en zoveel mogelijk mensen te bereiken.

WheelchairMafia

Volg jij WheelchairMafia al? Thomas en Frank zijn de mannen van WheelChairMafia. Via hun kanaal delen ze video’s die op welke manier dan ook te maken hebben met rolstoelgebruikers. Dit kunnen praktische en zeker ook humoristische video’s zijn.

Tot slot

Dankzij het YouTube-kanaal waar mensen hun ideeën, meningen en verhalen kunnen delen, wordt er een omgeving gecreëerd waar mensen samen kunnen komen en een band kunnen vormen. Deze band is van vitaal belang voor het opbouwen van gemeenschappen en het verminderen van sociaal isolement. Steeds meer videomakers proberen de taboe rondom een beperking te doorbreken door online hun verhalen en meningen te delen.

Deel jij ook jouw video’s of ken je nog een bijzondere YouTuber? Laat het ons weten en wij gaan je volgen!