Improving people's lives blog > Gezondheid > Voordelen van meditatie voor mensen met een beperking

Voordelen van meditatie voor mensen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

In deze snelle, gestreste wereld wordt meditatie steeds populairder en dat is niet zo verwonderlijk. Meditatie kan mensen helpen hun zelfbewustzijn en eigenwaarde te verbeteren en stress, angst en agressie te verminderen. Veel mensen merken dat meditatie bijdraagt aan de stemming, focus en zelfcompassie en dit kan weer een positief effect hebben op relaties, slaappatroon en eetgewoonten.

Voordelen voor mensen met een beperking

Veel mensen met een handicap hebben last van pijn, vermoeidheid, stress, angst en depressie, om maar een paar symptomen te noemen. Meditatie kan mensen met een beperking het gevoel geven dat ze controle hebben en even uit de werkelijkheid kunnen ontsnappen, wat zeer goed is voor de ontwikkeling van gezonde en effectieve strategieën om met de situatie om te kunnen gaan.

Het effect van meditatie is natuurlijk verschillend voor ieder persoon en geen enkele deelnemer is hetzelfde. Sommige mensen met een beperking hebben echter gemerkt dat meditatie hen heeft geholpen fysieke symptomen te verminderen, waardoor ze zich mentaal ook beter voelen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat meditatie de belasting van het hart kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren. Het kan ook gebruikt worden als een techniek voor pijnbestrijding en een niet-farmaceutische optie voor het behandelen van bepaalde psychische aandoeningen.

Mindfulness-meditatie

Een van de meest besproken vormen van meditatie is momenteel mindfulness. Mindfulness is een staat van bewustzijn die mensen helpt het rustiger aan te doen en te genieten van het huidige moment. Meningen, toekomstige projecties en zorgen uit het verleden worden los gelaten om zo te concentreren op het heden.

Veel mindfulness aanbieders zeggen dat deze oefening stressniveaus kan verlagen, zelfbewustzijn en acceptatie kan vergroten, gezonde interpersoonlijke relaties kan bevorderen, het immuunsysteem kan versterken, neurale patronen positief kan veranderen en de algehele gezondheid kan verbeteren. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat mindfulness nuttig kan zijn bij het behandelen van bepaalde gedrags-, psychologische en fysieke problemen bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen, zoals verstandelijke beperkingen en autisme-spectrumstoornissen.

Mindfulness is zeer geschikt, omdat het individueel kan worden aangepast en het vereist geen apparatuur of fysieke beweging. Mensen met allerlei handicaps kunnen hieraan deelnemen en profiteren van mindfulness.

Mindfulness zorgt ervoor dat mensen het rustiger aan gaan doen.

Yoga

Voor mensen die moeite hebben met de inactiviteit van meditatie, kunnen meditatie-alternatieven op basis van beweging zeer nuttig zijn. Yoga is ontzettend populair en is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Met meditatie-gerichte yoga-programma’s kunnen deelnemers vergelijkbare meditatieve vaardigheden oefenen die ze zouden kunnen gebruiken in een minder actieve meditatiediscipline, maar deze bevatten ook spierversterkende oefeningen, waardoor het ook een hulpmiddel is voor de fysieke fitheid.

Vanwege de fysieke vereisten is yoga minder geschikt dan mindfulness, maar er zijn veel aangepaste yoga-programma's en -bronnen beschikbaar. Yoga kan worden gebruikt om mensen met allerlei beperkingen te helpen, waaronder;

  • mensen met hersen- en ruggenmergletsel
  • mensen die een rolstoel gebruiken
  • mensen met een geestelijke of verstandelijke beperking
  • mensen met beperkte mobiliteit.

Er zijn ook yoga-programma’s voor mensen met een visuele beperking. Deze programma’s bevatten duidelijke verbale instructies en leerstijlen voor mensen die blind zijn.

Blogartikel: Yoga voor rolstoelgebruikers.

In Nederland zijn er verschillende aangepaste yoga-aanbieders:

  • Samsara Yoga geeft kracht, zelfvertrouwen en balans. De yoga-docenten beschikken over een brede kennis van yoga, meditatie, anatomie en filosofie en volgden een zorgvuldig opgebouwd opleidingsprogramma dat door De Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) wordt erkent.
  • Yoga Nederland is gespecialiseerd in het geven van yoga aan mensen met een fysieke beperking. In deze specialisatie wordt aandacht geschonken aan adem, bewegen, concentratie en aangepaste oefeningen.
  • Yoga speciaal voor jou geeft les aan baby's, kinderen, tieners en jong volwassenen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking. De sessies zijn 1-op-1, zodat het kind optimaal aandacht krijgt.
  • Saswitha Yoga - een Saswitha Yogadocent geeft yogalessen voor elk niveau waarbij alle soorten yogaoefeningen aan bod komen: klassieke āsana’s met variaties, concentratie-, meditatie- en ontspanningsoefeningen. Ze zijn opgeleid aan de oudste erkende yogaopleiding van Nederland en voldoen aan de eisen van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN).

Online en app-gebaseerde meditatiebronnen

Er is een scala aan online en app-gebaseerde meditatiebronnen beschikbaar. Deze zijn nuttig, omdat ze gebruikers in staat stellen om thuis en in hun eigen tempo te leren mediteren.

Smiling Mind

Smiling Mind is een non-profit web- en app-gebaseerd meditatieprogramma. Het biedt aangepaste sessies voor stress, slapen, concentratie, gezondheid, relaties, prestatie, sport, zwangerschap en bewust eten. Smiling Mind is ontworpen om mensen te helpen die nog niet bekend zijn met meditatie en richt zich voornamelijk op het bieden van gratis en geschikte ondersteuning voor de geestelijke gezondheid van jongeren. Smiling Mind biedt programma's voor inheemse talen, ondersteunt bedrijfs- en schoolprogramma's en biedt mindfulnessmiddelen in eigen tempo waar mensen met verschillende beperkingen van kunnen profiteren.

Headspace

Headspace is een online app provider van honderden thema-meditatiesessies. Deze zijn gericht op verschillende doelen, waaronder slapen, concentratie, stressmanagement, en het verminderen van angst. De sessies zijn kort, zodat deze eenvoudig zijn voor beginners en mensen met een druk schema. Headspace biedt ook SOS oefeningen om gebruikers te helpen kalmeren wanneer dat nodig is. Headspace werkt op basis van een abonnement maar biedt ook een gratis proefperiode van twee weken.

Spotify

Spotify staat vooral bekend als een service voor het streamen van muziek, maar het biedt ook een reeks podcasts en begeleidende meditatiebronnen. Gebruikers kunnen kiezen uit een groot aantal begeleidende meditatieopnamen of ze kunnen een sfeermuziekafspeellijst selecteren om als soundtrack te dienen voor zelfbegeleidende meditatie.

Calm

Calm is een app-gebaseerde service die op stress en slaap gerichte begeleidende meditatietracks biedt. Calm is ideaal voor beginners en is gratis te downloaden, maar er zijn bepaalde sessies waarvoor betaald moet worden.

Buddhify

Buddhify is een meditatie en mindfulness app ontworpen voor drukke mensen. Buddhify biedt traditionele meditaties, maar richt zich voornamelijk op mindfulness en mediatie voor onderweg. Buddhify brengt vooraf kosten in rekening, maar werkt niet op basis van een abonnement zoals veel andere services doen.

Aura

De Aura-app is beschikbaar op Android en iOS en biedt een reeks mindfulness-meditaties, korte verhalen en muziek- en natuurgeluidtracks. De app biedt ook life coachingfuncties en een gebruiksvriendelijke digitale dankbaarheidsreis.

Stop, Breathe & Think

Stop, Breathe & Think is een app voor meditatie en emotionele controle. Het is compatibel met Amazon Echo of Dot en biedt op maat gemaakte sessies voor kinderen, tieners en volwassenen, met beroeps-specifieke activiteiten die beschikbaar zijn voor lesgeven. Stop, Breathe & Think bronnen variëren van begeleidende audiotracks tot acupressuur- en yogavideo's, tot mindful games, dus er is voor elk wat wils en voor elk niveau van bekwaamheid.

YouTube

Er is een reeks gratis toegankelijke YouTube-kanalen die meditatie en ontspanning aanmoedigen en begeleiden:

Mindfulness zorgt ervoor dat mensen het rustiger aan gaan doen.

Lees ook eens onze blogartikelen yoga voor rolstoelgebruikers en het positieve effect van muziektherapie.

Bezoek ook onze website voor meer informatie over onze lichtgewicht rolstoelen en kinderrolstoelen. Door het lichte gewicht van een rolstoel kan spanning en stress op het (boven)lichaam eventueel ook worden verminderd.

Afbeeldingen van Christine Sponchia en marcovincenti via Pixabay.