Improving people's lives blog > Maart 2020 > Veelgestelde vragen over het inhuren van zorgverleners voor mensen met een beperking

Veelgestelde vragen over het inhuren van zorgverleners voor mensen met een beperking

Geplaatst:

Delen:

Mensen met een beperking hebben vaak zorg nodig die hun familieleden niet altijd kunnen bieden. Daarom huurt men in deze gevallen vaak zorgverleners in. Dit zijn zorgprofessionals die de kwaliteit van het leven van mensen met een handicap en hun families aanzienlijk verbeteren.

Toch is het niet altijd eenvoudig om deze beslissing te nemen, hoewel het noodzakelijk is. Hoe weet je welk persoon je in moet huren? Welke opleiding en vaardigheden moeten deze professionals hebben? Zijn er financiële hulpmiddelen beschikbaar om deze zorgverleners in te huren?

Hieronder willen wij enkele veelgestelde vragen beantwoorden met betrekking tot het inhuren van professionele zorgverleners. Wij hopen je hiermee wat meer duidelijkheid te geven.

Wat is gehandicaptenzorg?

Gehandicaptenzorg is de zorg voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Bij een lichamelijke beperking gaat het om problemen met bewegen, zien en horen.
Mensen met een verstandelijke handicap zijn beperkt in hun intellectuele en sociale ontwikkeling.

Deze zorg kan licht, matig of intensief zijn, afhankelijk van de ernst van de beperking. Voorbeelden zijn:

 • persoonlijke verzorgings- en verplegingstehuis
 • begeleiding thuis, op school of in een instelling
 • behandeling door de huisarts en medische specialisten
 • hulpmiddelen en voorzieningen, zoals vervoersmiddelen.

Waarom worden zorgverleners ingehuurd?

Natuurlijk zijn er genoeg andere opties (zoals hulpcentra en gespecialiseerde instellingen), maar het inhuren van zorgverleners is vaak de beste oplossing voor veel gezinnen. De persoon met een beperking kan dan gewoon thuis verzorgd worden.

Dit geeft de familieleden meer vertrouwen en verlicht de stress, schuldgevoel of verlies van persoonlijke relaties die samengaan met de voortdurende zorg voor een familielid. Het inhuren van deze zorgprofessionals kan een zeer positief effect hebben op zowel de patiënt als zijn/haar omgeving.

Welke taken verrichten zorgverleners voor mensen met een handicap?

De taken van zorgverleners zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het leven en het fysieke en psychologische welzijn van de patiënten. Dit wordt vastgesteld op basis van hun beperkingen en persoonlijke behoeften.

Deze taken bestaan onder andere uit:

 • overdracht en mobilisatie van de persoon met de beperking
 • hulp bij het huishouden
 • hulp bij de persoonlijke verzorging
 • het controleren van de medicatie
 • begeleiding bij medische bezoeken
 • het uitvoeren van basisbehandelingen
 • het oplossen van conflictsituaties
 • fysieke ondersteuning zowel binnenshuis als buitenshuis.

Samen op pad.

Welke opleiding en vaardigheden moeten deze professionals hebben?

Dit is afhankelijk van de ernst en soort handicap. Er zijn professionals die gespecialiseerd zijn in het verzorgen van mensen met een lichamelijke beperking en andere die weer gespecialiseerd zijn in het verzorgen van mensen met een verstandelijke beperking.

We raden je daarom altijd aan om eerst hun kwalificaties (geriatrie assistent, verpleegkundig assistent etc.) en ervaring/referenties te controleren voordat je iemand in dienst neemt. Deze zorgverleners moeten ook bepaalde eigenschappen hebben, zoals:

 • vriendelijkheid en geduld
 • intuïtie en vastberadenheid om beslissingen te nemen en te reageren op onvoorziene omstandigheden
 • empathie, respect en discretie
 • bepaalde roeping of bereidheid om voor anderen te zorgen

Zijn er subsidies om zorgverleners in te huren voor mensen met een beperking?

In Nederland kunnen mensen met een beperking een zogenaamd persoonsgebonden budget (PGB)  aanvragen. Met dit budget kunnen mensen met een chronische beperking of ziekte zelf zorgverleners inhuren voor de zorg die ze nodig hebben vanwege de beperking die zij ondervinden als gevolg van hun handicap of ziekte. Hierdoor kunnen mensen zelf bepalen hoe, waar, wanneer en van wie zij de zorg ontvangen.

Waar kan je het persoonsgebonden budget aanvragen?

Waar je een PGB aanvraagt, hangt af van de zorg die jij nodig hebt. Het PGB voor cliëntondersteuner, jeugdhulp, ondersteuning aan huis vraag je aan bij je gemeente. Verpleging en verzorging thuis vallen onder de Zorgverzekeringswet en dit wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Het PGB hiervoor kan je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Voor zware, langdurige zorg kan je het aanvragen bij het zorgkantoor in jouw regio.

Wat zijn de voorwaarden voor een PGB?

De belangrijkste voorwaarden voor een PGB zijn:

 • je vult het aanvraagformulier in en stuurt een mail naar de betreffende instantie. Hierin beschrijf je in een budgetplan welke zorg je inkoopt en bij welke zorgverlener(s)
 • je sluit met iedere zorgverlener een contract af en voegt daar altijd een zorgbeschrijving bij. De betreffende instantie controleert deze documenten
 • de Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de zorgverlener aan de hand van de door jou ingestuurde declaraties
 • je mag een vertegenwoordiger aanwijzen die het PGB voor jouw beheert. Voor sommige zorgprofielen is dit zelfs verplicht. Deze vertegenwoordiger kan je wettelijke vertegenwoordiger zijn, maar ook iemand anders
 • je mag geen behandeling betalen uit het PGB.

Kan je meerdere PGB's tegelijk ontvangen?

Het is mogelijk dat je meerder PGB’s tegelijk ontvangt. Bijvoorbeeld als jij of je kind een indicatie hebt voor begeleiding, verzorging en verpleging. Dan ontvang je een PGB van de gemeente en de zorgverzekeraar. Het PGB van de gemeente kan je alleen gebruiken voor zorg en ondersteuning waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Het PGB van de zorgverzekeraar kan je alleen gebruiken voor de zorg waarvoor de zorgverzekeraar verantwoordelijk is.

Gezellig in de boekenwinkel.

Hoeveel mag je jou zorgverlener betalen?

Je spreekt met je zorgverlener af hoeveel je betaalt voor de zorg die je nodig hebt. Wel zit hier een maximum aan. Dit bedrag is afhankelijk van je situatie. Als je een professionele zorgverlener hebt dan mag je een uurtarief afspreken vanaf € 20,- maar met een maximum van €63,- bruto per uur. Voor begeleiding groep/dagbesteding betaal je maximaal €58,- per dagdeel.

Iedereen wil natuurlijk voor zijn familieleden kunnen zorgen, maar soms is dit helaas niet mogelijk. Dan is het beter om een professionele zorgverlener in te huren, zodat de familielid de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Daarnaast mag je natuurlijk niet vergeten dat goede hulpmiddelen belangrijk zijn voor een goede levenskwaliteit van mensen met een beperking. Bekijk ook eens ons assortiment aan handbewogen rolstoelen en elektrische rolstoelen.