Improving people's lives blog > Actief leven en vrije tijd > Toegankelijke wandelroutes in Nederland

Toegankelijke wandelroutes in Nederland

Geplaatst:

Delen:

Take it offline!

This Education in Motion resource is also available as a printable PDF.

Downloaden PDF

Heerlijk om even naar buiten, naar het bos of naar de hei te gaan. Is dat voor jou, je partner of kind een optie? Als je in een rolstoel zit dan zit je zeker niet te wachten op hobbelige wegen of paden waar je met geen mogelijkheid overheen komt of wat denk je van al dat zand tussen je wielen.

Gelukkig zijn er mensen die met je meedenken!

In 2013 is het project “Wandelen, goed voor elkaar!” gestart. Dit is een initiatief van het Kenniscentrum Groen & Handicap en is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds verstandelijk gehandicapten en het Revalidatiefonds.

Dit project heeft als doel het beschrijven van alle wandelroutes in Nederland, die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld mensen die een rolstoel of rollator gebruiken, maar ook mensen die slecht ter been zijn. Verder hebben ze ook gekeken naar de belevingswaarde en de aanwezige voorzieningen (speciale parkeerplaatsen, rolstoeltoegankelijke toiletten, toegankelijke horeca).

Momenteel zijn er 49 ambassadeurs die zich inzetten voor dit project en inmiddels zijn er 140 toegankelijke wandelroutes die voldoen aan deze eisen. Dus je kan gewoon lekker naar het bos toe! Al deze routes staan vermeld op wandelenmeteenbeperking.nl. Dankzij dit project kan je thuis eerst bekijken welke toegankelijke wandelroute je wilt nemen en welke voorzieningen er aanwezig zijn.

Dat je er niet zomaar op uitgaat spreekt voor zich. Check altijd even van tevoren:

  • hoeveel kilometer de wandeling is
  • of de route geschikt is voor een handbewogen rolstoel, scootmobiel of elektrische rolstoel
  • of er een rolstoeltoegankelijk toilet en horecagelegenheid aanwezig is.

Zoals we al hierboven hebben vermeld zijn er al 140 toegankelijke wandelroutes. Een paar mooie routes beschrijven we hieronder.

Amelisweerd in Bunnik

Een mooie wandeling in de buurt van de Kromme Rijn waar je kan genieten van natuur, bos, water en weilanden. Het Sneeuwklokjesbos is bezaaid met sneeuwklokjes in februari en begin maart. De lengte van de route is ongeveer 4 km. Er zijn hellingen in de route, maar die kunnen via alternatieve paden vermeden worden. Helaas zijn de paden bij nat weer moeilijk begaanbaar.

De route is geschikt voor mensen met een handbewogen rolstoel, scootmobiel en elektrische rolstoel. Onderweg bevinden zich horecagelegenheden die rolstoeltoegankelijk zijn en beschikken over gehandicaptentoiletten. Verder zijn er aansluitende wandelroutes door landgoed Rhijnauwen in Bunnik.

De Maashorst en de Slabroekse Vennen

Dennenbos, heide, vennen, stuifzand, keien uit de ijstijd en indrukwekkende grote grazers. Maashorst heeft het allemaal. Dit gebied in Nistelrode, Noord-Brabant heeft een speciale wandelroute voor mensen met een beperking en dit wordt aangegeven met een rolstoelvignet. Bij het natuurcentrum kan je een routebeschrijving kopen.

De afstand van de route is 3 km en is geschikt voor handbewogen rolstoelen, scootmobielen en elektrische rolstoelen. Bij het begin van de route zijn er gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig en een toegankelijke horecagelegenheid met gehandicaptentoilet.

Zevenhuizerplas

Deze leuke wandeling rond de Zevenhuizerplas in Zevenhuizen biedt je mooie uitzichten over het water. Je komt langs een strand met een mooie boulevard en langs een strand aan de bosrand. In de rustige gedeelten van deze wandeling kan je genieten van de aanwezigheid van veel watervogels. De route is 7 km lang en toegankelijk voor mensen in een handbewogen rolstoel, scootmobiel en elektrische rolstoel. Helaas zijn er geen speciale gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig, maar er is voldoen parkeerruimte. Halverwege de route vind je een horecagelegenheid De Strandgaper. Deze is toegankelijk voor mensen met een beperking en er is een gehandicaptentoilet aanwezig.

Neeltje Jans

Op de brug tussen Schouwen Duiveland en Noord-Beveland ligt Neeltje Jans, een voormalig werkeiland, dat gebruikt is bij de aanleg van de Oosterscheldedam. In 1989 zijn er duinen, natte valleien, een slufter en een vogeleiland aangelegd. Dankzij het verharde rolstoelpad zijn de duinen van Neeltje Jans nu voor iedereen toegankelijk. Onderweg zie je veel duindoorns en kan je de zangvogels die daarop afkomen ook goed horen.

Ook kom je langs ‘Infoduin’, een beschutte duinpan waar je heerlijk kan loungen op de banken en meer te weten kan komen over de geschiedenis en natuur van Neeltje Jans. Helaas zijn er geen horecagelegenheden aanwezig, maar wel gehandicaptenparkeerplaatsen.

Naardermeer

Ontdek de geschiedenis van het Naardermeer, vlakbij Naarden, het oudste Natuurmonument van Nederland. Het is een prachtig natuurgebied met afwisselende natuur en veel vogels. Voor mensen met een beperking is er een speciaal geasfalteerd pad aangelegd rond een rechthoekig drassig rietland. Waaghalzen kunnen iets dieper het gebied ingaan via een hobbelig graspad. Dit pad leidt naar een prachtig uitkijkpunt “De Muggenbult” midden in het Naardermeer. De route bevat wel enkele hellingen die steil zijn, maar is toch geschikt voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Verder zijn er gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig en een toegankelijke horecagelegenheid met gehandicaptentoilet.

Nationaal Park de Meinweg

De Meinweg is een schitterend stukje natuur van ongeveer 1800 hectare groot. Het ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg en is aan drie kanten omsloten door Duitsland. Een prachtige omgeving met zeer wisselende landschappen en unieke flora en fauna in een oase van rust. De ideale plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Er is een speciale rolstoelroute (volg de paaltjes met witte rolstoel). Deze begint bij de spoorwegovergang (gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig) nabij Rijstal Venhof in Herkenbosch. De rondgaande route bestaat uit een verhard pad en is geschikt voor rolstoelgebruikers, maar ook voor kinderwagens en jonge kinderen of ouderen die wat minder ver kunnen lopen. Het pad is ongeveer 3 km lang en aan het begin van de route bevindt zich een horecagelegenheid met gehandicaptentoilet. Onderweg kom je picknicktafels en zitbanken tegen, maar helaas geen extra gehandicaptentoilet.

Voor meer informatie over toegankelijke wandelpaden in Nederland ga je naar de websites van wandelenmeteenbeperking.nl of natuurzonderdrempels.nl.

Stichting Groen & Handicap

Deze stichting heeft als motto: Iedereen, dus ook mensen met een lichamelijke beperking, moet zelfstandig en drempelvrij kunnen genieten en bewegen in de natuur- en recreatiegebieden. Zeker gezien het feit dat ongeveer 10% van de bevolking een lichamelijke beperking heeft. Dat zijn dus zo’n 1,7 miljoen mensen.

De stichting verstrekt advies aan iedereen die zich bezig houdt met Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid van voorzieningen voor mensen met een handicap in de natuur- en recreatiegebieden in Nederland. Ook hebben ze een handboek samengesteld “Samen op Pad” waarin je allerlei tips en handige informatie kan vinden. Dit handboek is gratis beschikbaar via hun website.

Nederland is heel mooi en met 140 wandelroutes kan je heel wat moois zien, ook met een rolstoel of scootmobiel.